7.9 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025
spot_img
StiriBateriile nucleare, sursa de energie electrică a viitorului

Bateriile nucleare, sursa de energie electrică a viitorului

- Advertisement -

Se anunță o adevărată revoluție pe piața surselor de energie din întreaga lume. După ce rușii anunțau în urmă cu cinci ani că au creat o baterie ce ar putea funcționa timp de 100 de ani, iar un elev român a brevetat o altă baterie, ce ar putea alimenta un întreg cartier de locuințe timp de 50 de ani, chinezii vin și ei cu o altă invenție ce ar asigura autonomia telefoanelor mobile mai mult decât speranța de viață a utilizatorului.

Bateria nucleară creată de chinezii de la Betavolt, garantată pentru 50 de ani de funcționare. Sursa foto: techradar.com

Face furori o știre preluată de pe un site ce se ocupă cu prezentarea noutăților tech. Betavolt, o companie chineză a dezvoltat o nouă baterie nucleară dedicată alimentării telefoanelor mobile. Respectiva baterie ar putea să țină telefonul în funcțiune timp de 50 de ani fără încărcare, după cum informează techradar.com.

„Această tehnologie ar putea revoluționa electronica, eliminând cu totul necesitatea încărcătoarelor sau a băncilor de alimentare portabile, creând dispozitive care funcționează continuu și ale căror baterii nu se degradează în ceea ce privește capacitatea și durata de viață în timpul ciclurilor de încărcare, așa cum o fac bateriile Li-ion”.

Nici nu mai contează faptul că în 50 de ani aparatul respectiv s-ar putea să fie istorie, iar utilizatorul trecut în eternitate, importantă este descoperirea în sine și posibila extindere a domeniilor de utilizare. Datorită designului modular, mai multe baterii atomice ar putea fi conectate pentru a oferi o ieșire de energie mai mare, care ar putea alimenta mașinile electrice, de exemplu.

Betavolt susține că avantajele bateriilor sale cu energie atomică sunt greutatea, fiind extrem de ușoare, faptul că au o durată de viață lungă și că pot funcționa normal la temperaturi extreme, de la -60 la 120 de grade Celsius.

Mai mult, acest tip de baterii nucleare ar fi chiar și prietenoase cu mediul. Cei de la Betavolt susțin că, după ce izotopii nucleari se degradează, aceștia se transformă în cupru, material care ar fi neradioactiv și nu ar reprezenta o amenințare pentru mediu.

Chinezii nu sunt însă pionieri în acest domeniu al bateriilor nucleare. Românii le-au luat-o înainte și încă la un mod rușinos.

Vladimir Vârzob, elevul român care a uimit lumea cu invențiile sale. Sursa foto:facebook terrasatdrobeta

Astfel, la noi în țară a făcut vâlvă invenția unui elev de 15 ani, Vladimir Ștefan Vîrzob, elev la Colegiul Național „Traian” din Drobeta Turnu Severin. Acesta a dezvoltat un concept de baterie nucleară considerat revoluționar, pe care a botezat-o „KN-9”, care, cu doar două grame de combustibil nuclear, poate genera o putere de până la 16 Mw/zi, suficientă pentru alimentarea unui întreg cartier rezidențial. Având dimensiuni extrem de reduse, generatorul de energie inventat de Vladimir Ștefan Vîrzob are o durată de viață estimată la 50 de ani, după cum relata nu cu mult timp în urmă newsweek.ro.

Bateria radioizotopică KN-9 a fost deja premiată la salonul Euroinvent de la Iași, fiind apreciată și încurajată de cercetători români valoroși.

Bateria nucleară de buzunar, ținută încă „la sertar” de marile companii.

Nici rușii nu puteau rata cercetările într-un astfel de domeniu. Astfel, cercetătorii de la un institut tehnologic pentru materiale din Moscova anunțau în toamna anului 2018 că au dezvoltat un prototip al unei baterii nucleare ce ar putea funcționa chiar și un secol. Aceștia susțin că bateria este sigură pentru activitățile zilnice și poate să fie introdusă chiar și în corpul uman, neexistând riscul vreunei contaminări, bateria fiind alimentată de radiații beta, care nu ar fi periculoase pentru sănătate.

Pentru o documentare amplă, pe internet puteți găsi zeci de pagini legate de subiectul bateriilor nucleare și de domeniile în care acestea ar putea fi folosite, inclusiv în domeniul auto, la mașinile electrice, care timp de zeci de ani nu ar mai necesita reîncărcări costisitoare ca timp și bani.

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE