15.5 C
București
joi, 19 septembrie, 2024
spot_img
StiriInternAustriecii ne dau voie să nu mai stăm la cozile non-schengen din...

Austriecii ne dau voie să nu mai stăm la cozile non-schengen din aeroporturi. Nu și la frontierele terestre

“Air Schengen” a aprins imaginația bogată a politicienilor români. Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan văd o victorie în faptul că, la un an de când ne-a umilit, în fața și cu acordul tacit al întregii Uniuni Europene , Austria ne dă voie să nu mai stăm la cozi în aeroporturi, precum cetățenii din țările non-Schengen. Cei doi au postat pe facebook declarații entuziaste, de parcă nu ar fi fost ceva normal să fim primiți în Schengen, fără restricții, încă din 2022.

Românii pierd timp prețios în aeroport stând la coadă la ghișeele pentru cetățenii din țările care nu sunt în spațiul Schengen.

Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.

Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.

După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris aseară, pe facebook, premierul Marcel Ciolacu.

Măcar pe cale aeriană vom fi admiși în spațiul de liberă circulație.

O poziție mai puțin entuziastă a adoptat europarlamentarul Eugen Tomac. Acesta a postat, astăzi, pe pagina personală de socializare un îndemn la calm: „anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă”.

„Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus subiectul Schengen.

Subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen.

Nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați.

Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 și a fost primită în Schengen în 1999. Vecinii maghiari, la fel ca toate celelalte state din est, au intrat în Uniunea Europeană în 2004 și au fost integrați deplin în Schengen în 2008. Croația a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 și are libera circulație deplină atât aeriană, terestră, cât și maritimă începând cu 1 ianuarie 2023. Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene.

Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd.

Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie”, a scris pe facebook Eugen Tomac.

Știrea din presa de la Viena, care a aprins imaginația politicienilor români.

Aidoma premierului Marcel Ciolacu și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan exultă. Totul pentru front, totul pentru victorie! În stilul său hei-rupist, acesta a scris aseară pe facebook: “Zori de Zi! Zori de Zi! La 1 an și o zi de la refuzul agresiv de atunci… Pas de Vals. Nu cedăm! Luptăm! … Potrivit presei austriece, ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) este gata să relaxeze vetoul austriac Schengen asupra României și Bulgariei. Cel puțin în traficul aerian, controalele la frontieră ar putea fi ridicate, au relatat astăzi „Kurier” (ediția de duminică) și „Kleine Zeitung” (ediția online), citând cercurile guvernamentale. Granițele terestre și-ar păstra, pentru moment, așadar, statutul actual, Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen încă…… „Kurier” menționează condițiile preconizate de Austria: o creștere de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să curgă de la Comisia UE, controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România și acceptarea azilului. Căutători de România și Bulgaria, în special de afgani și sirieni”.

Ce nu vrea să ne spună fostul realizator tv și actual politician de și mai mare succes este câte mii de refugiați ar trebui să preluăm de la austrieci și cine va plăti costurile pentru întreținerea acestora…

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE