27.4 C
București
luni, 9 septembrie, 2024
spot_img
StiriInternFabrica de permise auto de la Suceava: alte 51 de persoane trimise...

Fabrica de permise auto de la Suceava: alte 51 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită și complicitate la luare de mită

„Lucrătorii” din fabrica de permise auto de la Suceava vor ajunge în scurt timp în fața instanței, anunță luni, 8 ianuarie, prin intermediul unui comunicat, reprezentanții DNA. Este vorba despre un agent examinator și 50 de instructori auto și administratori ai unor școli de șoferi, acuzați că au format un grup infracțional organizat ce se ocupa cu fraudarea probei practice la examenul pentru obținerea permisului auto.

În 2020 procurorii DNA au destructurat cea mai mare rețea de fraudare a examenelor pentru obținerea permiselor auto din România.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial DNA Suceava au finalizat cel de-al șaselea dosar referitor la faptele de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava.

În acest ultim dosar au fost trimiși în judecată 51 de inculpați, printre care un angajat al MAI, agent examinator la data comiterii faptelor, intermediari și instructori ai unor școli de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto, în perioada octombrie 2019 – noiembrie 2020.

„În prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, următorii inculpați: Gabor Alexandru, la data faptelor agent de poliție în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și luare de mită, în formă continuată (66 acte materiale), dar  și alte 50 de persoane fizice (administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto etc.), pentru comiterea unor infracțiuni de complicitate la luare de mită, comise în formă simplă și continuată”.

În rechizitoriu, procurorii au reținut, în esență, următoarele: „Începând cu luna ianuarie a anului 2020, inculpatul Gabor Alexandru, în calitatea menționată mai sus, ar fi aderat, împreună cu alți agenți examinatori din cadrul SPCRPCIV Suceava, la un grup infracțional organizat, constituit de comisarul șef Obreja Radu-Ionuț și agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, ce avea ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obținerea permisului de conducere.

Ca membru al grupului, inculpatul Gabor Alexandru, având în vedere calitatea sa de agent examinator, ar fi avut ca sarcină promovarea de către unii candidați a examenelor practice, prin crearea unor situații favorabile acestora (alegerea unui traseu cu un grad redus de dificultate, urmărirea deficitară a modului de comportare, evaluarea nereală a comportamentului în trafic etc.). Aceste demersuri ar fi avut ca urmare evitarea punerii în situații de dificultate a candidaților și creșterea punctajului obținut de către aceștia, cu consecința directă a promovării examenului practic.

În contextul menționat mai sus, în perioada 31.10.2019 – 25.11.2020, inculpatul Gabor Alexandru, prin intermediul mai multor persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați cercetați în prezenta cauză, ar fi pretins și primit de la un număr de 66 candidați, suma totală de 15.000 euro, 200 de lire sterline, precum și o sumă de bani neprecizată sub aspectul cuantumului”.

Într-o zi de „muncă”, cei care intermediau obținerea facilă a permiselor puteau câștiga până la 4.000 de euro, susțin procurorii. Mita era plasată într-un pachet de țigări pe care instructorii „îl uitau” în mașina folosită la proba de traseu, dar aceasta nu ar fi fost singura metodă.

Procurorii DNA au trimis dosarul spre judecare la Tribunalul Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii.

Incredibil, dar adevărat: polițiștii primeau zilnic atât de mulți bani încât nu mai aveau pe unde să îi depoziteze și îi puneau în ligheane sau găleți.

Doi dintre inculpați nu au vrut să riște și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Cei doi au declarat că recunosc comiterea faptelor și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

De menționat că în precedentele cinci dosare inculpații au ajuns deja în fața judecătorilor. Cea mai mare parte a banilor primiți drept mită ajungeau, cum altfel, la  fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, comisarul-șef Radu Obreja. Procurorii susțin că acesta lua șpagă chiar și 20.000 de euro într-o zi, iar la descinderile din noiembrie 2020 în posesia acestuia au fost descoperite peste 1,2 milioane de euro și 800.000 de lei, bani ținuți inclusiv în geamantane și ligheane.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE