18.9 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024
spot_img
Diverse20 martie–Ziua internațională a Fericirii

20 martie–Ziua internațională a Fericirii

În fiecare an sărbătorim la nivel mondial, pe 20 martie,  Ziua Internaţională a Fericirii, 2024 având ca motto „mai fericiți împreună”.

Ziua Internaţională a Fericirii a fost instituită în cadrul celei de-a 66-a reuniuni a Adunării Generale a ONU, la 12 iulie 2012. În 2011 un consilier ONU, Jayme Illien, a venit cu propunerea unei zile internaționale pentru creșterea fericirii Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon adoptă idea considerând că „lumea are nevoie de o nouă paradigmă economică, una care să recunoască egalitatea dintre cei trei stâlpi ai dezvoltării sustenabile: social, economic şi cel care ţine de bunăstarea mediului. Cei trei sunt indivizibili şi împreună definesc, în mare, fericirea la nivel global”.

Fericirea ne încurajează să fim optimiști, să ne dorim o lume mai fericită și să privim cu încredre spre viitor.

Ziua Internațională a Fericirii, sărbătorită anual pe 20 martie, este o ocazie specială pentru a reflecta asupra importanței fericirii în viața noastră. Această zi a fost stabilită de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) și are ca scop să ne amintească cât de esențială este fericirea pentru fiecare dintre noi. ONU măsoară și compară fericirea diferitelor țări în Raportul mondial al fericirii. Raportul său se bazează pe bunăstarea socială, economică și de mediu. ONU stabilește, de asemenea, obiective pe care țările trebuie să le atingă pentru a crește fericirea, deoarece consideră că fericirea este un drept fundamental al omului

Propunerea pentru acestă zi a venit la iniţiativa Regatului Buthan, ţară care a adoptat, în premieră mondială, un sistem naţional de de măsurare a progresului prin intermediul fericirii, mai exact „sporul naţional de fericire”.

Tema pentru Ziua Internațională a Fericirii variază de la an la an. Astfel, în 2021 tema a fost „Fericire pentru toți, pentru totdeauna”. În 2022 tema a fost „Să reconstruim mai fericiți” (Build Back Happier). Pentru ediția din 2024 site-ul oficial al evenimentului propune sloganul „Mai fericiți împreună” (Happier Together).

„Căutarea fericirii este cauza principală a lipsei acesteia.” ― Eric Hoffer.

De multe ori ne întrebăm ce este fericirea. Cercetătorii susțin că 50% din fericirea noastră este determinată genetic, 10% se datorează circumstanțelor vieții, iar un procent de 40% este determinat de acțiunile și alegerile noastre.

Astfel, fericirea se raportează la cât de mulțumiți ne simțim în diferite etape sau domenii ale vieții noastre: relații, serviciu, realizări, lucruri pe care le considerăm importante și cât de bine ne simțim în fiecare zi adăugând mai multe sentimente pozitive.

Fericirea este un proces continuu ce necesită atenție și dedicare, căci este important să conștientizam că alegerile dau sens vieții noastre și sunt ceea ce ne definesc

Specialiștii spun că pentru a înțelege ce este fericirea, ne raportăm la sterile care cuprind bucurii, emoții, optimism și recunoștință.

Bucuria este sentimentul simțit pe o perioadă relativ scurtă pe care îl simțim la momentul prezent.

Emoția este așteptarea cu nerăbdare a unui lucru sau a unei stări cu anticipare pozitivă.

Optimismul este modul de a privi viața din o perspectivă pozitivă, și mulțumirea, respectiv sentimentul de satisfacție.

Recunoștința este emoția pozitivă care implică bucurie și apreciere, sentimentul de satisfacție privind ceea ce am realizat.

Referitor la modul diferit de a percepe fericirea, filozoful grec antic Aristotel a făcut o distincție între două feluri diferite de fericire: hedonia și eudaimonia.

Hedonia: Fericirea hedonică este derivată din plăcere. Cel mai adesea este asociată cu a face ceea ce se simte bine, îngrijirea de sine, împlinirea dorințelor, experimentarea plăcerii și simțirea unui sentiment de satisfacție.

Eudaimonia: Acest tip de fericire este derivat din căutarea virtuții și a sensului. Este asociată mai mult cu îndeplinirea responsabilităților, investiția în obiective pe termen lung, preocuparea pentru bunăstarea altor oameni și respectarea idealurilor personale.

A fi fericit înseamnă să știi să îți dorești ceea ce ai deja. 

Cercetările sugerează că oamenii fericiți se poziționează destul de sus în ceea ce privește satisfacția vieții eudaimonice și mai bine decât media în ceea ce privește satisfacția lor hedonică în viață. Toate acestea pot juca un rol important în experiența generală a fericirii, deși valoarea relativă a fiecăruia poate fi subiectivă. 

Cercetătorii au arătat că pentru a fi fericiți sunt necesare 9 nevoi universale:  bunăstare, plăcere, perspectivă, mediu, relații, implicare, sens și success.

Pentru a fi fericiți, unul dintre cele mai importante aspecte se referă la abilitatea de a trăi în prezent și a ne bucura de cele mai simple lucruri care ne înconjoară.

Fericirea derivă din noi înșine. 

Adu-ți aminte că fericirea nu depinde de ceea ce ești sau de ceea ce ai. Ea depinde doar de ceea ce gândești. 

Seneca spunea că nu vei fi niciodată fericit dacă te vei mânia că altcineva este mai fericit decât tine.

Așadar, în această zi specială, să ne bucurăm de lucrurile bune din viață și să împărtășim fericirea cu cei din jurul nostru!

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE