20.4 C
București
luni, 7 octombrie, 2024
spot_img
DiverseArhiepiscopul Teodosie, acuzat de răzvrătire și chemat la judecata Sinodului de către...

Arhiepiscopul Teodosie, acuzat de răzvrătire și chemat la judecata Sinodului de către Patriarhul Daniel

Pentru prima dată în istoria postrevoluționară a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), un înalt ierarh va fi judecat pentru răzvrătire de către Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii.

În joc este chiar postul actualului arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, cel care la 29 februarie va fi chemat și judecat pentru răzvrătire și presiune publică de către confrații săi.

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dat publicității la 9 februarie unui comunicat referitor la propunerea actualului ierarh de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie în care se afirmă că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod.

Aceeași cancelarie reamintește că o solicitare similară a Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în urmă cu mai bine de două decenii, în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de fostul patriarh Teoctist.

În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, precizează Cancelaria Sfântului Sinod.

Interpretarea insistenței ierarhului Teodosie pe această temă este tratată de către actualul patriarh drept o „încălcare a ordinii statutare a Bisericii și tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății”, însă rămâne de văzut în ce măsură ceilalți ierarhi vor vedea chestiunea în același mod.

Istoricii nu-și amintesc un caz similar în ultimele decenii, iar rezultatul final îi poate aduce fie actualului patriarh, Daniel, fie arhiepiscopului Tomisului, o repoziționare în ochii clerului și deopotrivă, ai credincioșilor.

De remarcat că Patriarhul Daniel e șeful ierarhic al arhiepiscopului Teodosie, fiindcă e cel conduce direct Mitropolia Munteniei și Dobrogei, ce încorporează Arhiepiscopia Tomisului.

La rândul său, Teodosie va folosi argumentul conform căruia Arhiepiscopia Tomisului e singura din România ce are legătură directă cu unul dintre apostolii lui Cristos, prin intermediul Sfântului Andrei, cel despre care BOR afirmă constant că „i-a încreștinat pe români”, dar fără dovezi istorice și arheologice, susținând că acesta ar fi propovăduit credința creștină în zona Mării Negre, în urmă cu două milenii.    

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE