Ce sunt emoțiile? Ce se întâmplă cu noi și în viața noastră atunci când reprimăm emoțiile pe care le simțim? Cum gestionăm emoțiile pozitive și negative? Sunt întrebările la care veți află răspunsuri în următoarele rânduri.
Ce sunt emoțiile?
Din DEX aflăm că emoția este o reacție afectivă de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțită adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate.
Paleta de emoții pe care le trăim este foarte largă și de-a lungul anilor specialiștii au descoperit și clasificat emoțiile în funcție de intensitatea acestora, dar și în funcție de starea de bine sau mai puțin bine pe care o simțim. Astfel au apărut emoțiile pozitive și emoțiile negative. În realitate sunt doar emoții pe care simțim în mod firesc și care ne arată – în fiecare moment – ce este potrivit pentru noi și ce nu.
Conform studiilor psihologului Paul Eckman, există 4 expresii faciale care pot fi recunoscute de orice persoană, indiferent cultură, vârstă sau sex: frica, mânia, tristeţea şi bucuria. El a identificat în anii ’70 șase emoții de bază care sunt trăite de oameni: fericirea, tristețea, dezgustul, frica, surpriza și furia. Însă acestora li se mai adaugă încă – cel puțin – 200 de emoții umane!
Ce se întâmplă cu noi și în viața noastră atunci când reprimăm emoțiile negative?
Orice emoție se eliberează atunci când este trăită! Când suntem fericiți, de cele mai multe ori ne exprimăm liber, se citește bucuria în ochii noștri, avem o stare bună, aducem în relațiile noastre vorbe frumoase, glume, avem o atitudine pozitivă și suntem deschiși către viață. Când ne place ce simțim, totul merge ca pe roate.
Dificultatea intervine atunci când simțim emoțiile „negative” – în ghilimelele de rigoare. Pentru că emoțiile negative sunt însoțite, de cele mai multe ori de grimase, încordare, comportamente și vorbe neplăcute – și de mici am fost învățați că nu este frumos să ne purtăm urât. Dar, atunci când simți ceva care nu îți place, cum altfel ai putea să te porți dacă nu în consecință? Emoțiile sunt fireșți, sunt prietenele noastre cele mai bune, dar responsabilitatea de a le gestiona este 100% în controlul nostru.
Atunci când nu le ascultăm, putem să simțim că nu trăim viața noastră și facem alegeri care ne îndepărtează de noi și de adevărul nostru.
Și unele dintre consecințele care apar în viața noastră atunci când nu ne băgăm în seamă emoțiile și nu ne ascultăm pe noi, așa cum le menționează Claudia Jimeno specialist în dezoltare personală și creștere spirituală și fondatoarea Centrului AmaneSer din 2001, sunt:
- Crize emoționale
- Nu poți să iei decizii fără să te consulți cu alții sau iei decizii din ce în ce mai greu
- Simți o stare de agitație permanentă și pare să nu găsești rezolvare
- Nu te simți bine cu tine și cu corpul tău
- Simți frustrare din ce în ce mai des
- Nu-ți dai voie să faci ce vrei și te simți neîmplinit
- Încerci să ții totul sub control și atunci când nu îți iese simți tristețe, neputiinta, nervi, frustrare.
Realitatea este că atunci când nu îți bagi în seama emoțiile întrega ta atenție este către ceilalți și încerci să controlezi ce se întâmplă în exteriorul tău. Dar puterea ta interioară este tocmai să te întorci la ține și să gestionezi ceea ce ține de tine și ce poți schimba la tine! Pentru că ceea ce este în interiorul tău se manifestă în exterior! Nu poți să recunoști în alții sau să trăiești niște experiențe dacă nu le ai în tine deja!
Cum gestionăm emoțiile noastre?
Există numeroase modalități prin care putem gestiona emoțiile noastre, însă in acest articol vă povestesc despre una dintre modalitățile pe care și eu o folosesc de câțiva ani și cu care eu și alte zeci de mii de persoane am obținut rezultate foarte bune – toaleta emoțională – propusă, dezvoltată și îmbunătățită continuu de Claudia Jimeno de peste 25 de ani.
“Toaleta emoțională este un instrument care ne ajută să ascultăm emoțiile noastre și în același timp să le eliberăm. Este la îndemâna tuturor și ușor de folosit în orice context.
Nervii, fricile, frustările, dorul, teamă, lipsa de încredere, gelozia, starea de paralizie și orice altă emoție care ne împiedică să fim fericiți și să simțim bucurie intră în categoria emoțiilor negative. Tot ceea ce fac aceste emoții este să ne blocheze accesul la trăirea unei vieți în armonie cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.
De aceea, de fiecare dată va propun toaletă emoțională care are rolul de a scoate și de a elibera aceste emoții negative. Atunci când simțiți oricare dintre emoțiile de mai sus sau orice va face să va simțiți triști, deznădăjduiți, necăjiți va propun să scrieți ce simțiți, să mâzgăliți, să bateți perne sau să țipați în pernă, în intimitatea voastră; adică nu țipați la alții, nu dați în ei și, singuri în camera, lăsăți să se manifeste acele emoții cu intenția de a va elibera de ele. Așa cum mergem la toaletă singuri și în intimitatea noastră lăsăm să iasă ce nu mai este bun pentru corpul nostru, așa facem și toaleta emoțională, în intimitate.
Orice emoție se eliberează atunci când este trăită! Altfel, nu facem altceva decât „să punem gunoiul sub preș” și să-l adunăm ani de zile până la un moment dat în care acest gunoi, pe neprevăzute, va ieși la suprafață sub formă de crize de nervi, plâns, supărare, depresie, anxietate și altele.” Ne spune Claudia Jimeno specialist în dezoltare personală și creștere spirituală.
Vă invit să văîntoarceți privirea către voi, să va băgați în seamă emoțiile și să le întrebați – ce mesaj au ele pentru voi? Ce vor să va transmită?
Află și…
Caracteristicile unei persoane care nu pune limite
3 motive pentru care nu te bucuri de viață