Vizita pe care Klaus Iohannis o efectuează în prezent în Coreea de Sud a constituit subiectul principal al discuțiilor celei mai recente ediții a emisiunii „E adevărat?”, difuzată în fiecare luni seara, de la ora 19.00, pe canalul de YouTube.
Contractul de muncă al lui Iohannis urmează să se încheie. Crezând clar că mai are multe de oferit, își caută activ un alt loc de muncă de ceva vreme. Următorul lucru care merge la cv-ul lui este vizita în Coreea de Sud.
Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au început luni vizita oficială în Coreea de Sud. Această vizită are loc la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol, și are în program semnarea mai multor memorandumuri în domeniile apărării, energiei și cooperării în situații de urgență. Marți, Iohannis va fi primit de președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, apoi de premierul Han Duck-soo, iar apoi va avea o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri. Miercuri, în ultima zi, pe agenda oficială figurează o vizită la complexul de producție Doosan Enerbility.
În acest context, vor fi semnate mai multe memorandumuri în domeniile apărării, energiei şi în cel al cooperării în situaţii de urgenţă. Doru Bușcu, invitat în emisiunea „E adevărat?” spune despre vizita lui Iohannis în Coreea de sud că „merge să semneze un acord strategic, la recomandare SUA. Ceea ce e bine! SUA reprezintă cea mai bună garanție că noi nu o să iesim atât de rău în situația unui conflict din est”.
Pentru această deplasare, președintele Iohannis a ales „o aeronavă mică”. Așa numește șeful statului avionul de lux Gulfstream G550 cu care obișnuiește să se deplaseze de ceva vreme.
Anul trecut, șeful statului a făcut 29 de deplasări oficiale, cu șapte mai mult față de anul anterior, însumând 90 de zboruri, potrivit datelor analizate de site-ul specializat în ştiri din domeniul aviaţiei Boarding Pass.
Din cele 29 de deplasări, 18 curse au făcut escale pe aeroportul din Sibiu. În 2022, 15 din 22 au avut escală pe același terminal. Administrația Prezidențială a cheltuit în 2023 pentru vizitele oficiale ale lui Klaus Iohannis peste 41 de milioane de lei pentru 34 de deplasări externe, potrivit Agerpres. Boarding Pass precizează că a grupat deplasările din țările vizitate de Ioahnnis în Asia, America de Sud și Africa, de aici diferența dintre datele centralizate de site și cele furnizate de Administrația Prezidențială. În 2022, cheltuielile au însumat peste 16,5 milioane de lei pentru cele 21 de deplasări externe.
Despre această deplasare dar și despre faptul că președintele Iohannis apare pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, au comentat Ionuț Cristache, moderatorul emisiuni „E adevărat?” și invitatul acestuia Doru Bușcu.
Pentru Ionuț Cristache, șeful statului a plecat la „shopping de armament”.
„Președintele a mers la ceva shopping de armament. E și o chestiune personală aici pentru că lui Iohannis trebuie să îi găsim de lucru. El onorează toate contractele astea la mod automat, pentru că așteaptă o răsplată. Cu toți am fi mult mai liniștiți ca societate, am avea alte relații cu partenerii noștri strategici dacă n-am fi presați de ideea că Iohannis trebuie să își găsească de lucru. O societate precum cea românească nu ți-a pretins nimic, clasa politică a fost la picioarele tale, toată lumea te-a slujit. În condițiile astea ajungi să crezi despre tine că poți fi șef NATO sau înlocuitorul Ursulei la șefia Comisia Europene. Numele lui Iohannis pe toate gardurile!”, a precizat Ionuț Cristache, în emisiune.
La rândul său, Doru Bușcu crede că șeful statului își dorește o poziție de prestigiu.
„Iohannis nu s-ar mulțimi cu bani. El vrea și o pozitie de prestigiu. Ori el nu este potrivit pentru că într-o astfel de poziție trebuie să fi om politic. Slugărnicia clasei politice i-au cântat în strună lui Iohannis temându-se să nu fie arestați, să nu cumva să piardă poziția politică pe care o dețin și alții lăcomindu-se la mai mult. Asta este ecuația mișcărilor absolutiste pe care le face Iohannis. Eu nu cred că omul asta conține vreun mister pe care nu l-a descoperit până acum și de fapt este un talent politic uimitor, și un diplomat”, a conchis Doru Bușcu.