O să le cam treacă cheful de grevă funcționarilor de la Guvern sau de la Parlament care solicită creșteri salariale de 30%. Premierul a anunțat astăzi, înainte de începerea ședinței de guvern, că intenționează să facă reduceri masive de personal în rândul bugetarilor iar banii astfel economisiți să îi folosească pentru a crește lefurile celor rămași în funcție.
Marcel Ciolacu pare că s-a săturat să tot facă pe plac revendicărilor sindicaliștilor de tot felul. Nu s-a dus să facă pe muzeograful –probabil și pe motiv că nu are studiile necesare- în schimb a anunțat astăzi, 23 mai, că va accepta o creștere a lefurilor bugetarilor, dar de numai 10% și nu de 30% cum solicitau protestatarii din rândul funcționarilor guvernamentali. Până și această creștere va fi efectuată în două tranșe, pe motiv că „atât s-a putut”.
„Astăzi, în ședința de guvern începem prin a rezolva unele inechități existente în rândul personalului bugetar. Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală. Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori. Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și este corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”, a declarat premierul chiar înainte de începerea ședinței de Guvern de astăzi.
Marcel Ciolacu a continuat cu veștile bune: „Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1.000 și ceva de euro pe lună! Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, și în alte zone ale administrației, atât centrale, cât și locale putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită. Și ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an”, a mai spus Marcel Ciolacu. Cu alte cuvinte, scapă cine poate și cine are pilele mai mari.
Conform datelor statistice România are cel mai mare număr de functionari din UE. Numai la capitolul „secretari de stat” depășim de cel puțin 10 ori țări precum Franța, Italia ori Belgia. La toate acestea se adaugă un număr imens de „deconcentrate”, instituții în care doar se plimbă hârtiile dintr-un birou în altul fără a se rezolva ceva anume, dar unde salariații au lefuri babane.
Marcel Ciolacu nu a spus însă nimic despre sinecurile plătite celor cu proptele la partid prin intermediul prezenței la ședințele anumitor consilii de administrație, de exemplu. Sunt cazuri în care o singură persoană încasează lunar mii de euro doar pentru că face act de prezență în astfel de consilii, în general ale companiilor din energie, sau acolo unde se învârt bani serioși.