După pandemie, cele mai importante evenimente din viața unui cuplu, adică nunțile, au explodat, dar nu au explodat doar în număr cât mai mare, ci și la plic. Sau cum mai spun românii la nunțile din ziua de azi „amenzi”. Așadar, cât a ajuns să-i coste pe români o astfel de „amendă”?
Nunta este cel mai important moment din viața unui cuplu, sau cel puțin așa ar trebui să fie, pe lângă ceremonie, momentul cel emoționant, petrecerea de după joacă un rol esențial în debutul vieții celor doi miri.
În 2024 a ajuns să nu mai fie un subiect tabu întrebări de genul „Tu cât pui în plic?” sau „Nunta asta se face pentru bani”, căci acum toți știm că numărătoarea finală a mirilor trebuie să iasă pe plus, ca să fie bine, să nu fie rău. De asemenea, inflația a participat semnificativ la tot ce înseamnă organizarea unei nunți, de la meniu, până la flori, ceremonia religioasă, etc.
Să o luăm cu începutul. Ca să îți găsești local trebuie să te interesezi cu cel puțin un an și jumătate înainte pentru a prinde loc, nu pentru a prinde un preț decent, iar meniul sare de 500 de lei. Ulterior, alegerea formației sau DJ trebuie făcută, la fel, cu cel puțin un an și jumătate înainte pentru a găsi disponibilitate, iar prețurile, mai nou, sar de 4.000 – 5.000 euro.
Lumea și eu însămi am auzit prețuri și de 11.000 euro. Tarif tot pentru formație. După buget și preferințe!
Pentru ceremonia religioasă trebuie cu cel puțin un an înainte să te interesezi pentru a mai prinde ora dorită în lăcașul dorit, iar prețurile au bubuit și în acest caz enorm. Ceremonia în sine, la care se adaugă și cor la o biserică din București, poate ajunge la un tarif de circa 1.500 de lei.
După acești pași importanți, urmează detaliile mai mici, cum ar fi florile. Buchetul de flori pentru mireasă sare de 500 de lei, iar lumânările se învârt tot pe acolo, 500 lei. Să nu uităm cel mai important aspect, rochia de mireasă, care poate ajunge și la 7.000 de lei, iar costumul de mire, în jurul la 4.000 de lei, în funcție de model.
Așadar, pe lângă meniul de la local care este 500 de lei, mirilor li se mai adaugă cheltuielile enumerate mai sus.
Printre români e cunoscută cutuma conform căreia invitații ar trebui să dubleze prețul meniului. De exemplu, dacă meniul este de 500 de lei, familia invitată, adică două persoane, ar trebui să dea 2.000 de lei în plic, însă suma cea mai des întâlnită printre români la acest gen de evenimente este cuprinsă între 1.000 și 1.500 lei.
Una peste alta, o nuntă banală cu „mărturii” aparte, rochii pentru domnișoare de onoare, invitații stilizate, dar cuminți, și alte mici surprize de sezon, te poate duce în vara anului 2024 la 30.000 de euro.
Până la urmă, familiile celor doi miri sunt cele dintâi chemate să le susțină acestora primul pas în viață. Și, nu de puține ori, joacă și rolul de „investitori strategici” în marele eveniment al copiilor lor. Generațiile viitoare ar putea lua în calcul, poate mai curând decât credem, să renunțe la nunta cu dar. Nu de alta, dar timid, timid, asemenea nunți își fac deja simțită prezența.