6.3 C
București
luni, 17 martie, 2025
spot_img
Diversecanal33.ro îți prezintă cele mai apreciate dulciuri turcești, multe dintre ele foarte...

canal33.ro îți prezintă cele mai apreciate dulciuri turcești, multe dintre ele foarte apreciate și de către români

- Advertisement -

Bucătăria turcească este apreciată în întreaga lume de multă vreme, inclusiv desertul turcesc. Cu arome care variază de la preparat la preparat, dulciurile turcești, în special, sunt îndrăgite atât de rezidenți, cât și de turiști.

În ceea ce privește popularitatea dulciurilor din Turcia, enciclopedia „Taste Atlas” („Atlasul Gustului”) a inclus câteva deserturi turcești celebre în lista „Top 100 de deserturi din lume”, pe care canal33.ro a decis să le împărtășească cu cititorii săi.  

Baklavaua, probabil cel mai cunoscut desert turcesc, este un produs de patiserie delicios format din straturi de aluat subțire ca foile de hârtie, umplut cu nuci mărunțite fin și udat cu sirop dulce. Baklavaua și baklavaua emblematică de la Gaziantep sunt incluse în rețeaua de orașe creative UNESCO pentru tradiția sa gastronomică. Baklavaua de la Gaziantep, înregistrată de Comisia UE pentru aroma sa unică  este una dintre cele mai importante feluri de mâncare din Turcia în viața de zi cu zi.

Baclavele turcești sunt probabil cel mai cunoscut desert turcesc prezente mai peste tot, inclusiv la noi

Deși „baklava” este termenul general pentru patiserie, desertul ia diferite denumiri în funcție de prepararea si prezentarea lui. De exemplu, „fıstık sarma” (înveliș cu fistic), inclusă în Atlasul Gustului, se referă la un tip de baklava făcută cu fistic. Totodată este și cea mai preferată umplutură pentru o baklava. Rulat într-o singură foaie de „filo”, fıstık sarma este făcută dintr-o pastă densă de fistic, uneori numită „unt de fistic”.

Un alt desert tradițional turcesc de referință și inclus în Atlasul Gustului este kunefe. Servit fierbinte, künefe are în compoziție brânză topită, nesărată inclusă între două straturi de aluat „filo” mărunțit sau aluat de griș, apoi stropit cu sirop dulce și ornat cu fistic zdrobit. Cel mai gustos künefe se găsește în provinciile din sud-estul Anatoliei din Turcia, iar „antakya künefe”, desertul de renume mondial de la Hatay, a fost înregistrat în UE drept „Indicație Geografică Protejată”.

Kunefe este considerat un desert tradițional foarte apreciat în Turcia și alte colțuri ale lumii


Deserturile cu lapte din Turcia sunt la fel de populare și delicioase ca și celelalte deserturi ale țării. „Fırın sütlaç” (budinca de orez copt) este un desert popular tradițional turcesc, preparat prin combinarea laptelui, orezului și zahărului. Budinca se coace, iar suprafata ei arsă se ornează cu scortișoară sau alune. În timp ce acest desert clasic este disponibil în toată țara, mulți fani spun că cel mai bun fırın sütlaç este servit în zone turcești cunoscute pentru producția de lapte.

Budincile turcești au încă destule secrete ce merită a fi descoperite de către papilele noastre gustative

Datând din epoca otomană, kazandibi” (budinca de lapte caramelizat) are o consistență moale și o bază ușor arsă. Numele desertului se referă la fundul ars al cazanului în care este preparat. Kazandibi  se face prin arderea stratului inferior de tavuk göğsü (budincă de piept de pui), desertul făcut cu piept de pui mărunțit. Cu toate acestea, majoritatea acestor preparate se servesc cu unt, lapte, făină de orez, zahăr și amidon, cu partea caramelizată deasupra, fără piept de pui mărunțit. Acest fel de mâncare tradițională este servită cu cafea sau ceai turcesc la fel ca nenumărate alte deserturi turcești.

De precizat este și amănuntul conform căruia până în prezent platforma „Taste Atlas” a listat peste 10.000 de preparate tradiționale din fiecare țară de pe glob.  

- Advertisement -
Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE