25.3 C
București
joi, 12 septembrie, 2024
spot_img
DiverseBuna Vestire sau Blagoveștenia-orânduiri bisericești

Buna Vestire sau Blagoveștenia-orânduiri bisericești

Buna Vestire este, în credința creștină, Praznicul Împărătesc sărbătorit la dată fixă, în fiecare an pe 25 martie. Sărbătoarea este așteptată cu evlavie de creștini și este prima închinată Maicii Domnului.

Buna-Vestire este numită, după temenul din slavonă (sl. влаговѣшение – blagovĕštenije, gr. Ευαγγελισμός, Evangelismos) și Blagoveștenia.

Este praznicul în amintirea zilei în care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare că va naște pe Iisus Hristos, Fiul lu Dumnezeu.

Buna Vestire semnifică împlinirea făgăduințelor, căci Maria este chemată să-l zămislească pe Mântuitorul și devine, prin încuvințare, Născătoare de Dumnezeu.

Fecioara Maria primeste veste nașterii Domnului de la Arhanghelul Gavriil

Data acestei mari sărbători a variat. În Răsărit data a fost stabilită după ce Nașterea Domnului a fost fixată pe 25 decembrie în secolul al V-lea. Ea a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie. Sărbătoarea a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea, iar data de 25 martie a fost stabilită  în secolul al IX-lea în toată lumea catolică.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acorda dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Suntem în Postul Paștelui, cunoscut în popor drept Postul Mare, o perioadă premergătoare Învierii Domnului Iisus Hristos. Față de Postul Crăciunului, acesta este unul extrem de aspru pentru că în cele 48 de zile de post sunt doar două dezlegări la pește. Prima dezlegare, potrivit tradiției creștine, este de Buna Vestire. Tradiția spune că cei ce postesc au dezlegare la pește. Iisus Hristos, la rândul său, a mâncat pește fript și fagure de miere după Învierea Sa.

Preoții spun că această informație se regăsește în pasajul din Evanghelia după Luca, care scrie:”Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere. Şi luând, a mâncat înaintea lor”. (Luca 24:41-43).

De asemnea, în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, o carte care conține regulile referitoare la desfășurarea cultului divin pentru fiecare zi din an este scris în detaliu motivul pentru care este permis consumul de pește în ziua de Buna Vestire.

De Buna Vestire este dezlegare la pește (sursă foto- pixabay)

”Buna Vestire, în oricare dintre zilele Sfântului Post se va arăta și până la Duminica Floriilor de se va întâmpla, dezlegăm la peşte şi la vin. Şi mâncăm o dată în zi, afară de sâmbătă şi duminică. Iar în Săptămâna cea Mare, până în Joia cea Mare, dezlegăm la vin şi la untdelemn. Iar în Vinerea cea Mare, numai la vin”, se arată în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava.

Sărbătoarea Buna Vestire este un motiv de bucurie.Există superstiții și tradiții legate de aceste două alimente. Se spune că cei care le au pe masă și le mănâncă de Buna Vestire vor atrage în viața lor prosperitatea, norocul, dar și sănătatea.

Surse: basilica.ro, stiripesurse.ro, ro.orthodoxwiki.org, crestinortodox.ro

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE