Publicăm un scurt serial de prezentare a europarlamentarilor care ne reprezintă în fața Europei. Mulți dintre aceștia au mai multe mandate la activ și au fost aleși pe listele PSD și PNL, partide care în acest an vin cu o listă comună. Cine sunt, cum ne-au reprezentat, ce șanse au să mai apară pe listele de vot? Astăzi, cel de-al doilea episod.
Continuăm astăzi să vă prezentăm cine sunt actualii europarlamentari români și activitatea acestora la Bruxelles, cu preluarea datelor de pe site-ul oficial al Parlamentului European, prezentarea fiind făcută în ordine alfabetică.
Maria Grapini-PUSL
Cine nu o știe pe Maria Grapini? Și nu neapărat pentru activitatea din Parlamentul European. Grapini a devenit celebră grație postărilor agramate de pe pagina proprie de facebook. “Vă doresc o seară plăcută… și răcoroasă! Nu uitați ca mîine IA este sărbatorită! Să vă înbrăcați cu ie, dacă aveți! Este bluza noastră tradițională!”, scria pe facebook Maria Grapini pe vremea când a ocupat postul de ministru delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. În ciuda greșelilor de exprimare, în scris sau verbal, aceasta a declarat în presă că a fost olimpică la limba română și că mai face din când în când greșeli deoarece scrie noaptea, când se află în avion sau în mașină.
În Parlamentul European, Maria Grapini este vicepreședintă a comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor și membră în comisiile pentru control bugetar, pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, dar și a delegației la Adunarea Parlamentară Euronest.
Conform postărilor de pe pagina sa de socializare, nu trece zi de la Dumnezeu fără ca Maria Grapini să nu ia cuvântul în Parlamentul European. Pe 29 februarie, europarlamentarul Maria Grapini cerea Comisiei Europene „măsuri clare pentru securitatea sănătății cetățenilor și accesul la dispozitive medicale sigure”, iar cu o zi înainte o critica de la tribuna PE chiar pe Ursula von der Leyen, care și-a permis să ignore punctul de vedere al Parlamentului European, părăsind sala „la o dezbatere importantă legată de consolidarea apărării”. Rușine Ursula, bravo Maria!
Claudiu Manda-PSD
Despre Claudiu Manda nu se pot spune prea multe, legat de calitatea sa de europarlamentar. Acesta este mult mai cunoscut pentru faptul că este soțul Liei Olguța Vasilescu, primărița de la Craiova.
La Bruxelles, Manda face parte din Comisia pentru afaceri externe, din subcomisia pentru securitate și apărare, dar și din delegația pentru relațiile cu Peninsula Arabă.
Conform datelor de pe site-ul https://www.europarl.europa.eu/, Claudiu Manda este semnatar al două propuneri de rezoluție: în decembrie 2019 semna rezoluția referitoare la comemorarea celei de a 30-a aniversări a revoluției din România din decembrie 1989, iar în 2020 rezoluția referitoare la „protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei provocate de COVID-19”.
Marian-Jean Marinescu-PNL
Cvasi-necunoscut în România, liberalul Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, dar și al delegațiilor la Adunarea Parlamentară Paritară Organizația Statelor ACP-UE și la Adunarea Parlamentară Caraibe-UE.
Rezoluțiile cu care a rezonat Marinescu se referă la aderarea Republicii Moldova la UE și la sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia lui Putin.
Alin Mituța-REPER
Un alt europarlamentar despre care nu prea a auzit nimeni este Alin Mituța. Acesta este cofondator al partidului REPER, condus de Dacian Cioloș. „ În 2022 am fondat Partidul REPER, alături de colegii mei eurodeputați Dacian Cioloș, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache. Prin acest proiect politic ne dorim să reînnoim Proiectul European al României, colaborând cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, cu cel academic, cu toți cei care își doresc să participe oriunde s-ar afla, în România sau diaspora”, a scris pe propriul site Mituța.
„Din 2020 sunt eurodeputat în grupul Renew Europe, grupul liberal centrist din Parlamentul European, unde lucrez în 7 comisii și 2 delegații, pe domenii precum agricultura, digitalizarea, sănătatea sau sistemul instituțional European”, scrie pe același site propriu europarlamentarul REPER.
Singura rezoluție ce pare că l-a interest pe Mituța este cea referitoare la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Dan-Ștefan Motreanu-PNL
Membru al Comisiei pentru dezvoltare regională și al delegațiilor la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile și la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană, Dan Motreanu este un liberal cu ștate vechi. Acesta are o activitate destul de vizibilă în Parlamentul European, având grijă să posteze pe pagina proprie de socializare ultimele noutăți de la Bruxelles care i-ar putea interesa și pe români.
Ultima sa postare anunță că „ Fermierii și operatorii din lanțul de aprovizionare cu alimente pot să își exprime opiniile în ceea ce privește practicile comerciale neloiale. Sondajul lansat de Comisia Europeană este disponibil online în toate limbile Uniunii Europene până la 15 martie 2024”.
În ceea ce privește rezoluțiile din PE care i-au suscitat interesul lui Motreanu, acestea se referă la aderarea Moldovei la UE și la sprijinirea Ucrainei în efortul de război cu Rusia.
Siegfried Mureșan-PNL
Un alt europarlamentar provenit de la PNL este Siegfried Mureșan. Acesta este cunoscut în țară pentru pozițiile sale radicale, care i-au adus deseori critici, inclusiv de la colegii de coaliție, de la PSD.
Nici la Bruxelles nu pierde timpul, fiind un susținător fervent al aderării Republicii Moldova la UE. În data de 1 martie Mureșan l-a însoțit pe președintele PNL, Nicolae Ciucă în vizita efectuată de acesta la Chișinău, participând la întâlnirea cu președinta Maia Sandu. La Bruxelles, Siegfried Mureșan este președintele delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.
Zilele acestea Siegfried Mureșan este ocupat cu bugetul Uniunii Europene pentru anul în curs. „ Revizuirea Bugetului multianual al UE va face Europa mai sigură, ne va permite să ne protejăm mai bine granițele, să oferim sprijin oamenilor la nevoie și să gestionăm migrația.
Ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE pentru 2024, sunt pregătit să înclud rezultatele revizuirii în Bugetul negociat și adoptat la finalul anului trecut cât mai repede posibil”, a scris Mureșan pe pagina personală de facebook.
Victor Negrescu-PSD
Poate cel mai cunoscut europarlamentar al PSD este Victor Negrescu. Acesta beneficiază de atenția presei din țară, reușind să comunice proiectele europene pe care le inițiază sau la care ia parte.
Negrescu este vicepreședinte al comisiei pentru cultură și educație, membru în Biroul Parlamentului European și chestor, având atribuții ce țin de „bucătăria” internă a PE. Victor Negrescu este membru în comisiile pentru bugete și pentru afaceri constituționale, dar și al delegației pentru relațiile cu Australia și Noua Zeelandă.
„ Avem nevoie de fonduri europene pentru a face față actualelor provocări, dar trebuie să fim, totodată, abili în a le utiliza în mod eficient.
În calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru anul viitor, am propus să investim masiv în dezvoltarea industriilor noastre, în agricultură sau în sectoarele inovative, în securitatea și reziliența societăților noastre sau în formarea adecvată a cetățenilor pe tot parcursul vieţii”, scria Victor Negrescu în ultima zi a lunii februarie, pe facebook.
Dan Nica-PSD
Dan Nica este unul dintre social-democrații care au ocupat diverse funcții în guvernele PSD, după care a ales să plece „în exil”, la Bruxelles, departe de ochii presei, după izbucnirea scandalului licențelor Microsoft.
Fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Năstase între 2000 și 2004, Nica a fost acuzat de abuz în serviciu în dosarul Microsoft, faptă care s-a prescris.
Un alt caz de corupție în care apare numele lui Dan Nica este așa-numitul „dosar EADS”. Nica a fost vizat alături de foștii miniștri de Interne Marian Săniuţă și Vasile Blaga de posibile fapte de corupţie, la încheierea contractului de 750 milioane euro privind securizarea frontierelor. Dosarul a fost însă clasat.
Nica a mai fost și ministru de Interne, din decembrie 2008 până în septembrie 2009, în guvernul Boc 1.
A ajuns din nou să fie ministru, al Comunicațiilor și Societății Informaționale, în 2012, în guvernul USL condus de Victor Ponta.
În Parlamentul European Dan Nica este președintele delegației la Adunarea Parlamentară Pacific-UE și vicepreședinte al delegațiilor pentru relațiile cu Japonia și la Adunarea Parlamentară Paritară Organizația Statelor ACP-UE.
În plus, Nica mai este și membru în Conferința președinților de delegație, în comisia pentru industrie, cercetare și energie, dar și al delegației pentru relațiile cu Statele Unite.
Vlad Nistor-PNL
Liberalul Gheorghe-Vlad Nistor este membru al comisiei pentru afaceri externe a PE și face parte din subcomisia pentru securitate și apărare.
Nistor face parte și din trei delegații: delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, delegația pentru relațiile cu India și delegația la Adunarea Parlamentară Euronest.
Pe site-ul propriu, Nistor are mai multe postări referitoare la susținerea Ucrainei de către Uniunea Europeană și are grijă să reflecte toate deciziile importante adoptate la Bruxelles.
Una dintre ultimele postări ale lui Vlad Nistor, la data de 1 martie, se referă la un ajutor european pentru România în valoare de 164 de milioane de euro pentru sprijinirea producătorilor agricoli. „ În cadrul schemei (de ajutor a producătorilor agricoli, nota red.), sprijinul va consta în ajutoare limitate sub formă de subvenționare a dobânzii la împrumut. Măsura se va adresa producătorilor agricoli care riscă să își piardă lichiditățile financiare din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Concret, în cadrul schemei românești, ajutorul nu va depăși 280.000 de euro per beneficiar și va fi acordat până cel târziu la 30 iunie 2024”, a notat Nistor pe pagina sa de internet.
Urmează și ultimul episod în care vă vom prezenta europarlamentarii români și activitatea acestora la Bruxelles, cu mențiunea că informațiile sunt preluate de pe site-ul https://www.europarl.europa.eu/meps/ro/full-list/all și este făcută în ordine alfabetică.