În fiecare an, în prima zi de miercuri din luna februarie, se celebrează Ziua Internațională a Cititului Împreună, campanie care promovează beneficiile lecturii și vine, totodată, cu oportunitatea de a citi cu voce tare împreună cu alți membri ai comunității.
Ziua Internațională a Cititului Împreună a fost a fost fondată în anul 2007 și a fost inițiată de LitWold, o organizație nonprofit cu sediul în orașul american New York.
În prima zi de miercuri a lunii februarie,milioane de oameni din peste 170 de țări citesc împreună, promovând lectura și împărtășindu-și poveștile. Inițiativa și-a propus, încă de la început, să strângă oameni și comunități prin puterea cuvintelor.
Copiii și adulții sunt încurajați să ia o carte și să citească cu voce tare, pentru comunitatea din care fac parte.

Această zi are ca scop să aducă bucurie și să evidențieze beneficiile lecturii, subliniind puterea magică a cuvintelor. În multe școli și biblioteci, se organizează activități bazate pe cititul cu voce tare, iar copiii ajung să înțeleagă câtă bucurie produce cititul.
Cel mai simplu și grozav mod de a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună este să luăm o carte și să o citim cuiva, căci nimic nu poate fi mai frumos decât mesajul care pleacă ma departe către ceilalți.

Lectura nu are legătură doar cu anii de școală, această activitate este una extrem de utilă nu doar pentru copii, ci și pentru adulți: nu numai pentru îmbogățitea cunoștințelor despre lume și viață, pentru lărgirea orizonturilor personale și pentru a deveni mai empatici, ci și pentru relaxarea de care avem nevoie cu toții.
Cititul aduce cu sine o multitudine de beneficii, atât pentru minte, cât și pentru suflet.
Dezvoltarea cognitivă: Cititul stimulează creierul și îmbunătățește funcțiile cognitive. În timp ce parcurgem paginile unei cărți, ne antrenăm memoria, atenția și gândirea critică.
Extinderea vocabularului: Cu fiecare carte citită, descoperim cuvinte noi și învățăm să le folosim în context. Astfel, vocabularul nostru se îmbogățește.

Creșterea empatiei: Lectura ne permite să ne punem în pielea personajelor și să vedem lumea prin ochii altora. Acest lucru dezvoltă empatia și înțelegerea față de ceilalți. Citind o carte, începem să fim parte din poveste și simțim emoțiile personajelor. Aceste emoții ne permit să fim conștienți de modul în care diferite lucruri afectează alte persoane și în cele din urmă ne va îmbunătăți capacitatea de a empatiza mai ușor cu ceilalți oameni. Deci să continuăm să cititm pentru că o lume plină de oameni empatici este cu siguranță o lume mai bună.

Relaxare și reducerea stresului: O carte bună poate fi un refugiu în momentele tensionate. Cititul relaxează mintea și ne ajută să uităm de problemele cotidiene.
Explorarea lumilor noi: Fie că citim ficțiune sau non-ficțiune, călătorim în timp, în spațiu sau în imaginație. Descoperim culturi, istorii și perspective diferite. Vorbind de istorie, este important să ne cunoaștem trecutul și să știm cine suntem, care au fost strămoșii noștri și cum a evoluat societatea. Este un mod foarte bun de a revizui trecutul și de a aprecia prezentul.
Crește stima de sine: Citind multe cărți, comunicăm mai eficient și devenim mai informați în diferite domenii ale vieții. Toate acestea duc la o înaltă stimă de sine. Din moment ce avem încredere în noi și în capacitatea de a transmite și de a relaționa, devim mai productivi și în general, persoane mult mai bune. Tot cărțile ne învață cum să distingem binele de rău. Învătăm despre abordări diferite ale vieții ceea ce ne ajută să aplicăm în viața de zi cu zi, să ne dăm seama dacă ceva nu a funcționat și de ce. Și vom lua decizii mai bune.

Stimularea creativității: Cititul ne inspiră și ne ajută să găsim soluții noi la problemele cu care ne confruntăm.
Un alt beneficiu al cititului este că putem învăța în propriul ritm. Din moment ce avem cartea mereu, putem întotdeauna să ne întoarcem la o secțiune pe care simțim că nu o înțelegem. Putem citi din nou un capitol de câte ori dorim, fără să ne facem griji că vom pierde un paragraf sau un citat important.
Îmbunătățirea somnului: Cititul înainte de culcare poate contribui la un somn mai odihnitor.
Conexiunea socială: Oricând putem să împărtășim ce citim cu familia, prietenii sau colegii. Toate acestea cresc capacitatea noastră de a socializa. Oamenii sunt ființe sociale, iar în epoca telefoanelor mobile capacitatea aceasta este diminuată. Lectura a creat dintotdeauna cluburi de carte, conferințe și locuri unde oamenii se întâlneau pentru a interacționa unii cu alții.

Participarea la cluburi de lectură sau discuții despre cărți ne aduce în contact cu alți oameni pasionați de lectură.
Așadar, să nu uităm să ne dedicăm timp pentru citit și să explorăm minunata lume a cărților!