Fritillaria meleagris sau fritillaria degeniana, denumită popular Laleaua pestriță, Floarea de Șah, Căldărușe sau Coarma, este declarată monument al naturii, provine din familia liliaceelor și este răspândită în Eurasia.
Legenda spune spune că, demult, la curtea Sahului Persiei, vistiernicul, fiindu-i milă de nepoata sa, Daria, orfană de ambii părinți, o adusese să locuiască împreună și să aibă grijă de biata fată.
Grădina palatului era mândria Șahului și văzând că Daria iubește nespus florile, îi dă în grijă grădina palatului. Creșteau aici vele mai frumoaseflori, numeroade soiuri de lalele, care de care mai frumoase și mai mândre, în culori dumnezeiești.
Într-o noapte a visat că era în grădină și uda lalelele si le privea cu mare drag. Tocmai atunci, de nicăieri aapărut o tânără ca o nălucă, într-o diafană rochie în nuanțe de alb liliachiu, care or oagă pe micuța Daria să-i dea câteva flori de allele pentru mama sa, care era bolnavă. Tânăra din vis îi promite, drept recunoștință, in schimbul acestui buchet, că îi va da în dar o lalea pestriță, nemaivăzută. grădina sahului, va inflori o lalea pestrita. Daria se trezește din somn, își amintește vis și aleargă în grădină unde mare i-a fost mirarea văzând în mijlocul grădinii minunata lalea pestriță strălucind în soare aproape ireal.

O îngrijește cu mult drag, laleaua se înmulțește și sultanul o va oferi ulterior, în dar, demnitailor din țările învecinate.
Totodată, fiindcă pe Marele Șah îl cuprinea adesea plictiseala, unchiul Dariei, care era și un mare pasionat de matematică, a invantat jocul de șah, cu gândul de a-I face o bucurie Marelui Șah.
Când unchiul Dariei a dus Șahului jocul inventat de el, Daria s-a înfățisat, timid, cu laleaua pestriță, floare pe care a numit-o “floare de sah”. Foarte încântat de surpriza pe care i-a făcut-o vistiernicul, încântat de frumusețea micuței flori, Șahul Persiei îi invită pe Daria și unchiul ei într-o călătorie pe care o întreprine în Egipt. Așa cum erau legile, Șahul săvârșea călătoriileînsoțit întotdeauna de un mare alai de viță nobilă, iar prntre însoțitori se afla un tânăr din Odessa, pe nume Ramiro.

Daria, fiind o frumoasă tânără, Ramiro se îndrăgostește de ea. Pe drumul de întoarcere, alaiul se oprește la Odessa, iar prințul cere părinților consimțământul pentru căsătoria cu Daria. Părinții sunt de acord. Dar mama vitregă a prințului, vrând să-și mărite nepoata cu prințul, nu recunoaște că nu este de acord, și face o înțelegere cu un om viclean. El va trebui să îi urmărească in călătoria de nuntă pe care tinerii însurăței au ales să o facă pe malul Mării Negre.
Astfel, ea a facut o întelegere pe ascuns cu un om rău care să-i urmărească pe tinerii căsătoriți, în călătoria de nuntă, pe care au făcut-o în țara vecină, adică pe meleagurile noastre strămoșești. Legenda spune că zeița Junona, protectoarea tinerilor căsătoriți, l-a lovit peste ochi cu un bici fermecat pe cel ce voia sa le faca rău lui Ramiro și Dariei, acesta sfârșind înecat în valurile Marii Negre. Multumind cerului, mirele si mireasa au ajuns pe meleagurile țarii noastre. Au cureierat țara pe un cal năzdrăvan, iar din loc în loc se opreau și semănau aleasa floare adusă ca simbol al prieteniei – floarea de șah sau laleaua pestriță. Cei doi au devenit astfel nemuritori prin florile care s-au răspândit în ținuturile noastre și ne aduc bucuria în suflet, privindu-le cu încântare.

Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este protejată pemanent de specialiștii Romsilva.
Laleaua pestriță, denumită floarea de șah în urma legendei, înflorește doar o dată pe an, în intervalul martie-apilie-mai și are o durată de viață de aproximativ o săptămână. Fiind declarată monument al naturii, cei care rup aceste flori riscă amenzi de până la 7.500 de lei.