Atât ministrul mediului, Mircea Fechet, cât și senatorul Liviu Dumitru Voiculescu au anunțat faptul că programul „Casa Verde Fotovoltaice” va fi reluat începând de astăzi, ora 10.00. Programul fusese suspendat din cauza unei acțiuni în instanță a unei companii care nu a fost acceptată ca și instalator autorizat de către Adminstraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
„Suspendat în urma unor intervenții juridice, programul prin care aproximativ 90 000 de beneficiari înscriși așteaptă subvențiile acordate de stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice în locuințe pentru producerea energiei electrice va fi reluat cu o nouă sesiune miercuri, 22 noiembrie. În această sesiune care se va desfășura în perioada 22 noiembrie, ora 10.00 – 28 noiembrie, ora 23.59, vor fi validați potenţialii instalatori autorizați de către Ministerul Mediului. Sunt așteptate înscrieri din partea altor instalatori care nu au încercat să se înscrie prima dată, precum şi instalatori care au fost respinşi în sesiunile anterioare.”, a declarat ieri Liviu Dumitru Voiculescu, senator PNL.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a precizat, într-o conferință de presă, că firma care a dat în judecată AFM a promis că va renunţa la proces, dacă va fi validată ca instalator autorizat. „Vreau să anunţ faptul că am ajuns la o înţelegere între părţi, în sensul în care miercuri, în această săptămână, la ora 10:00, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potenţialii instalatori… Am primit o promisiune a societăţii că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune şi în măsura în care va fi validată ca instalator autorizat de către Ministerul Mediului, aceasta va renunţa la procesul pe care îl avem, va face o cerere de renunţare la judecată, moment din care putem să sperăm că aşteptarea celor 90.000 de familii va fi mult scurtată”, a explicat Mircea Fechet, citat de News.ro.
Așa după cum au explicat oficialii, finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanțată de Administrația Fondului de Mediu se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.