14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
StiriLifestyleDe ce fericirea în cuplu prelungește viața

De ce fericirea în cuplu prelungește viața

Odată ce te afli într-o relație fericită, simți că sufletul tău se bucură, te simți împlinit și poți aborda cu mai multă ușurință greutățile vieții. Însă, pe lângă aceste aspecte emoționale, există și alte efecte benefice ale vieții de cuplu asupra organismului. Descoperă mai jos câteva dintre acestea!

Gestionarea stresului într-un mod mai ușor

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Medicina Comportamentală, o relație împlinită te ajută să faci față mai ușor momentelor stresante. Conform cercetării, persoanele care își țin mâna mai mult de 10 minute pe zi și se îmbrățișează cel puțin 10 secunde zilnic, înregistrează un nivel mult mai scăzut de stres în comparație cu cele care nu au niciun contact fizic.

Prevenirea apariției depresiei

O relație sănătoasă poate îmbunătăți semnificativ starea ta mentală. Iar dacă ești singur, vestea bună este că efectele pozitive nu întârzie să apară, chiar și în cazul unei relații de prietenie sau suport emoțional din partea celor dragi.

Prelungirea duratei vieții

Se pare că oamenii care trăiesc căsnicii fericite au șanse mai mari să trăiască mai mult, iar riscul de a muri prematur scade cu aproximativ 10-15%. În schimb, cei care nu au fost căsătoriți niciodată prezintă o speranță de viață mai mică, chiar mai mică decât cei care au trecut printr-un divorț.

Protejarea sănătății inimii

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Pittsburgh, s-a constatat că femeile aflate într-o căsnicie fericită prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă în comparație cu cele implicate în relații toxice, caracterizate de niveluri ridicate de stres. În plus, o relație armonioasă, care îți aduce fericire, te poate ajuta să reduci presiunea arterială, având astfel un impact favorabil asupra sănătății inimii tale.

cuplu

O viață mai împlinită prin relații fericite

Pe lângă bucuria pe care o aduce în suflet, o relație fericită are efecte benefice asupra sănătății tale, în special în ceea ce privește gestionarea stresului, prevenirea depresiei, creșterea duratei de viață și menținerea sănătății inimii. Astfel, investirea în relații sănătoase și împlinite poate fi unul dintre cele mai prețioase daruri pe care ți le poți oferi în viață.

Stimularea sistemului imunitar

O relație fericită și armonioasă poate avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar. Se crede că sentimentele de iubire, afecțiune și conexiune emoțională pot stimula producția de anticorpi și pot consolida sistemul imunitar, ajutând organismul să se apere mai eficient împotriva bolilor și infecțiilor.

Îmbunătățirea calității somnului

O relație fericită poate contribui la o mai bună calitate a somnului. Sentimentul de siguranță, confortul emoțional și sprijinul din partea partenerului pot ajuta la reducerea tulburărilor de somn, cum ar fi insomniile și somnul agitat. Un somn odihnitor are un impact benefic asupra stării generale de sănătate și bunăstării.

Creșterea nivelului de fericire și satisfacție în general

Relațiile fericite aduc cu sine un nivel crescut de fericire și satisfacție în viață. Aceste emoții pozitive au un efect cascadă asupra sănătății, contribuind la reducerea stresului, laîmbunătățirea stimei de sine, creșterea nivelului de energie și la încurajarea adoptării unui stil de viață sănătos.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments