Astăzi avem posibilitatea de a investi la bursă și de a cumpăra, de exemplu acțiuni la bursă, destul de facil și chiar pe cont propriu. Adică deschidem un cont la un broker de acțiuni și putem face speculații pe acțiuni, cumpăra acțiuni la propriu sau tranzacționa CFD-uri pe acțiuni.
Să cumpărați sau să vindeți efectiv acțiuni la bursă e la fel de simplu ca urmărirea unor instrucțiuni de folosire a unei platforme de tranzacționare.
Deschiderea unui cont de tranzacționare este un proces simplu, se efectuează online urmând aplicația pusă la dispoziție de brokerul respectiv și de cele mai multe ori implică furnizarea unui document de identitate și a unei dovezi de rezidență. Apoi trebuie să vă alimentați contul la brokerul bursier.
Desigur alegerea brokerului care convine cel mai bine scopurilor dumneavoastră investiționale nu e chiar un lucru simplu. Întâi trebuie să fie un broker reglementat de autoritățile competente, să aibă comisioane competitive, să aibă o execuție a ordinelor de înaltă calitate, să aibă suport educațional.
Partea dificilă însă este să învățați cum să investiți în acțiuni, cum să alegeți acțiunile care să vă aducă profituri pe bursă.
Când preconizați să cumpărați acțiuni la bursă trebuie să aveți în vedere următoarele etape:
Întelegeți cum se fac bani din acțiuni la bursă
Trebuie să fiți conștient că atunci când cumpărați acțiunile unei companii, deveniți proprietar pe o parte din capitalul acesteia, și banii pe care i-ați investit și profiturile viitoare depind de rezultatele economice ale companiei respective.
Cumpărând acțiuni la bursă puteți genera venituri prin două modalități:
- Încasați dividende pentru acțiunile deținute, atunci când hotărâți să le păstrați pentru o perioada mai lungă de timp. Mai exact o parte din profiturile companiei sunt distribuite proprietarilor. Repartizarea profiturilor se poate face trimestrial sau anual.
- Vindeți acțiunile la un preț mai mare decât cel la care le-ați cumpărat. De exemplu, dacă ați cumpărat 100 de acțiuni la prețul de 13 euro acțiunea și prețul acțiunii a crescut la 20 euro în momentul în care le vindeți, veți înregistra un profit de 700 euro.
Luați în considerare doar afacerile care înțelegeți cum funcționează
Este necesar să aveți o înțelegere cât mai exactă a domeniului de activitate al companiei la care doriți să cumpărați acțiuni, cum funcționează compania respectivă și cum face bani. Dacă sunteti familiar cu domeniul medical sau pharma, de exemplu, puteți compara mai ușor două companii din acest domeniu. Folosiți-vă de cunoștințele pe care le dețineți deja pentru a vă ușura sarcina de a compara acțiunile diferitelor companii.
Identificați companii care au un avantaj competitiv vizibil
A cumpăra acțiuni individuale la bursă este mai riscant decât a cumpăra ETFuri sau fonduri mutuale, dar și potențialul de profit este mai ridicat. Cheia succesului investițiilor în acțiuni este să identificați companiile cu potențial de creștere și dezvoltare care vă vor asigura profituri viitoare.
Un astfel de element care asigură în parte succesul unei companii pe termen lung este avantajul competitiv, adică o caracteristică ce poate propulsa compania în cauză deasupra competitorilor direcți.
Amazon este un astfel de exemplu, și-a ridicat transportul și livrarea la rang de artă. Avantajul competitiv al lui Amazon este organizarea eficientă și sustenabilă a depozitelor, din punctul de vedere al costurilor, plus susținerea rețelei de curieri.
Determinarea valorii reale a unei acțiuni la bursă
O mare parte din procesul de evaluare a acțiunilor la bursă se referă la determinarea valorii actuale a respectivei acțiuni, dacă merită prețul și dacă prețul la care se tranzacționează este unul corect. Există numeroase formule și instrumente care se folosesc pentru a determina valoarea reală a unei acțiuni.
Companiile se evaluează, în general, în funcție de venituri, venituri pe acțiune sau raportul preț al acțiunii/ venituri.
Identificați companii cu un management solid
Indubitabil echipa managerială are un rol major în ceea ce privește performanțele companiei pe care o conduce. Este important să verificați calitatea managementului companiei care vă interesează. Uitați-vă cât de des se schimbă echipa managerială, ce competențe au leaderii, ce talente și ce experiență. Dacă se schimbă echipa managerială de obicei nu este tocmai un semnal pozitiv.
Urmăriți ultimele situații financiare publicate de companie și conferința de presă asociată
Urmărirea conferințelor de presă care au loc odată cu publicarea situațiilor financiare ale companiilor sunt un bun prilej de a afla detalii importante despre compania în care doriți să investiți. Aceste conferințe au loc de obicei trimestrial. În timpul acestor conferințe managementul discută situația financiară a companiei, arată factorii majori care au avut impact asupra performanței și care sunt proiecțiile viitoare. Puteți observa în cursul acestor conferințe cum răspunde managementul la modificările de performanță și cum preconizează să reacționeze.
Investiți pe termen lung
În general bursa de valori are volatilitate ridicată, dar statistic este dovedit că investitorii care au luat în considerare deținerea în portofoliu a acțiunilor pentru o perioadă îndelungată de timp au avut de câștigat mai mult. Desigur evoluția trecută poate să nu aibă nici o legătură cu cea viitoare, dar există totuși șanse destul de mari.
Când investiți și cumpărați acțiuni la bursă este nevoie de o strategie de investiții. Și cea mai simplă dintre ele, care necesită cel mai mic efort este “buy and hold” adică identificați companii cu potențial mare în care să investiți și mențineți acțiunile lor în portofoliu pe o perioadă îndelungată (a se citi zeci de ani).
Investitorii care vizează companii cu creștere sustenabilă pe termen lung, caută companii care cresc mai repede decât competitorii lor sau care au abilitatea de a genera venituri peste medie. Căutați astfel de companii pentru investiții pe termen lung, ale căror acțiuni să le achiziționați.
“Cumpărați acțiuni în companii pe care doriți să le dețineți, nu pentru că doriți să crească prețul acțiunilor respective la bursă” susține celebrul Warren Buffett.