19.2 C
București
miercuri, 11 septembrie, 2024
spot_img
EDITORIAL”Eu cu cine votez?”: 2024 – anul haosului electoral și al alianțelor...

”Eu cu cine votez?”: 2024 – anul haosului electoral și al alianțelor bezmetice

În România, spectacolul alegerilor e unic față de restul țărilor europene. Și nu e vorba doar de observația corectă a lui Geoană, că avem cel mai primitiv sistem de vot, doar la noi se ștampilează buletine neînseriate și nu e clar de cine numărate. E vorba că nicăieri altundeva electoratul nu are parte de răsuciri de poziționări politice într-un singur ciclu electoral așa cum se întîmplă la noi. ”Teroriștii”, ”asasinii politici” de acum patru ani sunt azi aliați și fac campanie bot în bot. Dușmanii României declarați acum 4 ani sunt viitorul țării acum. Și tot așa, spre confuzia unui electorat care de multă vreme nu mai înțelege nimic din ce vede. Și vede de toate, mai puțin discuții despre proiecte concrete, altele decît unele desprinse din filme SF.

O campanie mai jalnică decît oricare de pînă acum. Cam așa se poate spune despre struțo-cămila locale/europene pritocită de regimul la putere. Nu că românii ar fi avut parte, în timp, de campanii impresionante, dar mai rău decît acum nu a fost niciodată.

Despre alegerile europarlamentare nu se vorbește absolut deloc, cu excepția vorbelor tocate mecanic de PSD și PNL că trebuie făcut totul să nu ajungă extremiștii în PE, fără a fi clar cine și de ce sunt respectivii extremiști.

Nici cu localele nu stăm, însă, mai bine. În teritoriu, candidații se atacă între ei cîinește, trecînd peste alianțele încheiate, permanent se aude cuvîntul ”trădare”, iar combinațiile politice în județe par infinite. Să te miri, bunăoară, că PSD susține la Cîmpulung primărița USR, deși bătuse palma cu PNL, fratele de la guvernare?

Cît de mare poate fi azi compatibilitatea între ”ciuma roșie”, ”cancerul democrației”, cum numeau useriștii PSD, și partidul lui Drulă? Ce s-a întîmplat în ultimii patru ani de a ajuns PSD frecventabil, fie și doar pe anumite porțiuni, pentru progresiști?

„Hoții s-au cocoțat în fruntea statului. Românii trebuie să dea un răspuns”, ne transmitea președintele Iohannis în campania pentru ultimele europarlamentare. Azi, România e guvernată de ”hoții” cărora românii trebuiau să le dea un răspuns acum cîțiva ani, și e o guvernare binecuvîntată generos de președinte.

În București, showul e la apogeu.

Candidatul promovat la primărie în 2020 de PNL, Nicușor Dan, e martelat acum de același PNL. Liberalii descoperă că nu a făcut nimic, ia bani de la ruși, a transformat primăria într-o caracatiță mafiotă și nici apă caldă nu a asigurat. Sebastian Burduja decretează nemilos: ”Nicușor Dan nu ar fi fost primit niciodată în PNL”. Desigur, sunt doar cîteva luni de cînd președintele Nicolae Ciucă spunea că Nicușor Dan trebuie să intre în PNL dacă vrea sprijin la primărie. Nicușor le-a dat cu flit și a devenit peste noapte omul negru.

Alt caz de răsucire spectaculoasă:

Negoiță despre Firea – locale 2020: ”Terorizată de paranoia!”

„Am refuzat să fac echipă cu un primar general care, în relația cu primăria pe care am condus-o și o voi conduce, a fost, în primul rând, preocupată de cum să facă astfel ca instituția pe care o reprezint să nu facă prea multe lucruri, terorizată fiind de paranoia potrivit căreia eu mi-aș fi dorit ca prin lucrurile pe care le făceam pentru Sectorul 3 să atac ulterior fotoliul de primar general”.

Firea despre Negoiță – locale 2020: ”Negoiță, terorist și asasin politic”

„Nu putem negocia cu teroriștii politici. Teroriștii politici, cei care au vrut să îngroape PSD, trebuie să fie pe drumul lor și noi să fim pe drumul nostru. Asta este, mult, puțin, cât avem, dar este al nostru. Ar fi fost o lipsă de respect să ne aliem cu proprii noștri asasini, adică cu Ponta sau Negoiță. Nu avem nimic cu ei, nu suntem în război cu ei, dar să nu-i invităm cu mari onoruri, eventual să coacem și o pâine împreună, să mâncăm. Haideți să fim serioși”.

În anii care au urmat, Firea a spus peste tot că a pierdut primăria din cauza sabotajului lui Robert Negoiță. Ultima oară, nu cu multe săptămîni în urmă. Azi, cei doi fac campanie umăr la umăr și își aruncă zîmbete dulcici, în fața alegătorilor perplecși.

Ce să mai înțelegi?

Ce face, la politicienii români, diferența între bine și rău, între ”de evitat” și ”musai de votat”?

Prin ce mari transformări putea trece PSD într-un singur ciclu electoral ca să devină din dușmanul care vrea să ducă România plocon rușilor sau alte cele, la marele aliat la guvernare al partidului Brătienilor?

„Vă spun de ce euroscepticismul e în creștere. Din cauza unor politicieni cum sunt cei din PSD, care promit marea cu sarea, pe urmă nu fac nimic și trebuie să caute un vinovat. Vinovatul de serviciu, din păcate, de multe ori e UE. PSD a cîștigat alegerile, a avut o guvernare eșuată, i-a mințit pe români și acum caută vinovații la Bruxelles. Nu e penibil așa ceva?” spunea Iohannis la precedentele alegeri europene.

Azi, partidul lui de suflet împarte lista pentru PE cu promotorii euroscepticismului de pînă mai ieri. Era cît pe aci să aibă chiar candidat comun la primăria generală.

A dat cineva vreo explicație oficială a acestor schimbări năucitoare? Au ținut Iohannis, Ciucă, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu vreun discurs către electorat în care să marcheze schimbarea la față în bine a ”ciumei roșii” care voia să deturneze parcursul european al țării? Să explice cum a devenit posibilă alianța?

Dar Ciolacu, Grindeanu, Firea, Stănescu, au dat vreo explicație electoratului lor pentru alianța cu cei care umpleau nu demult piețele cu protestatari anti-PSD nervoși? Că te aliezi temporar la guvernare cu adversarii pentru că țara trebuie administrată e una, intră la categoria soluții disperate. Dar că faci alianță electorală și defilezi braț la braț în campanii, aia e cu totul alta.

Nu, nu a venit nimeni, din nicio tabără, cu necesarele explicații către alegătorii confuzați.

Au bătut palma în ședințe de taină și au pus românii în fața faptului împlinit. Bălmăjind din colțul gurii doar ceva despre pericolul extremist bla-bla-bla.

Și după ce s-au făcut aiuritoarele alianțe, s-a trecut la punctul următor, adică o campanie de doi lei, fără mesaje autentice, altele decît acuzații, insulte și denunțuri penale între candidați.

Promisiunile electorale sunt din categoria celor faraonice, tunel de circulație pe sub tot Bucureștiul, canal Dunăre-București și capitală-port, metrou pînă la Voluntari, zeci de stații noi de metrou, un nou aeroport internațional în sud, polivalentă cu 20.000 de locuri, sute de mijloace de transport nou-nouțe și verzi, parcuri noi șamd.

Deocamdată, în parcurile vechi nu te poți așeza pe bănci din cauza mizeriei.

Din păcate, circul marelui an electoral 2024 e abia la început. Mai e destul din actuala campanie, apoi vin la rînd cele mari, prezidențialele și parlamentarele. Se sparie gîndul, de pe acum.

Bogdan Tiberiu Iacob
Bogdan Tiberiu Iacobhttp://canal33.ro
Bogdan Tiberiu Iacob este ziarist cu o vechime neîntreruptă în presă de 31 de ani, format la școala ”Evenimentului zilei” din anii 90, trecut pe la Național, Cancan, QMagazine, în prezent activ la siteul de informații și analize Inpolitics.ro.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE