Coralul, una dintre cele mai vechi pietre folosite pentru bijuterii și decorațiuni, este considerat o piatră a transformării, a păcii și a relaxării, oferă calm și creează un mediu relaxant, o frumoasă aducere aminte a mării din care provine.
Coralul, piatră semiprețioasă de origine organică, este format din cele mai vechi grupuri de organisme multicelulare – polipi de corali. Se spune că ar fi fost primul mineral folosit pentru a crea bijuterii. Cele mai vechi obiecte cu inserții de coral găsite de arheologi datează din secolul al IV-lea î.Hr.
În greaca veche, coralul era denumit korallion (κοράλλιον), cuvânt care s-a păstrat și și astăzi pentru a descrie această piatră semiprețioasă. Denumirea a fost adoptată și în limba română, coralul fiind sinonim cu mărgeanul. Cuvântul coral în limba latină se numea corallium. Acest termen a fost preluat din greacă și se referă la scheletul dur, calcaros, excretat de anumite polipi marini. Corali sunt colonii de indivizi polipi identici care formează structuri compacte.
Asociat, cuvântul koralion este un termen care provine dintr-o adaptare aunei expresii similare provenite din limba indiană. Acesta este format dintr-o univerbație a cuvintelor grecești: κόρη (kórē) – care înseamnă “fată, fecioară”, ἅλς (háls) – care înseamnă “sare; mare” și sufixul diminutiv –ιον (-ion). Ad litteram, koralion ar însemna fiica mării.
În concluzie, coralul este un cuvânt cu o istorie bogată și o legătură strânsă cu aceste minunate creaturi marine și cu obiectele de artă și bijuteriile create din scheletul lor.
Legenda coralului provine din antichitate și este legată de zei și de mitologia greacă.
Perseu este un personaj legendar din mitologia greacă, fiul lui Zeus și al lui Danae, fiica regelui Acrisios al Argosului.
Conform legendei, regele Acrisios a mers la Delphi să se sfătuiască cu Oracolul, iar Phitya, preoteasa cu darul profeției, i-a prezis că va fi ucis de nepotul său. Pentru a preveni orice risc, și-a întemnițat singura fiică, Danae, pentru ca aceasta să nu poată avea copii.
Dar Zeus, transformându-se într-o ploaie aurie, a intrat în celula închisă, iar Danae a avut cu aceasta un băiat numit Perseu. Aflând de acest lucru, Acrisios dă poruncă să se facă un cufăr în care pune merinde și o amforă cu apă. O închide pe Danae împreună cu micuțul Perseu și zvârle cufărul în valuri. Cufărul, dus de valuri și furtuni, ajunge între Ciclade.
Tocmai atunci se nimerește ca Dictis, un pescar sărman să prindă cufărul în năvod. O salvează pe Danae și fermecat de frumusețea ei o cere de soție. Il îngrijește pe Perseu ca pe propriul copil. Și trăiesc toți trei liniștiți, iar Perseu crește flăcăiandru isteț, voinic și priceput la vânătoare.
În insula unde-și avea pescarul casa, domnea pe atunci Polidecte, un rege hain și lacom, care deși era frate cu Dictis, îl izgonise pe acesta din palat ca să nu-î râvnească tronul. Invidios că fratele lui are așa o soție frumoasă, Polidecte o închide în palat și vrând să scape de Perseu, se învoiește cu acesta că o va elibera numai după ce îi va aduce capul Medusei.
Perseu cere ajutor lui Zeus, tatăl său, pentru săvârșirea faptelor sale. Astfel, Hermes i-a dăruit spada sa ascuțită (singura care o putea străpunge pe Medusa) iar Atena i-a dat un scut de bronz în care vedeai ca într-o oglindă. De la Hades a primit un coif ce îl făcea invizibil când îl purta, iar de la nimfe o pereche de sandale înaripate și un sac fermecat.
Medusa era una dintre ticăloasele surori Gorgone, care avea părul din șerpi vii și veninoși și o privire îngrozitoare cu care îi transforma în stană de piatră pe cei ce o priveau.
Nici un muritor nu avea curajul să o înfrunte, ci doar Perseu, fiul lui Zeus a reușit să îi taie capul, folosind darurile primte de la zeii din Olimp, ferindu-si privirea de ochii Medusei. Perseu se avântă ca o nălucă lângă Gorgonele ce dorm. Cu înțelepciune se apropie, privindu-le nu drept în faţă, ci oglindindu-le în scutul de aur, strălucitor, așa cum fusese învățat de Atena. Cu sabia lui ascuţită, retează, dintr-o izbitură, capul Meduzei cel hidos.
Capul însângerat a căzut pe țărm, pe un pat de alge, iar privirea sa incă puternică a împietrit algele marine care s-au colorat în negru, roșu sângeriu, roz și portocaliu. Doar câteva locuri au rămas neatinse și de acolo provine coralul alb.
Tot în mitologia greacă antică se spune că zeul suprem al mării Poseidon, ar fi trăit într-un palat construit din coral.
Pentru multă vreme coralul a fost denumit ”grădina mării”, pentru că oamenii îl considerau o plantă.
Coralii sunt nevertebrate marine. Ceea ce aduce cu nişte flori sau cu un copac în miniatură sunt în realitate tentacule ale unor creaturi vii, coloniile de polipi.
Avand aspectul unei crengute, coralul sau mărgeanul crește în colonii subacvatice fiind de fapt aglomerări liniare ale unor depuneri calcaroase de origine organică, sunt depozite solide de substanţă calcaroasă produsă de colonii întregi de astfel de organisme pentru a se autoapăra.
Coralul este, probabil, primul mineral folosit pentru a crea bijuterii. Cele mai vechi obiecte cu inserții de coral găsite de arheologi datează din secolul al IV-lea î.Hr.Coralul a fost popular în Mesopotamia și Egiptul Antic, dar a câștigat o reverență deosebită în antichitate.
Copiii din Roma Antică purtau coliere de coral pentru a fi protejați de răni, iar tradiția a durat pană în Evul Mediu. Tradiția persistă încă în Italia, unde în mod particular coralul este folosit ca talisman pentru a ajuta în cazurile de infertilitate. A devenit un simbol al fertilității iar femeile poartă coral pentru a le ajuta să devină mame.
Musulmanii foloseau coralii negri pentru a crea coroane de doliu, mătănii, mânere de cuțit, mânere de trestie. Se credea că puterile spirituale puternice ale pietrei se transferă proprietarilor.
În Evul Mediu, Veneția a devenit centrul comerțului cu aceste pietre. Din coral roșu au fost realizate decorațiuni, bijuterii, sculpturi în miniatură, au fost încrustate arme și coperte ale cărților bisericești. O piatră de culoare roz era purtată de fetele tinere ca simbol al modestiei și purității.
Romanii preferau talismane din coral roșu sub forma unui corn, fiind încredințați că acesta posedă aproape toate calitățile taumaturgice, dăruitoare de miracole.
În India, coralul este numit “Moonga” și are înzestrarea de a-i ajuta pe oameni să-și înfrângă depresia, să-și crească respectul față de ei înșiși și să aibă îndeajuns curaj pentru a-și urma visele. În același timp, se zice că ar atrage dragostea și ar sprijini depășirea dificultăților economice. Indienii susțin că marți este ziua cea mai potrivită pentru a purta un coral roșu.
La chinezi, coralul roșu este corelat cu longevitatea, prosperitatea și stabilitatea.
Coralului i se atribuie proprietăți mistice și deseori se folosesc aceste pietre marine la ritualiri de magie.
Figurează printre cele cinci “pietre” sacre ale tibetanilor, fiind utilizat din cele mai vechi timpuri ca poadoabă pentru folosința religioasă și șamanică.
Cele mai cunoscute sunt nuanțele mergând de la roșu intens la portocaliu, dar există și coral de culoare albă, roz sau neagră.
În funcție de culoare, coralii au diferite semnificații.
Coralul alb protejează în călătoriile pe mare, aduce armonia în familie și în relația de cuplu;
Coralul roz facilitează îndrăgostirile platonice și legarea de prietenii.
Coralul roșu stimulează creativitatea, pasiunea în cuplu, cheful de muncă, optimismul, și înțelepciunea. Coralul roșu este considerat piatra persoanelor născute în zodiile Scorpion și Capricorn. Bijuteriile din coral roșu sunt, de asemenea, recomandate persoanelor născute în zodia Pești pentru puterea sa vindecătoare și efectul liniștitor de pace interioară.
Coralul negru, considerat datorită rarității regele coralilor, absoarbe energiile negative și conferă pace sufletească.
În astrologie, coralul este conectat cu planeta Marte și, fiind asociat în principal cu apa (în care se naște și se dezvoltă), el ar intercepta sfera emoțiilor, influențând astfel în bine dragostea, intuiția și feminitatea în general.
Fiind extras din ape adânci, nu este de mirare că dintre toate semnele, el le subliniază pe cele care aparțin elementului apă:
Zodia Pești preia de la piatra de coral încredere în sine și determinare (bărbați), moliciune și feminitate (femei). Vor deveni mai activi și mai întreprinzători, vor putea face față rapid sarcinilor de zi cu zi, lăsând în același timp energie pentru implementarea unor planuri mai importante.
Pentru zodia Rac, mineralul marin îi va adăuga vitalitate, îi va face mai atractivi pentru sexul opus, îi va ajuta să găsească dragostea și să întemeieze o familie.
Pentru că cei din zodia Scorpion posedă un caracter complex, coralul îi va ajuta să se împace cu ei înșiși, să devină mai calmi, mai înțelepți. El îi va învăța pe scorpioni să vadă esența lucrurilor și latura lor mai bună, făcându-i mai pozitivi și optimiști.
Adeseori, chiar și coralii considerați a avea “defecte” sunt foarte apreciați în lume întrucât acestea le accentuează naturalețea și efectul lor magic.
Coralul este considerat o piatră a transformării, a păcii și a relaxării. Potrivit pentru cei blocați în gânduri negative despre trecut, se spune despre coral că te poate ajuta să te eliberezi și să mergi mai departe. Oferă calm și creează un mediu relaxant – o frumoasă aducere aminte a mării din care provine.
Coralul este piatra care ne reconectează cu natura și cu minunățiile vieții subacvatice misterioase. de aceea, cei ce aveți deja în poesie bijuterii din coral, cel mai bine este să le depozitați într-o cutie separată, învelită în hârtie absorbantă. În polietilenă, „cadoul mării” va deveni rapid inutilizabil, deoarece mineralul trebuie să „respire” tot timpul.
Orice chimie este dăunătoare coralului, așa că nu trebuie să purtați bijuteriile în timpul treburilor casnice sau și în procesul de aplicare a machiajului și parfumurilor. Atât umiditatea excesivă, cât și lipsa acesteia, precum și expunerea prelungită la lumina puternică a soarelui, afectează negativ piatra.
„Nu spunem ceva nou, toate lucrurile au fost spuse, dar cum nimeni nu ascultă și mai ales cum totul se uită, trebuie să o luăm întotdeauna de la capăt” – André Gide