17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
StiriLifestyleCum aprinzi focul pe munte? Mici trucuri de care trebuie să ții...

Cum aprinzi focul pe munte? Mici trucuri de care trebuie să ții în cont când ești pe munte!

- Advertisement -

Vacanța de vară a început, așa că toate variantele sunt deja pe lista noastră personală. Pentru aceia dintre voi care-și propun să aibă parte de o aventură montană de neuitat, Canal 33 a discutat cu un cercetaș despre cum se face focul pe munte. Sau în natură, un lucru elementar pentru orice împătimit.

Iar Alexandru Pricopie, un tânăr membru al organizației „Cercetașii României” pe care l-am întânit la Bibi Adventure Camp Fest ce a avut loc în Munții Buzăului, ne-a oferit o „rețetă ideală”.

El ne-a vorbit despre modelul de foc, de tip grătar sau haiducesc, în care lemnele trebuie așezate de asemenea manieră în care focul să se ridice cu flacără. O asemenea modalitate încurajează focul, spune el, deci implicit prepararea hranei sau fierberea apei.

„Sunt tot felul de metode de a face focul în pădure fără riscuri. Exemplul clasic e cel prin care sapi o groapă în pământ, nici prea mare, nici prea mică. Adâncime ideală se recomandă a fi de dimensiunea cotului mâinii. Placăm marginile gropii cu lemn iar în mijloc va rezulta inima focului. De acolo va porni flacăra, iar pe măsură ce ard lemnele din centru focul le va cuprinde și pe cele din margine. Focul va avea consistență, dar groapa nu-i va permite să se extindă”, indică Alexandru Pricopie.

Alexandru Pricopie, un cercetaș de nădejde în ciuda tinereții sale / Sursă video: Vasile Trofim

Apoi adaugă: „Mai există și o altă formă de foc, tot în groapă, dar cu un tunel aflat la o anumită distanță de gura de foc. Tunelul respectiv îi oferă focului gura de aer necesar arderii. În acest caz, dacă știi să faci un asemenea foc, fumul rezultat în urma arderii va ieși pe tunelul respectiv, prin cealaltă gaură de la capătul tunelului. Acest gen de foc e denumit tactic și e folosit în special de către forțele armate, care nu doresc să-și deconspire poziția. Acest foc, neproducând o cantitate mare de fum are avantajul că poate fi făcut aproape de cort”.

Însă ce faci dacă plouă?

„În caz de ploaie consistentă sau de iarnă, focul poate fi aprins mult mai greu. În pădure, în aceste situații trebuie găsit un loc umed, unde ar putea fi ridicat un adăpost, cum ar fi un cort, iar în interiorul lui se poate săpa o groapă unde poate fi găzduit focul. Sau, dacă e vorba de un spațiu liber, ne trebuie o zonă cu mulți copaci, care să formeze un fel de perdea protectoare. Or să cercetăm natura și să vedem prin ce alte forme naturale am putea proteja focul pe care ni-l dorim. Dacă vrem să aprindem repede focul, atunci trebuie să știm neapărat câteva avantaje oferite de natură”, adaugă tot tânărul cercetaș.

Același „cercetaș” are și un mic „truc”, pe care-l recomandă tuturor: „Spre exemplu, scoarța unor copaci, cum ar fi mesteacănul, se aprinde repede. De ce? Fiindcă mesteacănul produce un ulei natural care face scoarța inflamabilă. Chiar dacă scoața va fi udă, fie de la vreme, fie în urma unor împrejurări, scoarța va continua să ardă. O asemenea modalitate de a porni focul cu ajutorul scoarței e un mare avantaj de a porni focul, mai ales dacă lemnele sunt ude. Altfel, ar trebui să încercăm mai întâi să le uscăm, depozitându-le într-un spațiu acoperit. De multe ori nu avem însă această opțiune, așa că se impune mereu să căutăm lemne uscate”.

- Advertisement -
Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE