Cearta între două persoane este normală. Oricine spune că nu se ceartă niciodată cu nimeni ori minte ori este genul de persoană care se retrage chiar dacă ceva nu pare în regulă, nu-și pune niciodată limite și îi este greu să se conecteze cu emoțiile sale. Ființele umane sunt ființe emoționale și, prin urmare, lucrurile ne pot afecta, răni, crea așteptări, tulbura, speria etc. Până acolo, totul este bine.
Ce se întâmplă este că, în același mod în care trebuie să înțelegem acest lucru, că simțirea diferitelor emoții este ceva normal (chiar dacă uneori sunt incomode), este important să știm să le gestionăm atunci când ne provoacă disconfort sau durere. Este de asemenea vital să știm ce să facem cu ele, pentru ca acest disconfort să dispară cât mai repede și să nu ajungă să devină o sămânță care încetul cu încetul ne otrăvește relația cu persoana iubită, rănind-o.
Discuțiile dăunătoare pot apărea în orice tip de relație, adică se pot întâmpla cu un membru al familiei, un prieten, un coleg de muncă sau partenerul tău. Este clar că relația de cuplu este de obicei cea care are cea mai mare greutate în viața noastră, motiv pentru care este și cea căreia îi acordăm cea mai mare atenție și cea care ne afectează cel mai mult atunci când apar aceste discuții cărora nu știm cum să le facem față.
Îți vom oferi 4 instrumente care, dacă le vei pune în practică, iar relația ta are o bază sănătoasă și o legătură puternică, te vor ajuta să-ți recâștigi pacea și să aducă o apropiere care să ne îndrume, încă o dată, la iubire și bunăstare.
1.Nu depăși limitele
În primul rând, este esențial să eviți, în acele momente de tensiune și disconfort, să dai frâu liber unor comportamente devastatoare pentru cealaltă parte, precum: critica personalității, disprețul, defensiva sau sustragerea de la discuție.
2. Trebuie să știi când să te oprești
Este important să te poți da deoparte pentru a permite acel moment să se estompeze. Acel moment în care furia atinge apogeul este cel mai periculos și cel pe care trebuie să-l putem controla cel mai mult. Și îmi imaginez că acum te întrebi cum se poate face asta pentru că atunci când ai emoții la suprafață nu este atât de simplu.
Primul lucru de care trebuie să țineți cont este că în aceste situații, bărbații și femeile nu sunt egali. În fața unui conflict aprins de acest tip, bărbatul are nevoie și tinde să se retragă în timp ce femeia simte nevoia să vorbească, să înțeleagă, să ajungă la fundul problemei și să nu se oprească până nu reușește. Are nevoie de explicații și înțelegere. Desigur, dacă nu înțelegem această diferență dintre nevoile noastre, conflictul poate deveni și mai mare. Imaginează-ți bărbatul care se îndepărtează și femeia din spatele lui cerând să vorbească. Așa se întâmplă de multe ori dar este mult mai funcțional și mult mai bine să reparați acea rană, să lăsați spațiu și să lăsați puțin timp să treacă.
Dar atenție! Când spun că e bine să lași ceva timp să treacă, nu mă refer la faptul că unul dintre noi dispare zile întregi sau că stăm o săptămână acasă fără să ne vorbim. Asta nu ar trebui să se întâmple niciodată. Adică să îl lăsăm să iasă din casă să ia aer dacă are nevoie, să-l lăsăm să meargă la sală, să se închidă în camera lui… orice are nevoie. Dar atunci când ne vom întâlni din nou, desigur că va trebui să vorbim despre asta. Femeile trebuie să învețe să controleze aceată nevoie de a dezbate în acel moment. Și este la fel de important ca înainte de a merge la culcare să ne simțim mai liniștiți în privința asta.
Dacă nu reușim să părăsim acel spațiu, riscăm să intrăm într-o discuție din ce în ce mai aprinsă și mai puțin respectuoasă și să ajungem să spunem lucruri pe care nu le credem cu adevărat.

3.Deconectați-vă de la ceartă
În acea perioadă de retragere până când ne întoarcem la calm, este foarte important să nu continuăm cu discuția în cap, repetând iar și iar ce s-a întâmplat, ce am spune, insistând în insulte și în starea de nemulțumire profundă. Acesta este ceva care, în ciuda faptului că este foarte dăunător. A învăța să controlăm acest impuls ne poate oferi multă pace și claritate.
4…. și conectați-vă cu toate calitățile celuilalt
Și în sfârșit, este foarte important, pe cât posibil, să încercăm să ne conectăm cu toate amintirile pozitive pe care le avem despre cealaltă persoană. Să ne străduim să ne amintim dovezile iubirii pe care ni le audce adesea, demonstrațiile sale că îi pasă cu adevărat de noi. Adică, este vorba despre a ne face partea pentru a ne concentra asupra binelui și frumosului celuilalt.
Dacă ne lăsăm prinși în negativ, în ceea ce s-a întâmplat în ceartă, în absurditățile pe care ni le-am spus unul altuia în loc să ne reconectăm cu tot binele care există între noi, inevitabil ne vom distanța din ce în ce mai mult. Dacă, pe de altă parte, căutăm în mod conștient pozitivul, ceea ce ne unește, apropierea se va produce instant și acea experiență complexă, contrar a ceea ce ni se poate părea pe moment, ne va fi întărit relația.