Anul 2024 este Anul Dragonului de Lemn Yang. Dragonul este asociat cu puterea, bunăstarea și forța, în timp ce Lemnul reprezintă unul dintre cele cinci elemente și simbolizează creșterea și vitalitatea.
Deşi noi numim această sărbătoare, în mod obişnuit, “Anul Nou chinezesc”, China nu este singura ţară care o respectă. Anul Nou Lunar, cunoscut şi sub numele de Festivalul Primăverii, este cel mai sărbătorit şi cel mai lung dintre toate festivalurile asiatice şi este sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume. Anul Nou Chinezesc reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din China și tările din Asia de Est.
La fel ca în cazul multor sărbători ale solstiţiului de iarnă, întunericul simbolic al nopţii este alungat de lumina artificiilor, a felinarelor şi a lumânărilor. Felinarele din hârtie sunt atârnate cu sutele în zonele publice, aducând noroc în noul an.
Tradițional, trecerea în noul an se face cu dansuri ale dragonilor, spectacole şi parade de festival cu muzică şi acrobaţii. Festivităţile continuă timp de două săptămâni, încheindu-se cu un festival special al felinarelor, care semnalează sfârşitul perioadei de celebrare a Anului Nou.
În zodiacul chinezesc fiecare an este definit printr-un animal, iar anul 2024 este reprezentat de Dragonul de Lemn, iar fiecare semn este legat de unul dintre elementele metal, lemn, apă, foc și pământ. Dragonul de Lemn, la fel ca toți ceilalți dragoni, apare o dată la 60 de ani. În ceea ce privește Anul Dragonului de Lemn 2024, acesta va începe pe 10 februarie 2024 și va dura până pe 28 ianuarie 2025.
Elementul Dragonului de Lemn este personificarea creșterii și dezvoltării. Culoarea verde a Dragonului de Lemn e asociată cu înflorirea naturii, cu o viață nouă. Specialiștii spun că elementul lemnului va avea o influență puternică asupra tuturor semnelor zodiacale pentru că „Lemnul este elementul Yang. Este energia primăverii”
Vestea bună este că astrologii promit noroc și prosperitate. Prioritatea de anului este stilul practic și bogăția materială. Ce va aduce Dragonul de Lemn Verde? Toată lumea își va simți puterea și se va afla în mijlocul unor evenimente grandioase. Aceasta este o șansă de a face un salt uriaș înainte, de a obține recunoaștere și succes.
Simbolul anului 2024 este o creatură mitică cu o putere extraordinară. Potrivit tradițiilor chineze, Dragonul de Lemn personifică puterea imperială. Este considerată întruchiparea principiului masculin, Yang, care guvernează cu o mână fermă.
Elementul său nativ, Pământul, înseamnă stabilitate, fiabilitate. În filozofia chineză, yin și yang sunt energiile opuse și interdependente care alcătuiesc întregul univers. Energia yin este lunară, feminină și pasivă, în timp ce energia yang este solară, masculină și activă.
Pământul hrănește Lemnul, se umple cu energie, promovează creșterea rapidă. Cu acest tip de sprijin, este ușor să obții rezultate spectaculoase pe toate planurile. Cu toate acestea, chiar și victoriile pot avea un caracter aparent, trebuie să fii pregătită pentru orice.
Elementul lemn este asociat cu planificarea și cu execuția. Semn de vitalitate și vibrație, Lemnul este responsabil de buna circulație a Qi sau Chi (forța vitală circulantă) și a sângelui în corp. Atunci când emoțiile sunt dezechilibrate, Qi nu curge și există stagnare.
Puterea Dragonului de Lemn se extinde în toate sferele vieții, influența sa putând fi urmărită în fiecare eveniment din 2024. Dragonul de Lemn își împărtășește cu generozitate norocul și creează un sentiment de victorie iminentă. Mai mult, el acționează în mod deliberat, se poartă cu mare demnitate, așa cum ar trebui să facă o ființă nobilă.
De asemenea, dragonii sunt de natură Yang – enigmatici, inteligenți, spirituali și înțelepți. Dragonii sunt curioși, gânditori independenți și le place să adune cunoștințe.
Pe măsură ce 2024 trece sub semnul Dragonului de Lemn, progresele vor fi semnificative. Dragonii apreciază inteligența, înțelepciunea și loialitatea, putând fi neiertători dacă sunt înșelați.
Despre cei născuţi în Anul Dragonului se spune că sunt ambiţioşi, energici şi carismatici, inspirându-i adesea pe ceilalţi cu pasiunea şi entuziasmul lor. Sunt consideraţi lideri înnăscuţi, încrezători şi nu se tem să îşi asume riscuri, ceea ce îi face să fie personalităţi magnetice în cercurile sociale şi profesionale.
Dragonul reprezintă un vast depozit cultural în literatura, mitologia și tradițiile popoarelor asiatice fiind o creatură magică și un simbol al bunului bun augur și al maiestății.
Legenda spune că dragonii pot muta norii și pot aduce ploaia, pot alunga dezastrele și pot aduce binecuvântări, simbolizând bunăvoința, iar dansul dragonului pentru a se ruga pentru pace și o recoltă bună, a devenit un obicei în toată țara, tradiția fiind asociată cu succesiunea anotimpurilor. Se spune că în sezonul rece dragonii dorm, de obicei, pe fundul apelor, moment în care natura este, la rândul ei apatică.
Ei sunt considerați stăpânii timpului, paznicii mărilor, proprietarii furtunilor și fulgerelor.
Ca o paranteză, o caracteristică a dragonului chinezesc este că nu are aripi mari ca cei din imaginile dragonilor occidentali, dar este capabil sa zboare deoarece are o putere mistică ce îl poate ridica până la cer.
Când primăvara se apropie, dragonii se trezesc, zboară spre cer și se luptă între ei, iar aceste lupte sunt aducătoare de tunete și de ploaie, fiind benefice pentru viitoarele recolte de orez. Se crede că dragonii iau forma norilor pentru a duce ploile și în acest fel reușesc să unească apa cu pământul. Dacă însă, luptele sunt prea agresive și de durată, inundațiile si revărsarile puternice distrug culturile.
Dacă se confruntă cu astfel de necazuri, oamenii se necăjesc pe împărat, despre care se crede că este preotul suprem, cel ce are darul de a comunica și a influența luptele dragonilor aducători de ploaie bună sau catastrofe. Dacă împăratul nu pate face acest lucru, este discreditat, crezându-se că și-a pierdut harul.
Dragonul, puterea cerească ordonatoare și creatoare reprezintă în mod firesc, în cultura chineză, simbolul împăratului.
Dragonul este una dintre figurile mitologice cu importanță majoră în credințele culturii asiatice, are o mare semnificație pentru poporul chinez, iar locuitorii spun că dragonul are puterea de a influența marea, pămantul și aerul.
Prin urmare, în semn de recunoștință se plătesc tributuri si ofrande dragonilor, astfel încât să fie mereu fericiți și să nu se simtă ofensati, deoarece, așa cum am amintit mai sus, dacă sunt supărați pot provoca daune foarte grave, cum ar fi afectarea vremii si a altor factori.
De aceea, dragonul chinezesc este considerat pe continentul asiatic ca fiind personajul mitologic sacru. Este cel ce dă viață. El are puterea de a uni cerul cu pământul si simbolizează schimbarea dintre anotimpuri, înțelepciunea, puterea si norocul.
În funcție de culoarea dragonului chinezesc, acesta va avea o semnificație diferită.
Dacă este verde sau albastru, va reprezenta anotimpul primăverii, odihnei, armoniei și vindecării. Este dragonul chinez care va simboliza Marea de Est (Marea Chinei de Est).
Dacă are o culoare neagră, va reprezenta anotimpul iernii, furtunilor și răzbunarii. Este dragonul chinezesc care reprezintă Marea Chinei de Nord (Lacul Baikal).
Dragonul alb, simbolizează anotimpul toamnei, va reprezenta puritatea și va reprezenta si Marea Vestului (Oceanul Indian)
Dragonul roșu aparține sezonului de vară, el reprezintă focul, fericirea și pasiunea. De asemenea, simbolizeaza Marea Sudului (Marea Chinei de Sud)
Dragonul galben sau auriu este dragonul chinez imperial, în mitologi fiind asociat cu împăratul și familia sa, în prezen fiind asociat cu clasele superioare, și este un simbol al bogăției și al compasiunii.