20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
Alegeri 20249 iunie, prima cea mai lungă zi a anului electoral 2024!

9 iunie, prima cea mai lungă zi a anului electoral 2024!

Procesul de vot la alegerile locale și europarlamentare din ziua de duminică, 9 iunie, debutează la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00.

Potrivit Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit calendarul alegerilor din acest an, alegătorii care la ora 22:00 se află în sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își vor putea exercita acest drept până cel mult la ora 23.59.

Cu un minut înaintea miezului nopții sistemul electronic de votare se închide automat.

Pentru asigurarea bunului mers al procesului electoral, astăzi sunt deschise în întreaga țară 18.955 de secţii de votare. Doar în Capitală au fost amenajate 1.289 de secţii de votare, ceea ce înseamnă circa 7% din totalul sectiilor deschise la nivelul întregii țări. În acest top, Bucureștiul este urmat de către județele Iaşi, Cluj, Bihor şi Bacău.

La polul opus, judeţele cu cele mai puţine secţii sunt Tulcea, Covasna şi Harghita, cu aproximativ 200 de secţii de votare, fiecare.

Votarea se face în baza actului de identitate al fiecărui alegător ce se prezintă în secția de votare.

Fiecare alegător din România care se va prezenta la secția de votare de care aparține conform domiciliului, primește cinci buletine de vot. Patru dintre acestea sunt pentru alegerile locale, și includ opțiunile pentru postul de primar, consiliu local, președinte CJ și lista CJ.

Cel de al cincilea buletin este dedicat opțiunilor pentru europarlamentari, întrucât alegerile europarlamentare în 2024 au fost comasate în România cu cele locale, în urma negocierilor purtate în coaliția de guvernare.

Nu trebuie uitat nici amănuntul conform căruia primarii care se vor impune la finele zilei își vor începe mandatul abia la finele lunii septembrie, întrucât alegerile locale au fost și devansate, nu doar comasate.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments