7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriInternAmenzi uriașe pentru Samsung România, eMag, Altex și Flanco

Amenzi uriașe pentru Samsung România, eMag, Altex și Flanco

Consiliul Concurenței a constatat în urma unei ample anchete că între patru firme renumite a existat o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării telefoanelor mobile și a televizoarelor. „Cooperativa” ar fi funcționat în perioada 2019-2021.

Prețurile la unele televizoare și telefoane mobile marca Samsung au fost „ținute sus” de trei dintre cei mai mari retaileri

Dante International (eMag), Altex România, Flanco Retail și SEROM (Samsung Electronics România) au fost amendate de Consiliul Concurenței cu suma totală de 123 milioane de lei. Potrivit Consiliului Concurenței, firmele s-ar fi înțeles în privința prețurilor de revânzare a produselor Samsung, televizoare și telefoane mobile, ceea ce a dus la restricționarea concurenței, la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit preţuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare şi telefoane mobile.

Cea mai mare amendă a fost plătită de către cei de la SEROM, adică Samsung Electronics România, 75,44 milioane de lei. Altex a fost sancționată cu 21,3 milioane de lei, eMag (Dante International) cu 20,3 milioane de lei, în timp ce Flanco a scăpat mai „ieftin”, fiind amendată cu doar 6,22 milioane de lei.

Indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au inclus şi informaţii primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în mod anonim în atenţia autorităţii încălcările Legii concurenţei. Platforma poate fi accesată la https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei.

„Am colaborat cu Consiliul Concurenţei pe tot parcursul investigaţiei şi am pus la dispoziţia autorităţilor, în mod transparent, toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei. Concomitent cu plata amenzii, ne vom concentra pe mai departe în a oferi clienţilor noştri servicii cu valoare adăugată care să îi ajute să economisească timp şi bani şi a le oferi experienţe bune în online”, au spus cei de la eMag, citați de Ziarul Financiar.

„Samsung Electronics România a luat la cunoștință decizia anunțată de Consiliul Concurenței și a luat toate măsurile necesare pentru respectarea acesteia. Ne asigurăm clienții și partenerii că această decizie nu va afecta activitatea Samsung Electronics România. Ne angajăm să îmbunătățim în continuare politicile și procedurile noastre interne și să consolidăm programul de conformitate. Totodată, vom continua să inovăm și să ne concentrăm pe satisfacția consumatorilor noștri, oferind produse și servicii de calitate superioară”, au precizat și reprezentanții Samsung Electronics România, pentru wall-street.ro.

„Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare”, se spune într-un comunicat al reprezentanților Consiliului Concurenței.

Deciziile Consiliului Concurenţei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancţionare a autorităţii de concurenţă şi execută amenzile.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments