Trebuie să fii nebun (en.: ‘you are nuts’), de faci parte din categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEETS), să nu stai cu urechile ciulite la orice informație despre oportunitățile de finanțare a unei afaceri incipiente, din fonduri europene, când gradul de absorbție în România este încă prea slab față de nevoi.
În această seară, în emisiunea FORUM IT, reluăm discuția despre “fonduri nerambursabile pentru mica mea afacere IT, industrii creative, antreprenoriat cultural sau orice mă taie capul”.
Împreună cu invitatele sale, Cătălin Grosu pune pe tapet dificultățile cu care s-au și încă se confruntă tinerii antreprenori dornici să acceseze programele de asistență comunitară nerambursabilă.
Flori Grigoras (Florentina) este consultant pe fonduri europene și managerul unei echipe cu care a scris și implementat peste 350 de proiecte, în valoare de zeci de milioane de euro. Deși la bază este inginer specializat în roboți industriali, a preferat, ca mulți alții, să își construiască o carieră în consultanța pentru mediul de afaceri. După două masterate, nenumărate cursuri și training-uri care să îi consolideze experiența în managementul proiectelor europene, pe lângă firma sa, Andralex Project Company, Flori este un activist fervent pentru cauze civice și umanitare: “Și dacă tot vorbim despre bani, nu contează felul lor, publici sau personali, important este ce lăsăm în urma noastră. Consider că investiția în OM, este cea mai valoroasă!”.
Mirela Ene lucrează în consultanță de peste 10 ani, atât în accesarea și implementarea de fonduri europene de către ONG-uri și companii românești mai mari sau mai mici, cât și pentru companii străine care vin să deruleze afaceri în țara noastră. Absolventă a Facultății de Litere, apoi a Facultății de Drept și a două masterate, în domeniul managementului și, respectiv, al fondurilor europene, și-a oferit capacitatea și abilitățile către domeniul public pentru aproape 10 ani; mai apoi, făcând loc altora mai tineri, s-a adresat mediului privat, avid de cunoaștere și acțiune. “La momentul actual, nimic nu e mai important pentru societatea noastră decât să scoatem la lumină comunități întregi marginalizate, dezavantajate sau pur și simplu lipsite de informație. Dacă o facem și pe bani europeni, cu atât mai bine!” spune Mirela.