20.4 C
București
luni, 7 octombrie, 2024
spot_img
Mai MulteDezvoltare personalaEfectul Pygmalion: arta de a crede în oameni!

Efectul Pygmalion: arta de a crede în oameni!

Vă place puterea, nu-i așa? Dar haideți să o folosim imputernicindu-i și pe ceilalți!

În următoarele 5 minute vei descoperi puterea și influența pe care o poți avea asupra celor din jurul nostru!

Inspirația din această săptămâna a venit în cadru unui curs în Pedagogia 3000 pe care l-am urmat și în care trainerul nostru Noemi Paymal ne-a întrebat dacă am auzit despre Efectul Pygmalion? Și, iată, deși nu auzisem despre acesta până în momentul respectiv, cum am primit și confirmarea științifică la ceea și simțeam și credeam cu tărie dintotdeauna – că oamenii te pot ajuta să te ridici și să prinzi aripi sau, din contra, să crezi despre tine lucruri nu tocmai pozitive.

YouTube player

Ce este Efectul Pygmalion?

Conceptul Pygmalion provine din mitologia greacă. Pygmalion era un sculptor care a ales să se dedice întru totul artei sale. Până într-o zi când a pur și simplu s-a îndrăgostit de propria-i sculptură, care înfățișa femeia perfectă pentru el, și a început să se roage zeilor ca aceștia să îi dăruiască o soție care se semene cu propria lui creație. Legenda spune că zeii, auzindu-i rugăciunea, i-au îndeplinit dorința și au dat viață chiar creației sculptorului. Aceasta a fost numită Galatea și s-a căsătorit cu artistul.

Povestea lui Pygmalion a devenit în scurt timp un punct de plecare pentru numeroase studii și experimente psihologice aplicate cu privire la modul în care așteptările inițiale ale unor persoane față de capacitățile celorlalți influențează performanțele acestora.

Studiul realizat de psihologul Robert Rosenthal și Lenore Jacobson

Efectul Pygmalion este un fenomen psihologic și se referă la procesul în urmă căruia, oamenii își îmbunătățesc performanțele atunci când ceilalţi au așteptări înalte de la ei, efect dovedit științific în urma unui studiu realizat de psihologul Robert Rosenthal și Lenore Jacobson.

Rezultatele studiului lor – realizat în anul 1968 în America, demonstrează cum așteptările profesorilor pot determina îmbunătățiri sau diminuări ale performanței elevilor. În cadrul experimentului, care s-a desfășurat pe o perioada de 8 luni, profesorii au primit informații despre nivelul de inteligență al elevilor. Despre o parte dintre aceștia li s-a spus că au un IQ ridicat. În realitate, autorii studiului au ales la întâmplare elevii respectivi!

Surpriză cercetătorilor a fost că la evaluările finale, elevii despre care profesorii au crezut că au IQ-ul mai ridicat și-au îmbunătăți semnificativ performanțele în comparație cu ceilalți elevi.

Una dintre concluzii a fost aceea că profesorii cărora li s-a adus la cunoștință potențialul elevilor – ca fiind performanți și-au schimbat radical comportamentul față de ei:

  • le-au acordat mai multă atenție, 
  • mai multe laude,
  • au avut o atitudinine binevoitoare față de aceștia,
  • i-au implicat mai des în activitățile didactice
  • și le-au oferit mai multe feedbackuri față de ceilalți elevi.

Aceleași concluzii au rezultat și în urmă unei analize de studiu de 10 ani, în intervalul 2002-2012, în Statele Unite de către Centrul Național de Statistici Educaționale! Acestea arată că așteptările profesorilor încă din primii ani de învățământ, influențează direct rezultatele ulterioare ale elevilor.

Care sunt beneficiile Efectului Pygmalion și pentru ce să îl implementăm:

  • Atunci când credem cu adevărat în capacitățile celorlalți, le transmitem încrederea noastră – mai ales prin atitudinea pe care o avem față de ei
  • Atunci când descoperim și credem în capacitățile sau darurile unei persoane, îi creăm și spațiul necesar pentru ca acesta se se dezvolte și să îți crească performanțele în direcțiile respective.
  • Atitudinea noastră binevoitoare va fi susținută de valorizari, feedbackuri reale, încurajări și altele
  • Atunci când credem în potențialul cuiva, bucuria și energia noastră pentru fiecare pas către reușită al celui în care credem sunt piloni de sprijin pentru acesta și îl pot susține să meargă mai departe.

Evident că și opusul este valabil, iar credințele pesimiste ale unei persoane cu privire la performanțele altor persoane pot contribui la obținerea unor rezultate mai slabe decât ar fi fost altfel posibil.

Voi știați despre acest efect și puterea pe care o avem față de ceilalți atunci când credem cu adevărat în ei?

Aveți în viață voastră persoane care va ajută să prindeți aripi? Sau sunteți voi aceste persoane pentru alții?

Află și…

Caracteristicile unei persoane care nu pune limite

4 reguli de comunicare propuse de Jacques Salomé

3 motive pentru care nu te bucuri de viață

5 semnale de alarmă care indică nevoia de control

Ce este empatia și cum o putem dezvolta?

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE