Suntem aproape inundați, însă, culmea, cvasi-încântați de tehnica modernă care ne înconjoară, zi și noapte, la serviciu și la plimbare, în afaceri… dar și în intimitate. Nu cumva exagerăm?
Producem anual e-deșeuri (resturi electronice) cât greutatea a 125.000 de Boeing-uri 747. Cele 60 milioane de tone/an intoxică planeta, spun experții, cu metale grele și elemente cu grad ridicat de toxicitate pentru sute sau mii de ani, în timp ce antreprenorii se uită la cele peste 62,6 miliarde de dolari anual, în metale rare și materiale pe care ar putea să le recupereze din aceste deșeuri. Un lucru, însă, este evident: puțini sunt interesați și se informează asupra altor parametri decât performanța, ai tehnicii pe care o achiziționează.
În această ediție a emisiunii FORUM IT, realizată de Cătălin Grosu, sunt invitați cei cu care ne-am putea consulta asupra utilizării torentului tehnologic, în vremuri în care cuvântul „știință” face unele generații să strâmbe din nas:
Oraan Marculescu – redactor-șef „Știință & Tehnică”, cea mai cunoscută și longevivă publicație de popularizare a științelor, cercetării românești și inovației din România; fondator al Ecoprofit.ro, platformă dedicată promovării tehnologiilor verzi și soluțiilor high-tech; co-organizator al concursului dedicat liceenilor pe tema Smart City: BeSmart.GreenTech.
Oraan este la bază inginer auto, jurnalist de profil timp de 15 ani, actualmente avocat al electromobilității, pasionat de tehnologii verzi și tehnologii de eficientizare a consumului, conștient de necesitatea educării tinerelor generații în spiritul sustenabilității și antreprenoriatului inovativ.
Nicoleta Talpes, de 12 ani antreprenor, dezvoltă și promovează proiecte sociale prin agenția sa, Media Image Factory, cu expertiză în educație ecologică, cultură și tehnologie. Nicoleta este și producător al documentarului „10 Zece”, în care prezintă exemple de inițiative de mediu din Romania (disponibil online gratuit: www.10film.ro); fondatoare/organizatoare a „GreenTech Film Festival” – dedicat educației privind utilizarea tehnologiilor existente și a „Guerilla Verde” – prima caravană educațională cu mesaj ecologic din Romania. Din 2018 realizează online emisiunea EcoAntreprenor, un format prin care își propune să aducă în fața publicului modele de succes, locale și internaționale, ce pot încuraja dezvoltarea acestui curent.