27.4 C
București
luni, 9 septembrie, 2024
spot_img
StiriIntern5.000 de amendamente depuse de partidele din opoziție la Legea Bugetului pentru...

5.000 de amendamente depuse de partidele din opoziție la Legea Bugetului pentru anul 2024. Parlamentarii vor trebui să dea votul final miercuri

Începe din nou circul anual din Parlamentul României, atunci când se votează la sfârșit de an Legea Bugetului. Anul acesta, însă, opoziția a depășit orice record în materie de amendamente, USR și AUR anunțând că au împreună aproape 5.000 de amendamente, ce vor trebui discutate în termen de 24 de ore.

Marți va fi cea mai lungă zi din an pentru aleșii neamului: discuții pe marginea a 5.000 de amendamente la Legea Bugetului.

Ieri a fost ultima zi în care au putut fi depuse amendamente la proiectul Legii Bugetului pentru anul următor, ocazie pentru partidele din opoziție de a veni cu o lungă listă de modificări.

Atât USR, cât și AUR acuză că PNL și PSD vin cu un buget nerealist, care va goli complet vistieria țării.

Cei de la USR au depus 400 de amendamente, susținând că „Am corectat ce era de corectat pe fiecare sector, pe fiecare minister”.

 „Ne-am uitat atent la ce a făcut această coaliţie PNL -PSD cu bugetul pe anul 2024 şi constatăm că acest buget este doar un flyer electoral pentru Ciucă şi Ciolacu, un buget care nu are nicio legătură cu situaţia reală şi nevoile reale din societate, situaţia reală a cheltuielilor nu are nicio legătură cu respectarea legilor în vigoare. E un buget care are o gaură de aproximativ 41 de miliarde în total, au subestimat, ca şi anul trecut, încasările cu aproximativ 20 de miliarde, nu au pus cheltuieli de aproximativ 21 de miliarde”, a a declarat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, în cadrul unei conferințe de presă.

În cadrul aceluiași eveniment, deputatul USR Cristian Seidler a prezentat un document, din care ar reieși că suma necesară pentru plata pensiilor în anul 2024 ar fi de 146 de miliarde de lei, dar că Guvernul ar fi alocat cu 15 miliarde mai puțin.

„În legea Bugetului asigurărilor sociale de stat Guvernul a alocat 131 de miliarde de lei, sau 15 miliarde de lei mai puţin decât tot ei spuneau că ar fi nevoie. Asta confirmă, din păcate, ceea ce noi am afirmat la momentul adoptării legii pensiilor şi anume că este o minciună legalizată. Iată, deci, că nu au alocat bani pentru recalcularea din septembrie şi nici în rest nu au alocat bani suficienţi. (…) S-au găsit, în schimb, bani pentru pensiile speciale, o creştere cu 18% alocați la pensiile speciale, cu mult peste rata inflaţiei. Chiar şi aşa nu se atinge nici pe departe acel plafon de 9,4%,  pe care în mod mincinos PNL şi PSD l-au folosit în ultimii pentru ne-creşterea pensiilor”, a declarat Seidler.

Și dacă USR anunță 400 de amendamente, partidul condus de George Simion bate orice record în materie, AUR anunțând că are 4.500 de modificări pe care le cere la buget.

“Avem peste 4.500 de amendamente la legea bugetului. Cred cu tărie că bugetul prezentat de Marcel Ciolacu se bazează pe falsuri, se bazează pe încasări preconizate mai mari. Vor avea încasări mai mici cu noile reglementări fiscale”, a spus George Simion, prezent vineri la Summitul Antreprenorilor Români, citat de Agerpres.

Nicu și Marcel vor împărți frățește banii publici.

Iată și orarul pe care ar trebui să îl respecte parlamentarii, astfel încât miercuri Legea Bugetului să fie adoptată și să poată pleca liniștiți în vacanță.

Astăzi, începând cu ora 10:00 – Ședința Birourilor permanente reunite pentru stabilirea timpilor de dezbatere în comisiile de buget-finanțe. Apoi, între orele 11:00 și 15:00 ar urma să aibă loc ședinţele comune ale comisiilor de specialitate din ambele camere ale Parlamentului, pentru examinarea, avizarea şi depunerea avizelor la comisiile de buget–finanţe. După ora 12:00 sunt anunțate dezbateri generale în cadrul acelorași comisii.

De la ora 16:00, dezbateri în cadrul comisiilor de buget-finanţe cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Mâine, marți, 19 decembrie, este ziua cea mai lungă din an pentru parlamentarii români. Începând cu ora 19:00 începe ședinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru stabilirea timpilor de dezbatere în plen, urmând ca după ora 20:00 să înceapă Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru dezbaterea şi adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat, constând în dezbateri generale și dezbateri pe anexe. Discuțiile vor dura până când ultimul client înscris la microfon își va spune părerea. Adică obișnuitul circ anual al declarațiilor politice sforăitoare, prin care aleșii neamului arată cât de bine intenționați sunt în ceea ce privește cheltuirea banilor publici în interesul cetățeanului.

În fine, miercuri, după finalizarea dezbaterilor, ar urma să fie dat votul final, spre satisfacția PSD și PNL, care nu au emoții că Legea Bugetului nu va trece în forma adoptată de Guvern săptămâna trecută.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE