19.2 C
București
miercuri, 11 septembrie, 2024
spot_img
Diverse1 Aprilie–Ziua păcălelilor păstrate în fiecare an

1 Aprilie–Ziua păcălelilor păstrate în fiecare an

Prilej de glume și păcăleli, ziua de 1 aprilie este așteptată cu bucurie și cu zâmbetul pe buze.

Deși nu se cunoaște cu exactitate originea acestei sărbători, ea este plasată în Franța, în epoca medievală. Tranziția de la calendarul iulian la calendarul gregorian, în Franța, a avut loc în secolul al XIV-lea, în anul 1582.

Conform calendrului iulian, Anul nou se sărbătorea pe 1 aprilie, iar după adoptarea calendarului gregorian Anul nou a fost stabilit la data de 1 ianuarie.

Pentru că oamenii nu s-au putut adapta acestei schimbări, celor ce încă mai păstrau vechile obiceiuri și sărbătoreau trecerea în Noul An după vechiul calendar, li s-a spus nebunii lui aprilie sau nebuni de aprilie. Trimiterea felicitărilor pe 1 aprilie, cu ocazia trecerii în Noul An, a sfârșit prin a fi considerate farse, fiind uneori însoțite și de cadouri hazlii.

Istoricii spun că la originea zilei păcălelii ar fi festivalul Hillaria (numele provine din cuvântul latin hilaria și înseamnă cei veseli  fiind derivat din cuvântul grec ἱλαρόςcare înseamnă vesel, bucuros)

Festivalul este celebrat în Roma antică în perioada echinocțiului de primăvară, pe data de 25 martie și o celebra pe zeița naturii și a fertilității, Cybele. În timpul festivalului se sărbătorea învierea lui Attis, fiul și iubitul zeiței. Era o zi de veselie, participanţii se deghizau şi purtau costume ce depășeau imaginația și făceau farse.

Ziua păcălelilor, obicei răspândit în lumea întreagă, a pornit inițial în Europa, apoi a fost adoptată și de țările de peste ocean.

În România s-a sărbătorit pentru prima dată în secolul al XIX-lea.

Referitor la ziua păcălelii, avem mai multe superstiții. Există credința că dacă nu păcălești pe nimeni de 1 aprilie, tot anul, până la următoarea zi de 1 aprilie, vei fi tu cel păcălit. Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie neapărat făcută până la ora 12:00, căci cele după această oră, aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”.

Cei care nu vor accepta zâmbind glumele făcute de 1 aprilie și se vor supăra, vor fi urmăriți în tot restul anului de ghinion. Cei ce nu pun la cale o farsă în această zi, vor fi tot anul ținta farselor și glumelor făcute de celorlalți.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE