Somnul de calitate are un impact semnificativ asupra nivelului de energie, concentrării și a dispoziției noastre. Una dintre cele mai importante componente ale unui somn odihnitor este alegerea unei poziții corecte de dormit. Iată câteva recomandări care te pot ajuta să faci alegerea potrivită!
Dormitul pe spate
Ameliorează durerile coloanei vertebrale
Somnul pe spate, într-o poziție plană, așează întreaga coloană vertebrală și gâtul într-o poziție neutră. Acest lucru ajută la ameliorarea durerilor, prevenind compresia și torsiunea. Deoarece corpul tău este drept, greutatea este distribuită uniform.

Ajută la reducerea durerilor de șold și genunchi
Deoarece coloana vertebrală este întinsă și nu este torsiunată în altă direcție, șoldurile și genunchii sunt eliberați de dureri. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să așezi o pernă sub genunchi și gambe care va ajuta la relaxarea acestor zone.
Scade presiunea asupra mușchilor
Deși somnul pe spate nu poate vindeca în mod miraculos durerile de mușchi, el poate reduce, în schimb, tensiunea musculară din zona umerilor, gâtului și a grupelor musculare învecinate. Acest lucru te poate ajuta să dormi mai bine pentru că o musculatură relaxată contribuie la reducerea tensiunii și la ameliorarea problemelor de somn.
Previne durerea de cap
Menținerea gâtului într-o poziție greșită pe parcursul nopții poate cauza dureri de cap. Persoanele cu această afecțiune se trezesc adesea, din cauza durerii care se extinde de la frunte până în spatele capului.
Eliberează sinusurile
Dacă te confrunți cu congestie și cu dureri sinusale, dormitul pe spate poate ajuta la eliberarea sinusurilor și la reducerea acumulării de mucus, deoarece previne trecerea unor cantități mari de sânge prin nas și cavitatea nazală.
Reduce arsurile la stomac
Somnul pe spate, cu umerii, pieptul și capul ușor ridicate, elimină arsurile la stomac din timpul nopții și alte simptome inconfortabile care le însoțesc.
Întâzie apariția ridurilor
Mulți dermatologi sugerează să dormi pe spate pentru a preveni formarea ridurilor. Acest lucru se datorează faptului că dormitul pe o parte sau cu fața în jos îți poate comprima fața. În timp, acest lucru poate contribui la formarea ridurilor de somn.
Totuși, pentru cei care sforăie sau suferă de apnee în somn, dormitul pe spate poate să nu fie cea mai bună alegere. Lor li se recomandă dormitul pe o parte deoarece această poziție poate ajuta la menținerea deschisă a căilor respiratorii, ceea ce reduce șansele de a sforăi sau de a avea episoade de apnee în somn.
Poziția de somn pe care trebuie să o eviți
Dormitul pe burtă este considerat de mulți specialiști ca fiind cea mai puțin recomandată poziție, deoarece poate exercita o presiune semnificativă asupra gâtului și coloanei vertebrale, cauzând dureri și dezechilibre ale corpului.
Trucuri care te ajută să ai un somn mai bun
Stabilește o rutină de culcare
Mergi la culcare și trezește-te în fiecare zi la aceeași oră, inclusiv în weekend. Acest lucru ajută la stabilirea unui ritm circadian regulat și îmbunătățește calitatea somnului.
Creează un mediu propice pentru somn
Asigură-te că dormitorul tău este întunecat, liniștit și la o temperatură confortabilă (de obicei, mai rece). Investește în perdele opace, într-un pat confortabil și perne de calitate.
Limitarea ecranelor
Evită expunerea la ecranele dispozitivelor electronice cu lumină albastră (telefoane, tablete, computere) cu cel puțin o oră înainte de culcare. Luminile albastre pot interfera cu ritmul circadian și pot face somnul mai dificil.
Renunță la cofeină și alcool
Dacă vrei să ai un somn odihnitor renunță la consumul de cafeină și alcool cu câteva ore înainte de culcare. Aceste substanțe pot perturba somnul.
Stai activ pe parcursul zilei
Exercițiile regulate îmbunătățesc somnul, însă este recomandat să le eviți pe cele intense cu câteva ore înainte de culcare.
Relaxează-te înainte de culcare
O rutină de relaxare înainte de culcare, cum ar fi cititul unei cărți, meditația sau baia caldă, poate pregăti corpul pentru somn.
Evită mesele consistente înainte de culcare
Mănâncă cina cu câteva ore înainte de culcare și evită alimentele grele sau picante care pot cauza disconfort gastric.
Când e momentul să consulți un specialist
Dacă ai dificultăți constante de somn sau suferi de insomnie, consultă un medic sau un specialist în somn pentru a discuta despre opțiuni de tratament sau terapie.