14.5 C
București
marți, 30 aprilie, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personalaFuria - de ce apare și cum o gestionăm?

Furia – de ce apare și cum o gestionăm?

Acest articol este dedicat uneia dintre cele mai reprimate, negate și înghițite emoții din viața noastră – furia!

Nu ne place s-o simțim, nu ne place să vorbim despre ea, dar în realitatea nu există om pe acest Pământ care să nu o simtă. Pentru că fruia este o emoție – ca orice altă emoție și nu ne întreabă dacă vrem sau nu să o simțim. Nu ne întreabă dacă ne place sau nu cum se simte în corpul nostru sau cum ne modifică starea interioară. Ci pur și simplu este! Ceea ce putem face și ține 100% de repsonsabilitatea noastră este modul în care o gestionăm!

Haideți să vedem cum gestionăm furia!

YouTube player

Emoțiile sunt prietenele noastre cele mai bune! Singura condiție este să le băgăm în seama! Și vă spun imediat cum furia ne ajută, de fapt, să fim mai bine cu noi și să trăim în armonie cu noi și cu ceilalți!

Cum ajungem să explodam de furie?

În momentul în care simțim furie – este un semnal de alarmă că am atins o limită personală de insuportabilitate și am ajuns aici pentru că am adunat, reprimat și băgat sub preș o mulțime de alte emoții negative de o intensitate mai mică precum – frustrare, nemulțumire, dezamăgire, umilință, iritare, gelozie. Însă, picătură cu picătură se face un ocean! Și mulți ani de emoții negative netrăite și adunate în interiorul nostru vor ieși la suprafață – într-un mod necontrolat și în situații neprevăzute – sub formă de crize de nervi, supărare, depresie, plâns, anxietate și altele.

Cum ajungem să strângem atât de multe emoții negative?

Foarte simplu –  am învățat că nu este frumos să le simțim! Nu este frumos să fim furioși!

Nu se cade să spui ce simți – atunci când nu îți place ceva!

Băieții nu plâng! Ei sunt puternici!

Fetele sunt niște plângăcioase și trebuie să învețe să fie bărbate!

Se supără mama, tata sau oricine altcineva dacă ești furios!

Ne aud vecinii! Nu ai voie să țipi!

Și lista de sfaturi care ne-au ajutat cu brio să înțelegem că o mare paleta de emoții firești – pe care oricum le simțim – nu este bine să le simțim. Deci nu am avut spațiul și conținerea necesare să le trăim! Pur și simplu nu am învățat cum să le trăim într-un mod igienic!

Iar la toate acestea se adaugă neasumarea propriilor emoții! De ce? Pentru că – am învățat noi de mici că întotdeauna altcineva a fost de vină și ne-a enervat! Scaunul a fost de vină că ne-am împiedicat de el și ne-am lovit. Copiii ne enervează că nu mănâncă, nu dorm, nu sunt cuminți! Suntem furioși pentru că șeful țipă! Oricine este de vină pentru stările noastre proaste, mai puțin noi! Și, cum puterea exemplului este mama învățăturii – ceea ce am auzit și văzut, repetăm!

În realitate, nu este nimeni de vină pentru nimic și suntem fiecare 100% responsabili de viața noastră și de modul în care o trăim. Iar exteriorul nostru nu este altceva decât o manifestare a credințelor, programelor și emoțiilor din interiorul nostru.

Nu ne place ce trăim? Perfect! Acesta este momentul în care putem să alegem diferit și să privim lucrurile dintr-o altă perspectiva!

Furia este acum prietena noastră și în controlul nostru!

Furia ne arată deja că am atins o limita! Urlă în interiorul nostru că ceva nu este bine pentru noi! O simțim în corp, suntem tensionați, încordați și în orice moment putem exploda!

Dar, cum nouă ne place controlul – vestea bună este că modul în care gestionăm emoțiile noastre negative este 100% în controlul nostru! Iar acesta este un dar minunat pentru că emoțiile negative ne arată foarte clar și direct ce nu este benefic pentru noi.

Dacă ascultăm emoțiile noastre vom vedea că ne ghidează către starea de pace și armonie. Și una dintre modalitățile prin care corpul spune NU și ne trage un semnal de alarmă că ne-am abătut de la drumul nostru sunt emoțiile negative – dacă simțim furie sau frustrare este pentru că acel lucru, acea situație, anumite cuvinte sau chiar o persoană NU sunt potrivite pentru noi și în acord cu sinele nostru. Și este necesar să ne ascultăm, să vedem ce anume nu este potrivit și să comunicăm acest lucru.

Poate că suntem invitați în oraș, de exemplu și începem să avem o stare ne neliniște care ne spune că nu vrem să ieșim. Emoția noastră a răspuns cu NU invitației. Dacă o ascultăm putem comunica acest lucru, putem cere să ne vedem într-o altă zi și revenim rapid la o stare de liniște grație ascultării și exprimării de sine. Dacă nu ne ascultăm, cel mai probabil alegem să acceptăm invitația, iar starea de ușoară neliniște poate escalada în nemulțumire, frustrare, nervi și altele pentru că totul din momentul în care nu ne-am ascultat pe noi și am spus da atunci când voiam să spunem NU – este împotriva a ceea ce avem noi nevoie în acel moment.

Orice emoție se eliberează atunci când este trăită! De aceea este necesar să trăim într-un mod igienic și în intimitatea noastră emoțiile reprimate de-a lungul timpului pentru că în acest mod avem grijă de relația cu noi și cu cei din jurul nostru. Iar pentru aceste emoții adunate cu multă grijă vă recomand cu mare drag toaleta emoțională  a Claudiei Jimeno – specialist în dezvoltare personală și creștere spirituală – care are o propune de peste 25 de ani și care a avut rezultate la zeci de mii de persoane.

Să ne  revedem cu bine și cu liniște interioară!

Află și…

Caracteristicile unei persoane care nu pune limite

Emoțiile – ce sunt și cum le gestionăm?

3 motive pentru care nu te bucuri de viață

5 semnale de alarmă care indică nevoia de control

Ce este empatia și cum o putem dezvolta?

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments