22 C
București
duminică, 21 iulie, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personalaExistă viață după divorț?

Există viață după divorț?

Divorțul este considerat a fi a doua cea mai mare traumă din viața cuiva, după pierderea unei persoane dragi. Este pierderea identității tale de soț sau soție, după caz.

Reprezintă moartea planurilor voastre împreună, imaginea din viitor pe care o aveați până acum, voi doi până la adânci bătrâneți. Visurile și speranțele voastre, familia voastră, așa cum o aveați. O parte din voi dispare, odată cu semnarea hârtiei respective.

De aceea, divorțul atrage după sine un proces de doliu, de care, oricât de greu și neplăcut ar fi, nu trebuie să fugim, pentru a ne putea vindeca și a putea construi, ulterior, dacă ne dorim acest lucru, o nouă relație.

Câteva recomandări pentru această perioadă:

Acceptați divorțul și noua realitate!

Recunoașterea faptului că treceți printr-o perioadă dificilă, de doliu și acceptarea acestui proces este primul pas pentru a privi viitorul cu încredere. Avem tendința de a nega această nouă realitate ca o formă de protecție – negarea este chiar una din etapele doliului. Însă este important să fim sinceri cu privire la ceea ce simțim cu adevărat. Suferința este firească în această etapă a vieții. Nu fugiți de emoțiile și sentimentele voastre, dați-le voie să fie, pentru că tot ceea ce evităm, la un moment dat va reapărea în viața noastră cu mult mai multă forță.

Nu vă izolați!

Chiar dacă nu mai aveți chef de nimeni și de nimic, în aceste momente dificile este important să vă înconjurați de cei care vă iubesc și, de asemenea, de persoane care au trecut prin această experiență și vă pot împărtăși din trăirile personale. Rețeaua de sprijin este o resursă de care ar fi păcat să vă lipsiți, așa că puteți alterna perioadele în care doriți să stați singuri, cu cele în care ieșiți și vă continuați viața socială.

Transformați divorțul într-o oportunitate pentru a vă dezvolta!

Da, este o experiență dureroasă pe care nu o dorea nimeni. Însă dacă tot sunteți în această situație, nu irosiți lecția, ci profitați pentru a vă motiva să vă dezvoltați, să setați alte obiective, să descoperiți și să vă bucurați de activități noi, să învățați lucruri. De asemenea, folosiți această ocazie pentru a vă concentra asupra voastră, deoarece acum veți avea mai mult timp doar pentru voi. Profitați și faceți tot ceea ce vă doreați înainte, dar nu aveați timp sau ați renunțat: implicarea în activități cât mai plăcute nu doar că vă ține mintea ocupată, dar ajută la eliberarea unor hormoni (serotonina, endorfine) care vă vor da o stare de bine.

Despre recuperarea după divorț și cum putem construi o nouă relație, vă invit să descoperiți în ediția de astăzi LA PLURAL, AICI.

Cristina Andreea Stan
Cristina Andreea Stanhttp://canal33.ro
Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, are studii universitare şi postuniversitare în ştiinţe politice, pedagogie şi psihologie, este autor, editorialist „Psychologies Romania”, fost editorialist ”Ce se întâmplă, doctore?” şi este realizator „La plural”, emisiune dedicată relațiilor de cuplu din perspectivă psihologică și spirituală la Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments