14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
DiverseFloarea de Nu mă uita – legende și semnificații. Papirus din sipetul...

Floarea de Nu mă uita – legende și semnificații. Papirus din sipetul cu taine și povești

Legendele florilor de nu-mă-uita sunt încărcate de emoție și semnificații, fiind asociate adesea cu dragostea, loialitatea și tristețea.

Legenda florii de nu mă uita datează din secolul al XIV-lea, în Germania, când se spunea că purtătorii acestor flori nu vor fi uitați de niciodată de iubitele lor.

Povestea începe cu un cavaler și o tânără domniță care se plimbau de-a lungul unui râu. În timp ce se bucurau de frumusețea naturii și de timpul petrecut împreună, cavalerul a observat o floare albastră superbă în apropierea apei. Fermecat de frumusețea micuței flori, s-a aplecat să-i culeagă fetei un buchet, dar, în timp ce încerca să ajungă la flori, dar din cauza armurii grele a căzut în apă.. Legenda spune că înainte de a fi purtat de curent și înghițit de apele râului, cavalerul a aruncat pe mal buchetul de flori și a strigat: „Nu mă uita!”.

Devastată, tânăra domniță l-a strigat în disperare și a început să plângă, zguduită de atâta durere. Parcă simțindu-se vinovată, floarea albastră de la malul râului și-a plecat capul, ca și cum ar fi plâns și ea, iar tânăra, în momentul acela, cu lacrimile ce-i curgeau neîncetat pe obraji a știut că floarea albastră îi va aminti mereu de iubitul ei cavaler. De atunci, floarea a fost numită, în semn de amintire și loialitate față de cei pierduți, „nu-mă-uita”

O altă variantă a legendei spune că o fată și un băiat îndrăgostiți s-au plimbat de-a lungul unei păduri, când au găsit o floare albastră frumoasă. Fascinat de frumusețea ei, băiatul a încercat să o culeagă pentru iubita sa, dar floarea, fragile fiind, petalele i s-au împrăștiat în vânt. În acel moment, băiatul și-a jurat să nu-și uite niciodată iubita, așa cum floarea albastră își pierduse petalele. De atunci, floarea de nu-mă-uita a devenit un simbol al iubirii sincere și al loialității în dragoste.

Indiferent de varianta legendei, floarea de nu-mă-uita a rămas un simbol puternic al dragostei pure și a devotamentului în fața pierderii și a tristeței. Floarea a fost adesea purtată de femei ca un semn de fidelitate și dragoste de lungă durată. Ea ne amintește să apreciem iubirea și legăturile noastre cu cei dragi și să nu uităm niciodată importanța loialității și a memoriei în relațiile noastre.

Pe lângă simbolismul lor romantic, în urma legendei, florile de nu mă uita au fost asociate cu amintirea și doliu. În unele culturi, aceste flori sunt folosite pentru a-i onora cei dragi care au murit și sunt adesea incluse în aranjamente funerare sau plasate pe morminte.

Poveștile florilor de nu mă uita s-au reflectat și în literatură și artă, unde evocă sentimente de pierdere și nostalgie, toate prezentând florile albastre fermecătoare cu mesajul emoționant semnificând dragostea și amintirea.

surse foto: pixabay

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments