De 25 de ani Ziua Internaţională a Pompierilor (International Firefighters’ Day – IFFD) este sărbătorită pe 4 mai. Acestă dată a fost instituită începând cu 4 ianuarie 1999, după propunerile transmise prin e-mail în întreaga lume, ca urmare a decesului a cinci pompieri în circumstanţe tragice, într-un incendiu produs în Australia.

Îi vedem la știri, atunci când are loc un eveniment tragic, așa cum a fost de exemplu explozia de anul trecut, de la stația GPL din Crevedia. 39 de pompieri au fost atunci răniți. Îi mai vedem și în trafic, atunci când gonesc cu autocisternele către locul unde ceva a luat foc. Sau îi vedem atunci când merg în Grecia, dar nu la plajă, ci pentru a ajuta la stingerea incendiilor masive de vegetație.
Odată pe an este ziua lor, Ziua Internațională a Pompierilor. În mod tradițional ziua de 4 mai este sărbătorită de pompieri în multe ţări europene și pentru că în calendarul catolic este ziua Sfântului Florian, patronul spiritual al pompierilor.
Una dintre cele mai importante simboluri ale Zilei Internaţionale a Pompierilor este panglica roşie şi albastră. Aceasta panglică are exact cinci centimetri lungime şi un centimetru lăţime, cu două culori separate, unite în partea de sus. J.J. Edmonson a ales roşu şi albastru deoarece roşu semnifică elementul de foc în timp ce albastru ar reprezenta elementul de apă. O coincidenţă, roşu şi albastru sunt, de asemenea, culorile recunoscute la nivel mondial pentru a semnifica serviciile de urgenţă. Panglica este tradiţional purtată pe reverul hainelor, dar nu se limitează doar la acest loc. Unele persoane îl aplică pe luneta sau oglinda maşinii, pe pălării, la ferestre sau chiar le atârnă de copaci în peluza din fata casei.
Astăzi, din păcate, prinși cu pregătirile pentru seara de Înviere pompierii nu au fost felicitați nici de colegii din MAI, nici de conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și nici de Raed Arafat.
Le urăm noi La Mulți Ani și intervenții cât mai puține și lipsite de evenimente!