10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personalaCinci semne că ai „ruginit” în dragoste

Cinci semne că ai „ruginit” în dragoste

A fi „ruginit emoțional” este un fenomen care merge dincolo de o simplă lipsă de entuziasm sau de interes pentru întâlniri. Este starea în care o persoană, după ce a trecut prin situații repetitive, frustrante sau negative în viața sa amoroasă, ajunge într-un punct în care își pierde motivația, hotărăște „Gata, nu mai vreau, nu-mi mai trebuie!” și încetează să mai încerce, măcar, să își găsească un partener. 

Această „rugină” în dragoste se poate manifesta în diverse moduri: 

Unele persoane evită să cunoască oameni noi sau să se afle în situații în care ar putea lega interacțiuni cu alte persoane, cum ar fi petreceri sau evenimente sociale. Nici nu mai ies în oraș sau, dacă merg, stau retrași și nu ridică ochii din telefon. Principalul lor argument este că nu vor, nu sunt interesați și, oricum, toată lumea este la fel. De fapt, de cele mai multe ori, își doresc o relație în sinea lor, însă caută argumente pentru a se convinge pe ei înșiși că este mai bine așa.

Alții pot adopta o atitudine pesimistă, negativă sau cinică în ceea ce privește iubirea și relațiile, de exemplu:

Descalifică sau minimalizează dragostea.

Fac comentarii depreciative despre iubire, cum ar fi: „Dragostea este doar o iluzie”, „Cine se indragosteste pierde” sau ”Iubirea e pentru adolescenți”, iar ei nu își pierd timpul cu astfel de fantezii.

  • Descalifică experiențele pozitive ale altor persoane.

Dacă un prieten împărtășește experiențele sale pozitive în dragoste, persoana „ruginită” ar putea privi cu neîncredere sau pesimism, declarând ironic: ”Ce bine pentru ei, să profite până nu se duce magia!”, ”Așa e la început, dar oricum nu durează!„ etc.

  • Nu (mai) au încredere în oameni.

Consideră că toată lumea se folosește de ei și toți vor doar să profite în vreun fel. Riscul e să atragi persoane care vor să cucerească pe cineva de necucerit și să fii o provocare pentru un manipulator sau un narcisist, care nu rezistă la un NU din partea ta, dar te va părăsi rapid, odată cucerit(ă).

  • Și-au pierdut încrederea în ei înșiși.

O persoană „ruginită” emoțional ar putea fi pesimistă cu privire la propriile șanse de a găsi dragostea, considerând că, oricum, nu are nimic de oferit într-o relație. Așa că de ce să mai încerce?!

  • Ignoră sau minimizează semnalele de interes ale celorlalți.

Dacă cineva transmite că ar fi interesat, persoana respectivă ar putea spune: „Probabil că este doar amabil, în general”. Este o atitudine care are legătură cu punctul anterior, deoarece nu mai au încredere în propria persoană și în capacitatea lor de a fi atractivi și de interes pentru alții.

Care sunt cauzele pentru care apare această „rugină” emoțională, dar și ce puteți face pentru a reveni la sentimente mai bune, aflați urmărind ediția LA PLURAL, aici.

Cristina Andreea Stan
Cristina Andreea Stanhttp://canal33.ro
Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, are studii universitare şi postuniversitare în ştiinţe politice, pedagogie şi psihologie, este autor, editorialist „Psychologies Romania”, fost editorialist ”Ce se întâmplă, doctore?” şi este realizator „La plural”, emisiune dedicată relațiilor de cuplu din perspectivă psihologică și spirituală la Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments