20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriLifestyleDe câte ore de somn ai nevoie în funcție de vârstă

De câte ore de somn ai nevoie în funcție de vârstă

Deși petrecem o treime din viață dormind, această experință fascinantă rămâne un mister pentru mulți dintre noi. De la visele tumultoase la stadiile profunde ale somnului lent, călătoria prin lumea viselor ne poartă într-un univers extraordinar al minții și corpului.

Dar ce se întâmplă cu adevărat când dormim?

Departe de a fi o simplă stare de inactivitate, somnul este un proces complex ce joacă un rol fundamental în sănătatea noastră fizică și mentală. În timp ce corpul se odihnește, creierul nostru are șansa să prelucreze informațiile din ziua precedentă, să consolideze amintirile și să regleze echilibrul emoțional, pregătindu-ne pentru o nouă zi.

Există mai multe stadii ale somnului, fiecare cu caracteristicile sale

Somnul NREM (Non-Rapid Eye Movement) – Cel mai îndelungat stadiu, împărțit în patru faze: somnul NREM 1, NREM 2, NREM 3 și NREM 4. În timpul somnului NREM, în care ritmul cardiac și respirația încetinesc, mușchii se relaxează, iar creierul produce unde cerebrale lente.

Somnul REM (Rapid Eye Movement) – Faza în care visăm cel mai intens, caracterizată prin mișcări oculare rapide, paralizie musculară temporară și o activitate cerebrală intensă.

Beneficiile vindecătoare ale somnului

De la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive, până la reglarea emoțiilor și întărirea sistemului imunitar, somnul își demonstrează pe deplin rolul vital pentru sănătatea noastră.

Îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive

Somnul ajută la consolidarea memoriei și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, cum ar fi atenția, concentrarea și învățarea.

Reglează emoțiile

Somnul ajută la reglarea emoțiilor și la reducerea stresului. Lipsa somnului poate crește iritabilitatea, anxietatea și depresia.

Întărește sistemul imunitar

Somnul este esențial pentru un sistem imunitar puternic. Lipsa somnului poate crește riscul de infecții și boli.

Menține sănătatea inimii

Somnul ajută la reglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, reducând riscul de boli cardiovasculare.

Contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate și la un risc crescut de obezitate.

De cât somn avem nevoie?

Cantitatea de somn necesară variază în funcție de vârstă, stil de viață și factori individuali. În general, se recomandă:

Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore
Sugari (4-11 luni): 12-15 ore
Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore
Copii preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore
Copii de vârstă școlară (6-13 ani): 9-11 ore
Adolescenți (14-17 ani): 8-10 ore
Adulți (18-64 de ani): 7-9 ore
Vârstnici (65+ ani): 7-8 ore

somn

Sfaturi pentru un somn mai bun

Stabilește un program de somn regulat și respectă-l

Pentru a te bucura de un somn odihnitor, ai nevoie de o rutină. Așadar, culcă-te și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în zilele de weekend.

Creează un mediu de somn relaxant

Dormi într-o cameră întunecată, liniștită și răcoroasă, aerisită. Încearcă să nu ai elemente care să te distragă, cum ar fi televiziorul sau telefonul, căci acestea îți pot perturba calitatea somnului.

Evita cofeina și alcoolul înainte de culcare

Cofeina și alcoolul pot interfera cu somnul, de aceea este indicat să nu le consumi înainte de a dormi. Te poți hidrata, însă, înainte de culcare, cu un pahar cu apă la temperatura camerei sau cu o ceașcă cu lapte.

Corpul pierde multă apă în timpul nopții prin transpirație și respirație. Dacă vei bea lichide înainte de somn, te asiguri că rămâi hidratat pe durata nopții.

Laptele conține triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei și melatoninei. Aceste substanțe joacă un rol important în reglarea ciclului somn-veghe.

Fă mișcare regulată

Exercițiile fizice pot îmbunătăți calitatea somnului, dar pot face mai dificilă adormirea dacă sunt făcute prea aproape de ora de culcare.

Relaxează-te înainte de culcare

Citește o carte, ascultă muzică liniștitoare sau meditează. Meditația ajută la calmarea mintii și eliberarea de gândurile și îngrijorările acumulate pe parcursul zilei. Acest lucru facilitează trecerea de la starea de veghe la o stare de relaxare profundă, necesară pentru un somn de calitate.

Practicarea meditației înainte de culcare poate duce la adormire mai rapidă, somn mai odihnitor și mai puține treziri pe timpul nopții.

De asemenea, meditația amplifică producția de melatonină, hormonul care reglează ciclul somn-veghe.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments