Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) consideră că bugetul pe anul viitor riscă să producă un dezechilibru în relația dintre pacient și accesul al sănătate.
„Referitor la proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul 2024 și respectiv Anexa nr. 11 a acestuia, publicate în transparență decizională de Ministerul Finanțelor în data de 13.12.2023, și adoptat de Guvernul României în data de 14.12.2023, considerăm că acestea riscă să producă un dezechilibru în accesul pacienților români la servicii de sănătate și medicamente și o nealiniere între prioritățile din sănătate, alocarea și utilizarea resurselor”, se arată într-un recent comunicat al celor de la ARPIM.
Din analiza efectuată de reprezentanții ARPIM asupra proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2024 și a alocărilor prevăzute pentru sănătate pentru anul 2024, și din experiența dobândită în anii anteriori, mai ales în anul 2023, afectat de multiple disfuncționalități de finanțare a medicamentelor și serviciilor medicale, rezultă că bugetul „nu reflectă nevoile reale ale sistemului de sănătate, cu potențiale consecințe negative asupra sistemului de sănătate și a pacienților din România”.
De asemenea, în opinia ARPIM lipsa investițiilor în sănătate generează pierderi economice semnificative pentru populație și economia națională.
„Finanțarea adecvată a sistemului de sănătate nu este doar o cheltuială, ci o investiție în sănătatea și viitorul societății cu un beneficiu de 2$, până la 4$ câștigați pentru fiecare dolar investit în sănătate”, cheltuielile pe cap de locuitor pentru sănătate în România fiind printre cele mai scăzute din UE în 2021.
Mai mult, consideră cei de la ARPIM, bugetul alocat sănătății este mai mult decât un instrument de prezentare a veniturilor și cheltuielilor, acesta fiind fundamentul strategic pentru asigurarea sustenabilității sistemului de sănătate, stabilind obiectivele cheie de finanțare și constituind angajamentul autorităților publice de a finanța politicile și strategiile de sănătate asumate în documentele programatice la nivel național și european, cu efect final asupra accesului la serviciile de sănătate și indicatorii stării de sănătate din România.
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente reprezintă interesele celor mai importante 28 de companii producătoare de medicamente.