Faptul că bărbații vin de pe Marte, iar femeile de pe Venus nu mai este nicio noutate. Suntem diferiți din multe puncte de vedere – psihologic, emoțional, ca aspect, dar, nu în ultimul rând, suntem diferiți și în modul în care reacționăm și ne raportăm la contactul intim. Multe din stângăciile bărbaților când vine vorba de sex au legătură cu aceste diferențe și cu falsele credințe privind nevoile sexuale ale partenerei.
Care sunt cele mai importante cauze ce pot strica farmecul unei întâlniri intime?
- Ignorarea preludiului
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac bărbații este săritul peste preludiu, faptul că nu îi dedică suficient timp sau că repetă mereu aceleași tehnici. La femei, de cele mai multe ori excitarea sexuală nu este instantanee, ci necesită stimulare și timp și are (și) o componentă emoțională.
Din cauza emoției momentului și a nivelului ridicat de excitare, unii bărbați trec cu vederea acest detaliu, ceea ce poate duce, desigur, la nemulțumire din partea partenerei lor. Implicați-vă mai mult: sărutările, mângâierile, îmbrățișările, complimentele sau masajele pot face ca întâlnirea să fie mai intensă. - Credința că un act sexual reușit este direct proporțional cu durata sa sau cu obținerea orgasmului
Din motive sociale și culturale, unii bărbați au convingerea că sexul bun depinde de durată. Această idee poate fi atât de obsesivă, încât mulți lasă deoparte plăcerea pentru a se concentra pe contorizarea mai multor minute. Dar, din punctul de vedere al unei femei, nici durata și nici măcar orgasmul în sine nu sunt indicatori pentru definirea unui act sexual reușit, interacțiunea intimă putând avea frumusețe, bucurie și multă plăcere și fără acestea. Este esențial să se țină cont de ritmul partenerei, fără grabă sau nerăbdare.
De asemenea, eroarea pe care o fac unii bărbați nu este faptul că termină înaintea partenerei (acest lucru se poate întâmpla oricând, oricui), ci faptul că pun capăt întâlnirii erotice inclusiv din punct de vedere emoțional. Fie se întorc cu spatele și adorm, fie iau telecomanda și deschid televizorul, fie se ridică și își văd de treaba lor. Frustrările și nemulțumirile partenerei ar putea fi evitate prin continuarea interacțiunii și după actul sexual: să mai fie ținută în brațe, să povestiți diverse, să vă priviți în ochi, să râdeți împreună, să îi arăți că este importantă pentru tine. - Presupunerile că știu ei ce își dorește partenera
În sex, ca în orice relație, comunicarea este un pilon foarte important. A putea vorbi despre preferințe, fantezii și limite este crucial pentru a obține relații sexuale satisfăcătoare pentru ambii parteneri Tineți cont de nevoile și preferințele ei și de faptul că nu toată lumea se bucură de sex în același mod. Discutați deschis despre asta, fiți atent la reacțiile ei și, dacă este posibil, rugați-o să redirecționeze actul spre ceea ce știe că o satisface. - Credința că actul sexual este suficient pentru ca partenera să ajungă la orgasm
După cum explică dr. Cristina Andrei în emisiune, diferența dintre modul în care bărbații și femeile experimentează orgasmul poate duce la interpretări greșite ale modului în care se produce răspunsul sexual.
Mulți bărbați cred că actul sexual este suficient pentru ca femeile să atingă punctul culminant, dar studiile arată că foarte puține femei ajung la orgasm exclusiv prin penetrare vaginală. De aceea, comunicarea, repet, este crucială și este important să fiți atenți la ceea ce îi produce ei plăcere. - Previzibilitate și monotonie
Unul din pericole îl reprezintă și intrarea într-o rutină sexuală: același loc, aceleași poziții, aceeași metodă… oricât de bine ar fi, la un moment dat acest lucru devine plictisitor.
Sexul este o artă, așa că fii creativ: încercați poziții noi, jucării, stimuli vizuali, locuri în afara patului… Nu există limite, dar cel mai important lucru este să fiți deschiși la aceste noi experiențe și să vă asigurați că este întotdeauna acceptat de ambele părți.
Puteți urmări ediția specială cu ocazia Valentine’s Day, cu dr. Cristian Andrei și Cristina Andreea Stan, psiholog, AICI.