17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
StiriInternEduard Hellvig, sfaturi pentru liberali: „Trebuie să schimbe viteza și să mărească...

Eduard Hellvig, sfaturi pentru liberali: „Trebuie să schimbe viteza și să mărească ritmul”

- Advertisement -

Prezență discretă în viața publică, fostul șef al SRI Eduard Hellvig a ținut să le transmită liderilor PNL un mesaj, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de liberalism. Nemulțumit de actualul parcurs politic al partidului, Hellvig le spune liderilor liberali că ar cam fi timpul să se adapteze vremurilor pe care le trăim.

„La 150 de ani de liberalism în România, PNL își caută o nouă busolă”, este titlul postării de ieri, 25 mai, a lui Eduard Hellvig.

„Partidul Național Liberal ar fi meritat, ca partid de referință al istoriei noastre, să‐și celebreze centenarul și jumătate sub un cer senin. Îl întâmpină însă la o răscruce în care vechile hărți au devenit inutile, indicatoarele nu ne ajută și nu există nici vreun Waze magic. Azi ține de fibra liberalilor să găsească ei înșiși calea corectă.

Spuneam la aniversarea precedentă că “pentru a rămâne relevant, PNL-ul de azi, si mai ales cel de mâine, trebuie sa schimbe viteza, si să mărească ritmul. Nu este suficient să meargă inerțial in siajul unor succese din trecut sau al unor parteneri care reprezintă alte valori. Nu este suficient să se inspire de la partide aparent similare, dar care nu reprezintă cu adevărat nici progresul, nici democrația, nici interesul României.”

La un an distanță, din păcate, mesajul rămâne actual. Nu mai este vorba doar despre ajustarea câtorva echipe, schimbarea câtorva șuruburi ori corectarea unor trasee punctuale. Provocarea reală ține de reinventarea modului în care facem politică, de mai mult curaj din partea tinerilor promițători care se află în linia a doua a partidului și de o regândire a modului în care promovăm modelul democrației liberale într-o lume infinit mai complicată decât cea din 1989 și incomparabilă cu cea din 1875”, este radiografia actualei stări de fapt din PNL făcută de fostul șef al SRI.

Acesta vine cu o serie de propuneri pentru revitalizarea liberalismului.

„Ce înseamnă, concret, o nouă paradigmă liberală?

– Unitate autentică, nu de vitrină, cu decizii transparente, competență în fața loialității de gașcă și direcții care inspiră încredere, nu teamă;

– Reformă internă profundă, adică reguli clare, meritocrație de jos în sus și deschidere către oameni noi și chiar specialiști din afara partidului;

– Agenda pentru prezent și viitor, cu o deschidere către economia digitală, infrastructură modernă, promovarea valorilor europene și naționale în același timp, dar și cu sprijin real pentru antreprenoriat și mobilitate socială;

– Apărarea democrației liberale în contextul noilor presiuni tehnologice și ideologice, printr-un parteneriat constant cu societatea civilă, respect pentru instituții și reacție fermă la intoxicarea informativă ori la tentațiile iliberale.”

Postarea lui Eduard Hellvig se încheie cu o constatare amară și câteva sfaturi exprimate destul de metaforic.

„În intersecțiile aglomerate nu câștigă cel care calcă mai tare pedala, ci cel care citește fluxul, anticipează manevrele celorlalți și conduce în așa fel încât pasagerii simt că pot ajunge la destinație în siguranță. Pentru PNL, „viteza” fără predictibilitate nu mai este o opțiune; este nevoie de leadership care să inspire și să re-construiască încrederea în liberalism ca principală cale către libertate, prosperitate și echilibru democratic.

Partidul nostru ar fi meritat o aniversare mai bună. Eventual cu o victorie. Nu a fost. Probabil că fiecare dintre noi, liberalii de azi, ar fi trebuit să facem mai mult și mai bine pentru a traversa ambuteiajul politic. Dacă reușim să transformăm aniversarea dintr-un moment strict comemorativ (pentru că asta este acum, după rezultatele recente) într-un restart strategic, partidul poate reveni în cursă cu motoarele turate corect și cu sprijin popular revigorat. Dacă nu, riscăm ca sărbătoarea de 150 de ani să rămână doar un popas în ambuteiajul istoriei, un muzeu al oportunităților ratate”.

De remarcat faptul că după ce a plecat de la conducerea SRI, contrar zvonurilor din presă  Eduard Hellvig nu a țintit nicio funcție în Guvern și nici în conducerea PNL, preferând să rămână o prezență discretă.

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE