Primul președinte al României postcomuniste, Ion Iliescu, a revenit duminică, 3 martie, chiar de ziua sa, în atenția opiniei publice, cu ocazia unei discuții purtate pe rețelele sociale cu fostul său consilier, Ionuț Vulpescu.
La 94 de ani, împliniți, cel mai longeviv fost șef al statului român din toate timpurile, a realizat în podcastul „Avangarda”, cel al lui Ionuț Vulpescu, care a fost vremelnic și ministru al Culturii, o imagine de ansamblu asupra societății românești, dar și a mandatelor sale de putere.
„E important să știi că nu ai câștigat meciurile pierdute de alții; că ai fost ales pentru că alții au fost respinși; că ai fost preferabil pentru că alții au fost indezirabili. Și tocmai de aceea, trebuie să spun, eu nu am reușit prin matematica cinică a răului cel mai mic. Pe de altă parte, arareori zappez, cum spun francezii. Constat că ecranele televiziunilor sunt o portavoce a mesianismului: < să ne salveze cineva!> . Politica înseamnă arta de a convinge majorități, punând interesul național și statul mai înainte de bunăstarea propriului partid sau a propriei echipe”, a spus Ion Iliescu în cadrul discuției.
Printre altele el a vorbit și despre relația cu părinții săi, dar și despre cele de amiciție, evocând doi scriitori cunoscuți, Radu Cosașu și Peter Gardosh (Herzog), amândoi născuți în același an cu Ion Iliescu, 1930, dar care au plecat din această lume.
Același Ion Iliescu a tras un semnal de alarmă asupra actualei stări de lucru din România: „Populismul a devenit viral în România contemporană. El a generat marea pandemie morală a societății noastre, față de care publicul nu a făcut anticorpi. Golănia a fost interpretată drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providențial”.
El și-a tratat cu mult umor pragul de vârstă atins și a făcut referire la glumele care circulă pe Internet pe seama longevității sale.
„Ca o paranteză, știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor!”, a mai spus același Ion Iliescu.
Cei care doresc sa urmărească întreg dialogul o pot face accesând https://www.ionutvulpescu.ro/avangarda-cu-ionut-vulpescu-invitat-presedintele-ion-iliescu/?fbclid=IwAR0os01KuIL4uTUDIuCpOlEGauk8N2l3Ai7d4OzRyJPxumhDWpBuVqt7k7g.