24.6 C
București
joi, 3 octombrie, 2024
spot_img
Mai MulteDezvoltare personalaDe ce ne atrag iubirile interzise?

De ce ne atrag iubirile interzise?

Atracția pentru interzis este un fenomen fascinant, care a captivat omenirea timp de milenii – de la Eva până în zilele noastre, am tot făcut, majoritatea dintre noi, lucruri interzise. În domeniul relațional, a fi atras de iubiri interzise sau imposibile presupune a fi atras de persoane cu care nu poți, nu ar trebui sau ar fi prea complicat să ajungeți într-o relație. I se poate întâmpla oricui o dată sau de două ori în viață, dar devine o problemă când este o regulă, un tipar relațional, și nu o excepție.

Câteva motive frecvente pentru care suntem atrași de ceea ce nu putem avea:
Magnetismul interzisului: „Fructul oprit” este deosebit de tentant, iar interdicția intensifică atracția, făcând interzisul mai dezirabil. Pentru unele persoane, cu cât este mai complicată relația, cu atât mai bine. Este o provocare, e dependență de adrenalină. Dacă ceva nu este complicat, haotic, aceste persoane nu simt că trăiesc, de aceea caută mereu stimuli. 


Încercările de reprimare: poate nu mai vrei astfel de relații imposibile și încerci să îți reprimi atracția – dar fix reprimarea dorințelor le poate intensifica, creând un ciclu în care, cu cât încercăm mai mult să evităm să ne gândim la cineva, cu atât suntem mai atrași de acea persoană. Trebuie să fii convins că relația respectivă nu este benefică, nu doar să încerci să te abții.


Valoarea crescută a ceea ce este interzis/imposibil: Obstacolele cresc valoarea percepută (subiectivă) a lucrului respectiv. Avem impresia că, deoarece necesită mai mult efort, trebuie să fie mai valoros. Tocmai pentru că e inaccesibil, devine cu atât mai important și dezirabil (de exemplu, o persoană implicată deja într-o altă relație).
Idealizarea (fantezia): Persoana îndrăgostită crede că, dacă iubirea i-ar fi împărtășită, viața sa ar fi mult mai bună. În aceste situații, nu îl iubim pe celălalt pentru ceea ce este, ci pentru reprezentarea pe care o avem despre acesta – ceea ce ne imaginăm că are partenerul dorit și ne pare valoros, important.


Romantismul incurabili: credem că, în final, dragostea va învinge, indiferent de obstacole.
Teama de angajament: Atracția recurentă față de persoane indisponibile poate fi un indicator al fricii de angajament sau al problemelor de menținere a unei relații stabile.
Stima de sine scăzută: Ne poate face să credem că nu suntem suficient de buni, nu merităm să avem o relație sănătoasă și, din acest motiv, tindem să ne îndrăgostim de persoane imposibil de atins.

De aceea, cea mai importantă recomandare, înainte de a căuta un partener, este să lucrezi cu tine însuți/însăți. Dacă nu te simți bine în pielea ta, nu ești pregătit să fii cu altcineva. Aceste conflicte cu propria persoană sunt adesea motivul pentru care mulți oameni caută, inconștient, relații care nu se pot împlini. Ideal ar fi, așadar, să se lucreze asupra stimei de sine și a acceptării de sine. Odată ce te vei iubi și te vei accepta, îți vei ridica standardele, nu vei mai permite persoanelor nepotrivite să intre în viața ta și, în acest fel, vei evita suferința și experiențele interzise sau de o calitate îndoielnică.


Mai multe informații despre iubiri interzise și relații imposibile, în ediția LA PLURAL, AICI.

Cristina Andreea Stan
Cristina Andreea Stanhttp://canal33.ro
Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, are studii universitare şi postuniversitare în ştiinţe politice, pedagogie şi psihologie, este autor, editorialist „Psychologies Romania”, fost editorialist ”Ce se întâmplă, doctore?” şi este realizator „La plural”, emisiune dedicată relațiilor de cuplu din perspectivă psihologică și spirituală la Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE