Știai că ficatul este singurul organ din corpul tău care se poate regenera după o leziune sau o îndepărtare parțială? Este adevărat! În câteva săptămâni după o procedură de îndepărtare parțială, un ficat sănătos se poate regenera complet. Iată care sunt cele 5 semne care pot indica leziunile hepatice!
Ficatul este un organ foarte puternic, vital pentru sănătatea ta și starea ta de bine. De asemenea, el este responsabil de lupta împotriva infecțiilor, curățarea sângelui, digestia alimentelor și de stocarea energiei.
Multe forme de leziuni hepatice pot împiedica aceste procese vitale și pot scurta semnificativ durata ta de viață. De aceea, este atât de important să recunoști semnele timpurii și simptomele leziunilor hepatice.
Cauzele care provoacă apariția leziunilor hepatice
Există mai multe cauze ale leziunilor hepatice. Unele sunt legate de stilul de viață, altele implică traume acute, iar altele sunt legate de condiții de sănătate.
Administrarea medicamentelor care conțin prea mult acetaminofen (prezent în multe medicamente populare fără prescripție medicală) reprezintă un precursor al leziunilor hepatice.
Toxinele din spray-uri, lacuri și alte produse de consum pot cauza, de asemenea, leziuni hepatice.
Detectarea timpurie este extrem de importantă
Leziunile hepatice pot lua diverse forme. În stadiile timpurii, ficatul tău se poate inflama și se poate mări. Atunci când acest lucru se extinde pe o perioadă de timp mai lungă, inflamația poate deteriora permanent ficatul.
Următoarele semne de avertizare și simptome te vor ajuta să identifici ce trebuie să aduci în discuție cu medicul tău. Această listă nu are menirea de a diagnostica leziunile hepatice (sau oricare altă afecțiune medicală). Este doar un ghid pentru a te ajuta să recunoști semnele potențiale de pericol și un îndemn să consulți un medic pentru un diagnostic și tratament corect.
Semnele de avertizare
1.Oboseala cronică
Conform unei revizuiri din 2006, oboseala cronică este unul dintre cele mai comune simptome pe care pacienții cu leziuni hepatice le experimentează. Cercetătorii nu sunt siguri de ce apare oboseala la pacienții cu leziuni hepatice, deși presupun că are legătură cu modificările chimice din creier.
Conform Societății Canadiene de Cercetare Intestinală, nu există o legătură directă între severitatea bolii hepatice și severitatea oboselii pe care ai putea-o simți.
Dacă ai o dietă sănătoasă, ești activ și dormi bine, dar tot te simți obosit, leziunile hepatice pot fi una dintre multele probleme de sănătate (unele mult mai puțin îngrijorătoare) care te pot afecta. De aceea, este recomandat să consulți medicul pentru o investigație mai amplă.
2.Durerea abdominală surdă
Leziunile hepatice pot duce la dureri și umflături abdominale. Unii pacienți descriu această durere ca fiind surdă și pulsantă. Și pentru că ficatul este situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, durerea poate iradia de aici.
În plus, această durere poate iradia de la spate până la omoplatul drept. Poate că durerea nu este întotdeauna atât de severă, dar dacă este, ar trebui să îți pună semne de întrebare încât să mergi cât mai repede la medic pentru a-ți da un tratament medical.
3.Stare de greață
Ficatul este responsabil pentru eliminarea toxinelor din sânge și pentru digestia alimentelor. Când leziunile hepatice afectează funcția acestui organ, cantități neobișnuit de mari de toxine se vor acumula în corpul tău. Acesta va răspunde cu senzații de greață și, în cele din urmă, cu vărsături, dacă leziunile hepatice persistă.
4.Vânătăi și sângerări ușoare
Un ficat sănătos produce proteine de care corpul tău are nevoie pentru coagularea corectă. În schimb, un ficat deteriorat nu va putea face acest lucru eficient, rezultând sângerare la nivelul nasului (epistaxis), echimoze (vânătăi), gingivoragii (sângerări gingivale) și metroragii (sângerări menstruale abundente).
5.Schimbarea culorii pielii și a ochilor (icter)
Leziunile hepatice pot progresa foarte rapid, chiar și la persoanele aparent sănătoase. Dacă reușești să ignori unele dintre celelalte simptome, acesta este unul care cu siguranță va declanșa alarma. Icterul poate apărea din câteva motive diferite, toate acestea fiind îngrijorătoare. În contextul leziunilor hepatice, icterul apare atunci când ficatul tău nu poate filtra bilirubina (o substanță galbenă) din sângele tău. Ca rezultat, bilirubina îți va colora pielea într-un galben pal.
Icterul este foarte frecvent la nou-născuți, deoarece ficatul lor nu este suficient de matur pentru a filtra bilirubina. Cele mai multe spitale vor verifica bebelușii la naștere și apoi din nou între 3 și 5 zile după naștere. În majoritatea cazurilor, icterul va dispărea la bebeluși în 2 până la 3 săptămâni.
Un ficat sănătos la un adult, care este complet dezvoltat, este destul de puternic pentru a preveni icterul. Așadar, dacă te confrunți cu acest simptom, acesta este un semn sigur că trebuie să consulți un medic de specialitate, deoarece ceva ar putea să nu fie în regulă cu ficatul tău.
Ficatul tău este un organ foarte rezistent. Toxinele și afecțiunile de sănătate severe pot provoca probleme majore, punându-ți sănătatea în pericol.
Vestea bună este aceea că medicii pot trata ușor leziunile hepatice dacă depistezi boala în stadiile ei incipiente. Dacă te gândești că ai putea suferi de boala hepatică, nu amâna! Contactează un medic pentru a face analize și pentru a primi diagnosticul potrivit.