”Maratonul pentru Educație Antreprenorială”, cel mai amplu program dedicat liceenilor din România iniţiat de Confederaţia Natională pentru Antreprenoriat Feminin, care are drept scop descoperirea vocației și dezvoltarea spiritului antreprenorial reuşeşte să aducă în atentie idei cărora ar merita să le acordam şansa punerii în practică!
Adolescenții de excepție, care au cucerit primele 3 locuri la etapele județene ale competiției merită aplauze și sunt o dovadă a potențialului extraordinar pe care CONAF îl încurajează.
Județul Argeș
Marele premiu al semifinalei județene din Argeș a fost adjudecat de elevii Colegiului Național ”Zinca Golescu” care au avut ca profesor coordonator pe Anca Bădescu, cu proiectul ”Think Box” : jucării educaționale produse din materiale reciclabile, care îi învață pe copii despre mecanisme și principii fizice prin metode inovative de învățare (experimente și observații fizice și mecanice).
Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit ”Loud Concepts”, creat de elevii Colegiul Naţional ”Vlaicu Vodă” împreună cu profesor coordonator Grațiela Nadia Căvăescu. ”Loud Concepts” este un aspirant brand de haine care promovează sustenabilitatea și personalizarea, oferind haine preluate din second-handuri personalizate cu materiale neutilizate de la croitorii locale.
Locul al treilea a revenit proiectului „Mental Bridge”, o platformă online care oferă resurse și informații valoroase pentru adolescenți, proiect realizat de echipa Colegiului Național ”Vlaicu Vodă” împreună cu profesor coordonator Grațiela Nadia CĂVĂESCU.
Județul Alba
La Alba Iulia, proiectul ”Zazen Vision” al echipei Colegiului Național ,,Inochentie Micu Clain” din Blaj, coordonată de prof. Diana Aftenie, a impresionat juriul cu o idee de afacere care constă în oferirea de soluții integrate pentru optimizarea performanței de vânzări B2B, și a câștigat primul loc. Elevii de la Liceul Tehnologic din Aiud, îndrumați de prof. Emilia Camelia Oșel și Emeșe Bașa, au propus proiectul ”Iris Photo”, o idee inovatoare de afacere care presupune fotografierea în detaliu a irisului, clasându-se pe locul doi. Locul al treilea a revenit proiectului „Prieteni cu zâmbetul”, care presupune organizarea de evenimente dedicate copiilor în domeniul divertismentului, animației, și alte evenimente sociale, proiect realizat de echipa Liceul Tehnologic din Sebeș împreună cu profesor coordonator Vasile Creștin.
Județul Neamț
La Piatra Neamț, inovația a fost recompensată prin proiectul ”YouthGoal” al echipei Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț, coordonat de prof. Ionuț Ciurlea. Proiectul pune în contact elevii și studenții, pasionați și dornici să învețe, cu firmele care le pot oferi un stagiu în domeniul ales. Totodată, oferă tinerilor care deja s-au specializat pe un domeniu și și-au demonstrat capabilitatea, prin câştigarea olimpiadelor, concursurilor sau orice fel de premiu care le poate atesta valabilitatea cunoștințelor, o șansă să mentoreze alți elevi în drumul lor spre succes. O altă echipă de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, sub îndrumarea aceluiași prof. Ionuț Ciurlea, a ocupat locul al doilea cu proiectul ”ZUP!”, o aplicație mobilă, intuitivă și ușor de folosit, care conectează rapid clienții cu șoferii de taxiuri din zona lor. Proiectul ”The Chocolate Dream”, realizat de echipa Colegiului Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț, împreună cu prof. Elena Daniela Negru, a ocupat locul al treilea. Da! Ați ghicit! ”The Chocolate Dream” presupune fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei.
Județul Satu Mare
La Satu Mare, marele premiu a fost câștigat de elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu” care au avut ca profesor coordonator pe Claudia Dănuț, cu proiectul ”WASTEE”. O aplicație pentru comercializarea produselor care se află în stoc la diferite restaurante și cofetării după terminarea programului, la un preț redus. Aplicația vine în ajutorul celor care doresc să economisească bani și timp, contribuind la rezolvarea acestei probleme, alte țări având deja în practică acest mecanism. Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit ”HELPBEE”, creat de elevii Colegiului Național Mihai Eminescu” care au avut ca profesor coordonator pe Claudia Dănuț. ”HELPBEE” este o aplicație care pune la dispoziția clientului o modalitate simplă de a găsi ajutor pentru provocările gospodăriei, și facilitează accesul rapid la specialiști din diverse domenii. Locul al treilea a revenit proiectului „Diverso Dining”, un restaurant multicultural, proiect realizat de echipa Colegiului Național “Ioan Slavici” împreună cu profesor coordonator Lăcrămioara Elena Marița.
Județul Tulcea
La Tulcea, proiectul ”Organifera” al echipei Liceului Teoretic “Grigore Moisil” din Tulcea, coordonată de prof. Mihaela Gabriela Chitic Dumitru, a impresionat juriul cu ideea lor de afacere, care constă în oferirea de îngrășăminte naturale și soluții bio pentru combaterea dăunătorilor, și a câștigat primul loc. Elevii de la Liceul Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Măcin, îndrumați de prof. Mariana Colioglu Mate, au propus proiectul ”SlimGem Creations”, o idee de business care presupune alternative sănătoase pentru persoanele ce nu se pot bucura de gemurile clasice, cu zahăr, clasându-se pe locul doi. Locul al treilea a revenit proiectului „Trufeely” realizat de echipa Colegiului Economic “Delta Dunării” din Tulcea împreună cu profesor coordonator Alina Popa. Activitatea lor presupune producerea și comercializarea de trufe artizanale, bazate pe îndulcitori apicoli naturali, învelite în diverse sortimente de pudră.
Cele trei echipe finaliste la nivel județean au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Mai mult decât atât, călătoria lor spre succes nu se oprește aici. Echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu cei mai buni dintre cei buni.
Calendarul următoarelor etape județene:
- 22 aprilie: Teatrul Toma Caragiu din Ploiești, ora 12:00
- 23 aprilie: Auditorium Maximum, UBB din Cluj Napoca, ora 11:00
- 24 aprilie: Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, ora 11:00
- 26 aprilie: Ateneul Național din Iași, ora 11:00
Vom reveni cu calendarul complet pentru aprilie și mai.
”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.
Programul ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este iniţiat ca urmare a acordului de Parteneriat – PACTUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ pentru susținerea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, semnat de CONAF cu Ministerul Educației și Cercetării în anul 2019 și prelungit în anul 2022 pentru încă 4 ani.
MARATONUL pentru EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ este Marcă îregistrată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin.
Programul este susținut de Auchan România (Gold partner) și Vodafone Business (Brave partner), precum și de numeroşi sponsori locali.