Acneea este un vizitator inconfortabil care apare atunci când foliculii de păr sunt înfundați cu sebum și celule moarte ale pielii, provoacând puncte albe, puncte negre sau coșuri. Acneea poate fi declanșată de cauze genetice, de mediu sau de stil de viață. Coșurile pot apărea nu doar pe față, ci și pe diferite părți ale corpului, precum spatele și umerii. Pentru a elimina sau a ține sub control acneea, este important să înveți să îți menții pielea curată.
Acneea este foarte frecventă în adolescență, dar apare foarte des și la tenul matur. Doar în cazuri extreme acneea poate fi gravă și necesită tratamente medicale. Totuși recurența coșurilor este extrem de supărătoare și mai ales când se infectează, deoarece sunt dureroase și capătă un aspect inflamat și roșu. În aceste circumstanțe, eliminarea lor cât mai curând posibil devine o prioritate.Este bine de știut că lupta cu acneea este un proces lung și vei avea nevoie multă răbdare și să-ți construiești o rutină de îngrijire a pielii.
Iată 5 obiceiuri pentru care pielea ta îți va mulțumi:
1.Exfolierea
Exfolierea este procesul de îndepărtare a stratului superior de celule moarte ale pielii. Poți folosi acizii AHA (glicolic, lactic, mandelic etc.) pentru a realiza acest lucru sau poți exfolia mecanic folosind o perie sau un scrub pentru a îndepărta fizic celulele moarte, împiedicând astfel blocarea porilor. De asemenea, exfolierea poate ajuta la eficientizarea tratamentelor pentru acnee, deoarece acestea pătrund mai adânc odată ce stratul superior al pielii este îndepărtat.
2. Suplimentele
Este bine știut că anumite carențe din corp pot cauza acneea. Un set de analize complet te poate lămuri în această privință. De asemenea, este dovedit științific că zincul este un nutrient esențial important pentru creșterea celulelor, producția de hormoni, metabolism și funcția imunitară.
Unele cercetări indică faptul că persoanele cu acnee tind să aibă niveluri mai scăzute de zinc în sânge decât persoanele fără acnee și mai multe studii au arătat, de asemenea, că administrarea de zinc pe cale orală poate ajuta la reducerea acneei.
3. Sportul
Exercițiile fizice influențează funcțiile corpului în moduri care pot ajuta la îmbunătățirea acneei. De exemplu, exercițiile fizice duc la o circulație sănătoasă a sângelui. Creșterea fluxului sanguin ajută la hrănirea celulelor pielii, ceea ce poate ajuta la prevenirea și vindecarea acneei. Activitatea fizică joacă, de asemenea, un rol important în nivelul și reglarea hormonilor.
Mai mult, sunt studii care au demonstrat că exercițiile fizice pot reduce stresul și anxietatea, ambele fiind doi factori care contribuie la dezvoltarea acneei.
4. Hidratarea
O greșeală foarte comună pe care o fac cei care suferă de acnee este să folosească produse agresive, care le usucă tenul, fapt ce contribuie la deshidratarea pielii. Astfel tenul produce și mai mult sebum și de aici se crează un cerc vicios. Adevărul este că tenul problematic are nevoie de hidratare, atât în interior, cât și în exterior. Evită produsele pe bază de ulei și găsește o cremă potrivită, noncomedogenică. Reține că exteriorul reflectă sănătatea din interior, așa că trebuie să bei mai multe lichide pe zi pentru a da strălucire tenului.
5. SPF, SPF și iar SPF
Este obligatoriu atunci când suferi de acnee să înveți să-ți protejezi pielea de soare. Soarele agravează petele întunecate (hiperpigmentare post-inflamatorie), care pot persista după ce acneea dispare. În plus, unele tratamente pentru acnee și acizii exflolianți predispun pielea la arsuri solare. Utilizează temeinic o cremă lejeră, fără ulei, care are protecție solară 50.