14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personalaDistrug rețelele sociale relația de cuplu?

Distrug rețelele sociale relația de cuplu?

Cel mai simplu răspuns ar fi, în mod evident, nu. De cele mai multe ori, rezultatul depinde mai degrabă de modul în care utilizăm un instrument, decât de instrumentul în sine. În ceea ce privește rețelele sociale, nu există reguli care să delimiteze modul în care ne raportăm unii la alții sau care să stabilească ceea ce ar putea fi considerat permis și ce nu. Așadar, sunt aspecte foarte subiective și depind mai mult de preferințele, nesiguranța și fricile fiecăruia.

În general, cele mai frecvente motive de reproșuri în ceea ce privește utilizarea rețelelor sociale ar fi:

Supraexpunerea sau subexpunerea. S-ar putea să ți se pară că partenerul postează prea mult despre viața lui sau despre relația voastră, lucruri prea intime pentru tine sau pe care simți că nu ar trebui să le împărtășești cu lumea.
Mai des apare, însă, cealaltă extremă: partenerul nu publică nimic despre relația voastră și este reticent să încarce poze cu voi doi. Pentru multe persoane, acest lucru poate lăsa impresia că încearcă să ascundă relația, ceea ce poate conduce spre punctul următor.

Trezirea demonilor nesiguranței tale. Gelozia, invidia și anxietatea apar adesea atunci când nu ai o stimă de sine solidă. Începi să exagerezi și să denaturezi ceea ce se întâmplă în contextul social media, mai ales dacă se declanșează alarmele de respingere și abandon.
Acest lucru poate avea mai mult de-a face cu modul în care v-ați format atașamentele timpurii decât cu comportamentul partenerului. Gelozia și invidia pot duce la conflicte, neîncredere și resentimente în relație, ceea ce poate afecta în mod negativ stabilitatea și satisfacția cuplului.

Diminuarea timpului de calitate. Un studiu publicat în revista Social Science Computer Review în 2021 arată că social media poate avea un impact negativ asupra calității și dinamicii relațiilor, în mare parte din cauza reducerii timpului și a atenției dintre parteneri. De exemplu, cercetătorii respectivi au descoperit că o creștere a utilizării Instagram a dus la o scădere a satisfacției în relație și la o amplificare a conflictelor și a rezultatelor negative ale acestor conflicte. 

Creșterea riscului de “phubbing” asupra partenerului tău. ”Phubbing” este un termen nou din limba engleză, care înseamnă a ignora o persoană pentru a acorda atenție oricărui dispozitiv digital, într-un mediu în care ați putea socializa sau interacționa mai mult unul cu celălalt. Acest lucru diminuează foarte mult calitatea relației, deoarece partenerul se simte ignorat și mai puțin important decât ce se întâmplă în viața ta virtuală.

Creează dependență. În cazul unei stime de sine scăzute, sentimentul de valoare poate fi legat de numărul de like-uri pe care le primești și, astfel, ajungi să te concentrezi mai mult pe aprobarea unor persoane care nici măcar nu te cunosc, decât pe ceea ce ar putea simți propriul partener. ”Like-ul” din online oferă o recompensă imediată și creează dependență, pentru că această recompensă este, în viața de zi cu zi, mult mai greu de obținut.

Câteva recomandări pentru a evita certurile generate de utilizarea rețelelor sociale:

Stabiliți de comun acord regulile de bază: Vorbiți în cuplu, mai ales dacă vreunul dintre voi simte că încep să apară probleme, despre utilizarea social media. Puneți întrebări de genul: Ce suntem de acord că reprezintă un “comportament acceptabil” și ce nu? Există ceva care este reprobabil pentru tine? Dacă da, de ce? Ce fel de lucruri simți că nu poți tolera? 
Dacă există ceva în comportamentul partenerului tău care te deranjează, nu intra în discuții nesfârșite pe tema corectitudinii din punct de vedere moral. Toate aceste întrebări nu sunt pentru a judeca, ci pentru a înțelege. Concentrați-vă pe a spune ceea ce nu vă place și cu ce nu sunteți de acord, apoi încercați să colaborați cu partenerul pentru a stabili noi reguli și, bineînțeles, cel mai bun acord posibil între voi doi.

Mențineți un echilibru între viața virtuală și cea reală: Este important să existe un echilibru între viața virtuală și cea reală. Deși rețelele sociale oferă nenumărate oportunități de conectare, este vital să ne amintim că cea mai profundă și mai semnificativă conexiune se găsește în lumea offline, în spațiul comun dintre doi oameni.

În concluzie, într-o epocă în care digitalul domină, iar tentațiile sunt la un click distanță, consolidarea legăturii reale și autentice cu partenerul de cuplu este mai importantă ca niciodată.

Mai multe informații, în ediția LA PLURAL dedicată acestui subiect, AICI.

Cristina Andreea Stan
Cristina Andreea Stanhttp://canal33.ro
Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, are studii universitare şi postuniversitare în ştiinţe politice, pedagogie şi psihologie, este autor, editorialist „Psychologies Romania”, fost editorialist ”Ce se întâmplă, doctore?” şi este realizator „La plural”, emisiune dedicată relațiilor de cuplu din perspectivă psihologică și spirituală la Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments