România așteaptă vineri, 8 martie, pronunțarea Tribunalului de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) în procesul intentat țării noastre de către Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).
Miza acestui litigiu este cuantificată în despăgubiri de câteva miliarde de dolari, cu un prag maxim de 6,7 miliarde de euro, conform declarațiilor recente ale ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.
Roșia Montană, o localitate cu o încărcătură istorică și culturală deosebită, se află în centrul unei dezbateri aprinse privind exploatarea aurului. Atmosfera deja încărcată a dezbaterii este intensificată de potențiala decizie a instanței arbitrale internaționale cu privire la despăgubiri și condițiile de exploatare venite dinspre statul român.
În acest context tensionat, premierul Marcel Ciolacu a propus organizarea unui referendum pentru a implica populația în decizia crucială legată de exploatarea aurului la Roșia Montană. Într-o discuție cu jurnaliștii la Palatul Victoria, Ciolacu a afirmat: „Eu aș zice să organizăm referendum pentru Roșia Montană. Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”.
Propunerea sa a stârnit critici din partea fostului Ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a caracterizat ideea referendumului drept „creație politicianistă” și a subliniat neadecvarea momentului pentru o astfel de inițiativă.
În emisiunea „Jurnal Politic“, difuzată de Canal 33, Eugen Teodorovici a adus critici dure la adresa propunerii lui Marcel Ciolacu. Fostul ministru de Finanțe a caracterizat ideea referendumului drept „creație politicianistă” și a evidențiat neadecvarea momentului pentru o astfel de inițiativă. Acesta a subliniat că luarea deciziei privind exploatarea aurului nu ar trebui să fie lăsată în seama poporului, ci să fie rezolvată de lideri responsabili.
Eugen Teodorovici a adus în discuție argumente consistente împotriva propunerii referendumului, menționând: „Ne-a dovedit că ideile domniei sale sunt destul de crețe. Diferă doar dacă sunt mai mari sau mai mici, cum își pun doamnele pe bigudiuri”.
Comentariul fostului ministru a inclus și precizarea că Marcel Ciolacu a dovedit în diverse situații idei neclare, care induc confuzie.
Eugen Teodorovici a subliniat și că propunerea Premierului României ar putea avea un caracter pur electoral, sugerând că acesta ar putea căuta să obțină voturi prin această inițiativă.
„De ce nu ai făcut domnule Marcel Ciolacu referendum de când erai șef al Camerei Deputaților? De ce n-ai propus de atunci acest referendum? Aceasta este o chestiune repet, tipic Ciolacu și tipic politicianistă, nu are nicio legătură și nu poți să pui pe umerii românului această decizie”, a mai adăugat același Eugen Teodorovici.
Politicianul a concluzionat că decizia privind exploatarea aurului la Roșia Montană ar trebui să fie luată de lideri responsabili, iar implicarea populației într-un referendum nu ar fi o soluție adecvată. El a subliniat că un lider trebuie să fie capabil să analizeze și să-și asume responsabilitatea deciziilor majore pentru binele țării.