24.6 C
București
joi, 3 octombrie, 2024
spot_img
AdevarulFără penali în funcții publice: Procurorii DNA fac curățenie printre politicienii corupți....

Fără penali în funcții publice: Procurorii DNA fac curățenie printre politicienii corupți. Sau nu?

Vrea DNA cu adevărat să îi dovedească pe politicienii cu luare de mână, sau doar le arată pisica? Este întrebarea pe care și-o pun mulți jurnaliști, văzând cum anchetele procurorilor anticorupție care vizează „grei” ai vieții politice ba bat pasul pe loc, ba își iau viteză, ca la un semn.

În timp ce dosare ale unor politicieni celebri sunt ținute la sertar la DNA București, procurorii din subordinea lui Marius Voineag pornesc alte și alte anchete, iar „învârteala” dosarelor pare a avea un ușor iz politic. De exemplu, dosarul lui Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, făcut uitat de Voineag, dar și cercetările începute joi, 21 martie, la sediul și instituțiile din subordinea Consiliului Județean Călărași, vizat fiind Vasile Iliuță, președintele instituției. Și tot cu titlu de exemplu, anchetarea lui Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova, aflat sub control judiciar fiind acuzat de luare de mită. Dumitrescu este un caz emblematic: anchetat de DNA, viitor candidat PNL la șefia CJ Prahova, susținut cu jumătate de gură chiar de președintele PNL, Nicolae Ciucă. În acest din urmă caz procurorul șef al DNA a anunțat în fața presei joi, 21 martie, că „dosarul este prioritizat”…

Dar să le luăm pe rând.

Rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție din Constanța pe numele lui Vergil Chițac, e ținut la sertar de procurorul-șef al DNA / Sursa foto: Facebook

Vergil Chițac, primarul Constanței  și liberal de frunte este urmărit penal de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, după ce anul trecut a sponsorizat un eveniment sportiv din banii primăriei, adică ai constănțenilor, „fără a întocmi un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate”, după cum se spune într-un comunicat al DNA.

Ce a urmat? Procurorii anticorupție de la Constanța au continuat ancheta și se pare că au dat de ceva urât mirositor. Dosarul lui Chițac se află la DNA central de la sfârșitul anului trecut, pentru confirmarea rechizitoriului. De trei luni peste dosar praful se așterne în straturi din ce în ce mai groase. „Dosarul e înaintat la Structura Centrală. Urmează să se dea o soluție, se analizează legalitatea actelor. Trebuie să se soluționeze o plângere”, a declarat recent șeful DNA, pentru romania.europalibera.org.

Procurorii de la structura din Constanța au făcut scandal, prin vocea șefului DNA Constanța, Andrei Bodean. Ce a urmat? La sfârșitul lunii februarie Bodean a fost înlocuit din funcție pentru că a avut tupeul să întrebe ce se întâmplă cu rechizitoriul întocmit în cazul lui Vergil Chițac. În semn de protest față de această schimbare efectuată de Marius Voineag, șase dintre cei șapte procurori ai DNA Constanța au renunțat la funcții.

Iulian Dumitrescu e susținut de liberalii din Prahova pentru un nou mandat la șefia Consiliului Județean

Iulian Dumitrescu, președintele (liberal) al Consiliului Județean Prahova se află la această dată sub control judiciar și nu mai are voie, deocamdată, să treacă pragul instituției. Dumitrescu este acuzat pentru luare de mită, iar cazul a fost intens mediatizat, inclusiv de canal.33.ro. Cu toate că procurorii anticorupție îi suflă în ceafă, organizația PNL Prahova a anunțat pe 20 martie că îl propune pe Dumitrescu drept candidat pentru șefia CJ Prahova, pe motiv că primarii liberali din județ și Dumitrescu sunt o echipă bine sudată, care știe cum să acceseze fondurile europene, spre binele comunităților pe care le administrează.

Ce credeți că a declarat nu mai departe de joi, 21 martie, președintele PNL, Nicolae Ciucă?  „Noi astăzi nu am validat candidații la filiala Prahova, ca atare, așa cum am făcut pentru cele 21 de filiale și cele două sectoare din București, vom proceda la o analiză pentru fiecare filială și fiecare candidat în parte… În primul rând, propunerea trebuie să vină de la filială. La nivelul conducerii politice sunt celelalte elemente de analiză pe care le vom avea în vedere și de care vom ține cont atunci când vom lua decizia”, a declarat Nicoale Ciucă. Și dacă așa prevede statutul PNL și anume că filialele își desemnează candidații, ce să facă bietul președinte de partid, cum se poate el opune celor care adună voturile „la firul ierbii”?

În cazul lui Dumitrescu șeful DNA a avut o reacție cel puțin ciudată, declarând în fața jurnaliștilor: “E un dosar aflat în lucru. Se fac acte cu celeritate, există şi măsură preventivă (…). E o cauză extrem de complexă şi nu aş vrea să elaborăm sau să facem o prefigurare a termenelor, dar în momentul de faţă se lucrează. E un dosar prioritizat, având în vedere caracterul măsurii preventive”, a declarat ieri Marius Voineag, aflat într-o vizită la structura din Oradea. Ce înseamnă „dosar prioritizat” numai Voineag știe…

Garantat Ciolacu! Vasile Iliuță se bucură de sprijinul total al liderului PSD

Joi, 21 martie, în timp ce șeful DNA vorbea despre „prioritizarea” dosarului ce i se întocmește lui Iulian Dumitrescu, izbucnea un alt scandal, de această dată țintă fiind șeful Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, călcat de procurorii DNA Constanța.

Se pare că procurorii au venit mai întâi acasă la Iliuță, după care au demarat percheziții la sediul Consiliului Județean, al Spitalului Județean de Urgență și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. Razie totală, ce mai.

Însă, în mod absolut ciudat nu a urmat niciun comunicat al celor de la DNA, așa cum procedează de fiecare dată reprezentanții instituției în astfel de cazuri de mare interes.

Explicația pare a veni de la boss-ul PSD, Marcel Ciolacu: „Dacă DNA-ul intră într-o primărie înseamnă că gata, are dosar penal? N-am văzut. Da, eu îl susțin pe domnul Iliuță, pentru că, până acum nu este niciun anunț că are un dosar penal. Că este urmărit penal, că are vreo decizie–dacă va avea o decizie de control judiciar–este exclusă susținerea. Pe oricine are o decizie luată de către un magistrat–arest la domiciliu, control judiciar, Partidul Social Democrat nu-l va susține pentru nicio funcție ”, a declarat joi seara președintele PSD, întrebat dacă îl va mai susține pe Vasile Iliuță să candideze din nou la șefia CJ Călărași. O ști el ceva, Ciolacu, nu degeaba este premierul României. Ceva ce nouă ne scapă. Președintele PSD se face însă că nu știe că Iliuță abia a scăpat cu cazierul nepătat într-un alt dosar penal, la sfârșitul anului trecut.

Și dacă tot nu s-a întâmplat nimic, președintele C.J. Călărași a prins glas: „Am încredere în justiție. Am avut mereu”, afirmă cu tărie Vasile Iliuță, la o zi după ce a fost călcat de procurorii anticorupție.

„În 2019, cu șase luni înainte de alegerile programate din 2020, am fost făcut inculpat de către procurorul șef al unei unități de parchet. Patru ani de zile acesta a fost subiectul tuturor. Iliuță va fi arestat. În 20 noiembrie 2023, am fost achitat în primă instanță de către Tribunalul București, care a precizat că fapta nu este prevazută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. În aceeași zi, pe 20 noiembrie, la câteva ore după ce am primit vestea achitării, am fost sunat de un reprezentant al unității de parchet care mă trimisese în judecată, reprezentant care mi-a adresat o invitație pentru o audiere la sediul instituției respective, într-un alt dosar penal, întocmit cu opt luni în urmă, la trei zile după ce avocatul meu a solicitat constatarea nulității rechizitoriului prin care fusesem trimis în judecată în dosarul în care am fost achitat în primă instanță. Acum două zile mi-am anunțat candidatura pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Călărași. Ieri au fost percheziții la Călărași. Într-un alt dosar. Am predat documente care ar fi putut fi trimise prin corespondență, așa cum am făcut mereu în relația cu toate instituțiile statului. Dar în ciuda acestor situații, pentru mine un lucru este cert. Niciodată nu trebuie să ne dispară încrederea în justiție și suntem datori mereu să clarificăm orice nuanță care poate să pună un semn de întrebare asupra activității noastre. Și atunci când există o suspiciune, nu trebuie să ne supărăm că cineva vine și ne întreabă diferite lucruri. Trebuie doar să răspundem și să clarificăm cât mai repede această necunoscută. Așa cum am făcut și cum voi face mereu”, a scris pe Facebook, vineri, 22 martie, Vasile Iliuță.

Cu alte cuvinte, Iliuță îi dojenește pe procurorii anticorupție că l-au luat din pat când puteau să îl roage frumos să le trimită el ce acte vrea. Ce atâta tam-tam și presă negativă, ar fi trebuit ca subordonații lui Voineag doar să ceară documente și ca orice politician onest Vasile Iliuță s-ar fi conformat. Ba chiar sugerează că ar fi o țintă a procurorilor anticorupție, deși împotriva lui nu a fost formulată, deocamdată, nicio acuzație clară.

Este clar că DNA începe tot felul de anchete asupra unor politicieni de top, anchete de care apoi uită, sau care sunt pierdute în instanță și mai mult ca sigur până la alegeri o să mai avem parte și de alte spectacole mediatice.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE