După ce astăzi de dimineață a anunțat pe facebook că își dă demisia din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu s-a prezentat la DNA, unde a dat declarații în dosarul achizițiilor de vaccin anti-Covid. La ieșire, Baciu a refuzat să facă declarații, fiindcă așa l-ar fi sfătuit avocații.

“Am conștiința liniștită cu privire la tot ce am făcut de când m-am întors în România în urmă cu 9 ani și cu privire la toate rolurile pe care le-am avut. Nu am avut nicio obligație legală să îmi dau demisia, a fost o demisie de onoare”, a fost tot ceea ce a declarat Andrei Baciu, la ieșirea din sediul DNA.
La numai câteva ore a apărut un comunicat al celor de la DNA, procurorii anunțând că fostul președinte al CNAS este urmărit penal pentru abuz în serviciu.
Iată ce se spune în comunicatul DNA, în care se explică atât contextul în care s-ar fi produs un prejudiciu imens statului, cât și faptele de care este acuzat fostul președinte al CNAS, cel care la data respectivă deținea funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății.
“Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de “opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer”, se precizează în comunicatul DNA.

După cum reiese din același comunicat, procurorii cam merg puțin pe sârmă și se aruncă în supoziții, mai mult sau mai puțin rezonabile: “Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”. Că ar fi fost de datoria lui Baciu, fiind în fișa postului, să știe câte persoane sunt eligibile pentru vaccinare poate fi credibil, dar poate că acesta nu cunoștea exact numărul de doze de vaccin anti-Covid deja contractate. Și, în plus, cum să îți contrazici șeful, adică pe Florin Cîțu, premier și președinte al PNL la acea dată.
Se pare că sarabanda audierilor la DNA legate de achizițiile făcute în pandemie este abia la început. Urmează, se aude prin târg, alte dosare, referitoare la cumpărarea de măști neconforme și de izolete neutilizate.