Președintele României, Klaus Iohannis, a lipsit din spațiul public o lună, iar opozanții, AUR și USR îl acuză de absență la datorie.
Un deputat AUR a depus la Poliția Capitalei, Secția 17, o cerere de declarare a dispariției președintelui Iohannis, în semn de protest față de absența îndelungată a șefului statului din spațiul public.
Decizia a fost luată ca urmare a faptului că Iohannis nu a mai avut nicio apariție publică din data de 18 decembrie 2023, de când a participat la o ceremonie de decorare a Asociației Code for Romania.
„Klaus Werner Iohannis nu a mai apărut public din data de 18 decembrie 2023. Acesta este absent complet din spațiul public, neîndeplinindu-și obligațiile legale care îi revin conform fișei postului stabilită de Constituția României”, a declarat deputatul AUR Adrian Axinia.
Absența lui Iohannis din spațiul public a fost criticată și de USR, care l-a acuzat că nu-și îndeplinește obligațiile constituționale.
„Cetățeanul din imagine nu a mai fost zărit de o bună „peroadă”. Agenda prezidențială notează o lună, în realitate sunt vreo 10 ani”, a scris USR într-o postare pe Facebook.
Iohannis a fost acuzat și că a refuzat să acorde interviuri și să facă conferințe de presă extinse.
„Președintele Iohannis este un președinte care nu vorbește. Este un președinte care nu dialoghează cu societatea. Este un președinte care nu are un plan pentru România”, a declarat europarlamentarul USR, Ramona Strugariu.
Președinția României nu a făcut nicio declarație cu privire la cererea de declarare a dispariției sale.
Impactul absenței președintelui
Absența președintelui Iohannis din spațiul public are un impact negativ asupra stabilității politice din România.
În lipsa unui lider puternic, coaliția de guvernare este vulnerabilă la atacurile opoziției.
De asemenea, absența președintelui face mai dificilă medierea dintre autoritățile publice și societatea civilă.
În contextul actual, în care România se confruntă cu o serie de provocări, absența președintelui Iohannis este o problemă serioasă.