13.8 C
București
luni, 7 octombrie, 2024
spot_img
Mai MulteDezvoltare personalaAtingerile și beneficiile acestora

Atingerile și beneficiile acestora

Prima clipă de viață atunci când venim pe lume este însoțită de îmbrățișarea mamei. Atingerea este primul stimul receptat de creierul unui bebeluș. Este acel moment în care ne simțim iubiți și în siguranță. Și ce căutăm noi, de-a lungul vieții noastre de adulți? După ce tânjim, oare?

În fiecare dintre noi se ascunde nevoia de a ne simți iubiți și în siguranță!

Nu e de mirare că de zeci de ani atingerile au fost și sunt, în continuare, în centrul atenției cercetătorilor, psihologilor, neurologilor și altor specialiști în dezvoltarea personală și socială.

În acest articol  împărtășesc cu voi numeroasele beneficii ale atingerilor și importanța acestora pentru buna dezvoltare a bebelușilor, la nivel personal, la nivel de echipă și în cuplu, așa cum au reieșit ele din studii și cercetări specifice subiectului.

YouTube player
Atingerile și beneficiile acestora pentru o viață echilibrată

Chiar dacă trăim într-o societate în care atingerile sunt întâlnite din ce în ce mai rar, este important să știm cum s-ar îmbunătăți viațA și relațiile noastre dacă ne-am schimbA perspectiva despre atingeri și îmbrățișări.

În primul rând vreau să clarific cu voi faptul că vorbim despre atingerile umane, afectuoase, non-sexuale. Este acel tip de atingere dat de o îmbrățișare plină de recunoștință, de o strângere de mână fermă, de o mângâiere plină de compasiune sau de o bătaie pe spate pentru încurajare.

Să fii îmbrățișat de către o persoană de încredere poate acționa că un mijloc eficient de transmitere a sprijinului, iar crescând frecvența îmbrățișărilor ar putea deveni o metodă eficientă de reducere a efectelor nocive ale stresului“, a declarat Sheldon Cohen, profesor de psihologie la Universitatea Carnegie Mellon.

Adulții care au primit în copilarile mai multe atingeri fizice sunt mai empatici, mai plini de afecțiune și mai puțin violenți!

S-a demonstrat faptul că îmbrățișarile sunt absolut necesare dezvoltării fizice și psihice armonioase a ființei umane, iar cercetătorii subliniază faptul că oamenii care primesc mai multe îmbrățișări în copilărie, ajung la maturitate cu creierele mai dezvoltate. De aceea timpul pe care-l petrec părinții cu copilul imediat după naștere este crucial în crearea legăturii de conectare profundă.

La nivel personal, atunci când cunoaștem pentru prima dată o persoană – atingerea fizică poate produce încredere şi siguranţă!

Vi s-a întâmplat și vouă să simțiți că anumiți oameni sunt de încredere doar în funcție de modul și calitatea strângerii lor de mână?

Atingerile de tipul strângerii de mâna pot transmite semnale de siguranță, încredere și ajută la reducerea stresului. Neurologul Edmund Ross a descoperit că “atingerea fizică activează creierul în cortexul orbit frontal, care este legat de sentimente de compasiune și recompensă.”

La nivel de echipa s-a demonstrat faptul că atingerile și contactul fizic întăresc dinamica unei echipe prin construirea unei intimități non-sexuale!

Atunci când atingem pe cineva în mod corespunzător / non-sexual – cu o strângere fermă de mână, cu o mișcare de tipul „give me five” sau cu o bătaie scurtă pe spate – trimitem un mesaj nonverbal de cooperare, susținere și încurajare.

Daniel Keltner, directorul fondator al Greater Good Science Center și profesor de psihologie la Universitatea din California – Berkeley, a studiat rolul atingerii în cadrul echipelor de baschet din NBA. Rezultatele au arătat că echipele ale căror jucători se ating reciproc mai des au câștigat mai multe jocuri.

Poate unul dintre rolul managerilor și profesorilor este să implementeze la nivel de echipă sau clasa suportul reciproc susținut de atingerile corespunzătoare. Ce ziceți?

La nivel de cuplu Dr. John Gottman – unul dintre cei mai influenți psihoterapeuți activi în lume în ultimul sfert de secol, recunoscut și premiat pentru cercetările sale și contribuția să în ceea ce privește dezvoltarea teoriilor de cuplu și parenting – a demonstrat faptul că atingerea este esențială existenței noastre.

După 45 de ani de studii, Dr John Gottman, a menționat o „formulă“ magică în cartea sa „Căsnicia, pe roate sau pe butuci?” –  conform căreia, pentru o căsnicie pe roate.

Descoperă AICI formula magică pentru o “căsnicie pe roate”!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE